Vandaag bleek dat de gemiddelde Nederlander best weer veertig uur wil werken, als daar gewoon salaris tegenover staat. So far so good zou je denken. Maar nee, Balkenende moet weer zonodig voor een dubbetje op de eerste rang: “Het extra werk kan worden uitbetaald in loon, maar ook in bijvoorbeeld scholing.”

Natuuuurlijk! Mensen hebben loon ingeleverd toen men over moest naar een 36-urige werkweek waarbij de productie binnen 36 uur toch ook gaarne hetzelfde moest blijven als daarvoor 40 uur. Gaan ze nu echter weer meer werken, dan wil het CDA gaan afschepen met iets als scholing?! Oftewel je moet meer uit de kast trekken voor je werk om beloond te worden met nog een activiteit voor je werk om zodoende bedrijven te helpen de personeelskosten te verlagen en nog hogere winsten te genereren.

Maar er was meer JP op tv. De man die ieder ander een populist noemt, zat zelf vandaag in het presentatie-trio van RTL-Boulevard. Onder het mom “zo kunnen we de kiezers bereiken die niet kijken naar actualiteitenprogramma’s” wauwelde hij minuten vol over draadjes van Michael Jackson’s pak, de Formule 1 en nog wat glitter en glamour. Na de vijftigste “Natuurlijk ..” en dertigste “Toen en toen heb ik die en die ontmoet en dat was zoooo leuk” ben ik gestopt met turfen. En kijken.

Bovendien gaat er geen dag voorbij of er komt een leugentje langs, vandaag waren de armoedecijfers aan de beurt. Gelukkig iets dalende bleek wel dat er nog nooit zoveel mensen op of onder de armoedegrens terecht waren gekomen. Natuurlijk brulde JP met zijn pruillippen “dat is niet waar!”. Om vervolgens onnoemelijk snel de absurde belofte te doen dat de armoedecijfers volgend jaar een historische laagte zullen bereiken. Een belofte waar zelfs de SP zich niet aan zal wagen ..

En dat krijgt 44 zetels in de peilingen????