RTL4 is wat aan het goochelen met cijfers van TNS-Nipo geloof ik. Zo stellen zij in een artikel dat gepeild is hoeveel weerstand kiezers tegen partijleiders en partijstandpunten hebben. Lees je echter de uitkomsten tabel, kan je al vermoeden dat er iets niet klopt. Toevallig heb ik zelf de enquete gedaan en weet dat er niet veel van klopt. TNS-Nipo peilde alleen hoe partijleiders scoren op verschillende punten en hoe partijvast de kiezer is.

Maar ook dan merk je dat Balkenende op sommige fronten beter scoort dan Wouter Bos. Wat toch wel iets heel merkwaardigs heeft. Drie jaar lang wilde zelfs de eigen CDA-aanhang Jan Peter Potter niet eens op de koffie hebben, nu zou hij plots ‘de X-factor’ hebben. Bij de gemeenteraadsverkiezingen afgelopen maart keerden zelfs de gemeenteraadsleden zich tegen de landelijke tak van het CDA alsook de kiezer, nu staat de partij het hoogst in de peilingen. In de afgelopen kabinetten Balkenende struikelde de bewindsleden over elkaar het kabinet uit, zijn ze twee keer gevallen en zuchte ‘het volk’ onder fout uitpakkende maatregelen maar nu hoor je regelmatig dat ‘ze het goed gedaan hebben’. Wat ze goed gedaan hebben hoor ik er nooit bij en ik vraag me inmiddels af: is de helft van de bevolking in een soort massa-hypnose geraakt?

Of kan u mij wel uitleggen wat er zo ge-wel-dig aan de afgelopen kabinetten is geweest?