Spanje en Luxemburg hebben de zestien voor de Europese grondwet stemmende landen uitgenodigd voor topoverleg hoe het verder moet. Nederland en Frankrijk zijn daarbij niet welkom. In later overleg zullen de voorstemmers ‘hun visie bespreken’ met de tegenstemmers, of zo is het plan wat Spanje en Luxemburg vandaag gelanceert hebben.

Klinkt wel erg democratisch zo nietwaar. Je krijgt de mogelijkheid tot stemmen maar stem je tegen, dan wordt je wel even buiten spel gezet. Ik zou denken dat het juist belangrijk is de twee tegenstemmers te betrekken in overleg, al is het maar om er achter te komen waar de pijnpunten zitten en welke aanpassingen daarin mogelijk zijn.

Sowieso heeft het mij teveel weg van een peuterklasje. “Jij wilde niet met het poppenhuis spelen, nu mag je niet op mijn verjaardag komen!”. Dat voorspelt verdomd weinig goeds voor de zogenoemde gezamenlijke toekomst van Europa…