Het had een extra torentjesoverleg nodig maar ze zijn er uit, het demissionaire kabinet legt de motie van afgelopen donderdag naast zich neer. Meteen wordt er ‘handig’ bij gelekt dat dat voornamelijk schuld van de VVD ministers is, de CDA ministers wilden best een compromis om de formatie niet te frustreren hoor. Wat voor compromis dat had moeten zijn is nogal onduidelijk, zij wilden slechts de helft van de asielzoekers uitzetten?

Het wachten is nu op de officiele brief en de reactie van de oppositiepartijen. Verwacht wordt dat zij het niet ‘te hoog’ op zullen nemen om eveneens de formatiebespekingen niet te willen frustreren.

Je zal een van die asielzoekers zijn ..

Update: En de brief is er ook. Redenen van niet uitvoeren van de motie: de motie kan helemaal niet uitgevoerd worden. Plots schudt Verdonk namelijk zo’n 250.000 asielzoekers uit haar mouw die hier al jaren wonen en dan allemaal een nieuwe procedure zouden kunnen beginnen. Lijkt me toch ietwat merkwaardig dat de helft van 26.000 zomaar ineens uitgroeid is naar 200.000 mensen. Hebben we het nog niet over het feit dat de motie alleen vraagt om tijdelijke stopzetting, niet om nieuwe procedures of zelfs het generaal pardon zelf.

Enfin, daarnaast vertoont Verdonk een zogenoemd sociaal gezicht, het is namelijk ook he-le-maal niet eerlijk tegenover de mensen die al uitgezet zijn. Rethoriek a la Hoogervorst met zijn omgekeerde solidariteit?

Gelukkig was er ook nog wat te lachen. Verdonk heeft namelijk de uitzettingen wel stopgezet in afwachting van het debat! Gek..dan kan het ineens wel.

Morgen weer een spoeddebat, het houdt ons van de straat ..