Gezondheid is booming bussiness tegenwoordig. Waarbij het echter geheel niet belangrijk lijkt te zijn hoe de kwaliteit van leven is maar hoeveel geld gezondheid kost. ME-onderzoek kwam pas op gang toen bekend werd hoeveel geld patienten de maatschappij kosten bijvoorbeeld. Tal van gezondheidsprogramma’s worden enkel aangeboden omdat dat de maatschappij geld zou opleveren. En vandaag kwam de Volkskrant met dit bericht:

Het onderzoeksteam, bestaande uit 25 wetenschappers, beveelt aan een zogenoemd Health Transfer Systeem op te richten. In dit systeem betalen verzekeraars een bedrag voor een cliënt die naar hen overstapt. Zo wordt voorkomen dat de investering, die door de oude verzekeraar is gestoken in preventie van ziekten voor die cliënt, verloren gaat. Volgens een woordvoerder zou dit systeem binnen twee jaar te realiseren moeten zijn. Verder ..

Plots ben je geen mens maar een ‘investering’ en wissel je niet meer van verzekering maar wordt je ‘overgekocht’. Met het gevaar dat als de preventie niet kon voorkomen dat je toch ziek wordt, je een slechte investering bent en wellicht slecht verhandelbaar? Met daarbij misschien zelfs het idee wat toch al steeds meer gaat heersen: wordt je ziek dan heb je niet hard genoeg je stinkende best gedaan dat te voorkomen … foei!

In mijn ogen een beroerde ontwikkeling die we niet moeten willen…