Hoewel Jan Peter Potter (zoals gewoonlijk) wat laat uit de startblokken kwam, heeft hij deze keer gezorgd voor een oplossing waar elke partij (op Geert na) zich in kan vinden. Toch blijft de houding van de VVD op zijn zachtst gezegd hoogst merkwaardig. Mark Rutte trok werkelijk alles uit de kast om maar te uiten hoe onnoemelijk oneens de VVD het is met het kabinet terwijl zij wel blijven zitten en dus verantwoordelijkheid dragen voor kabinetsbesluiten, zo ook dit besluit. Elke VVD-minister deed enthousiast mee eveneens duidelijk te maken dat dit kabinetsbesluit pure bagger is. Gegeven reden: alles voor het landsbelang!! Waarbij met name minister Kamp een speciaal plekje in de redenering kreeg, hij is tenslotte verantwoordelijk voor de missie in Uruzgan.

Vreemd, want minister Kamp wilde vorige week nog kamervoorzitter worden en was dan ook gewoon van de een op de andere dag opgestapt. En het demissionaire kabinet benadrukt telkens dat het slechts een afhandeling van lopende zaken is, de verwachting kan toch niet zijn dat het land terug de middeleeuwen in schiet zodra de VVD opstapt.

Mijn theorie: Het lijkt eerder een interne afstraffing van Verdonk en een terug in het zadel helpen van Mark Rutte. Was Verdonk alleen opgestapt had ze kunnen rekenen op bakken bewondering van de ‘recht-door-zee’ aanhangers, nu blijft ze gedegradeerd en dus enigzins lullig op het pluche hangen. En Mark kon de rechte rug en ijzeren hand meteen oppakken, je weet tenslotte maar nooit hoe snel er weer verkiezingen in de lucht hangen. Zo houden ze de populaire Verdonk binnen de partij maar dusdanig vleugellam dat de structurele schade beperkt kan worden, terwijl de partij als eenheid kan pronken met een zogenaamd ‘redden van het land’.

Of het werkt is dan weer een andere vraag ..