Het kabinet blijft een generaal pardon afwijzen voor asielzoekers die langer dan vijf jaar in Nederland zijn. Ingewijden hebben dat vrijdag gemeld. Verder ..

Tja, dan weten we dus nog niets. De aangenomen motie in de Tweede Kamer verhaalt tenslotte niet over het generaal pardon, ze eist enkel dat uitzettingen stop gezet worden tot er een nieuw kabinet is wat hoogstwaarschijnlijk met een pardonregeling zal komen.

Maar goed, het is vrij waarschijnlijk dat het nog zittende kabinet ook die motie naast zich neer gaat leggen. Wouter Bos heeft ondertussen al verklaard dat in dat geval “een buitengewoon moeilijke situatie” voor Verdonk zal ontstaan. Dat is maar de vraag natuurlijk. Het is weer niet waarschijnlijk dat de Christen Unie een motie van wantrouwen tegen Verdonk zal steunen. Buiten dat is het nogal zinloos een demissionaire minister weg te sturen of een demissionair kabinet te laten stranden. Maar vooral interesseert het IJskonijn Rita werkelijk geen ruk of er een moeilijke situatie van welk soort dan ook ontstaat.

Ook een kunst eigenlijk, hoe een dubbel demissionair kabinet de touwtjes in handen weet te houden ..