Het is al knap ingewikkeld voor er ook maar een onderhandelingstafel in zicht is gekomen. Zoals wel te verwachten – hoewel niet zo snel misschien – kunnen CDA en SP niet door een deur. De Christen Unie ziet zichzelf niet als automatische vervanger voor de SP en PvdA heeft weer niet veel op met de Christen Unie. Groen Links is voor PvdA gunstiger maar zal denk ik net als de SP niet voldoen in de ogen van het CDA. Onderhand komt er wellicht een vier partijen kabinet in beeld zodat twee grote (CDA en PvdA) en twee kleine partijen (Groen Links en Christen Unie) elkaar in evenwicht zouden kunnen houden maar Christen Unie en Groen Links hebben weer niet veel met elkaar op en sowieso is het waarschijnlijk weinig stabiel.

Hoewel behalve de PvdA zo’n beetje elke partij met de hakken in het zand is gaan staan, lijkt er een rode draad te bespeuren. Want Balkenende riep welliswaar op te werken met ‘nieuw elan’ maar lijkt tevens vast te houden aan vergane politieke verhoudingen en afgekeurd beleid. De grootste partij wenst niet te buigen en is daarmee wellicht de grootste frustrator in de formatie.

Alles bij elkaar vermoed ik daarom toch nieuwe verkiezingen in 2007. Wat denkt u?