Hoogervorst heeft voorgesteld een icoontje voor ‘beweging’ op de schijf van vijf te plaatsen zoals dat in Belgie al het geval is. De Gezondheidsraad is van mening dat er ook meer vis, fruit en groente op de schijft moet want ‘dat eten Nederlanders te weinig’. Overigens een eigenaardige uitspraak aangezien genoemde aantallen exact overeenkomen met genoemde aantallen nu vermeld op de huidige schijf van vijf.

Voedingshoogleraar Frans Kok, voorzitter van de voedingscommissie van de Gezondheidsraad beweert dat deze adviezen wetenschappelijk onderbouwd en daarom fabeltastisch zijn. Maar hoewel deze adviezen niet ongezond zullen zijn, zie ik het meer als bewijs dat het maar is zo de wind waait en wie er toevallig in zo’n commissie zitten.

Dat heeft het Centrum voor de Voeding dan ook al meerdere malen bewezen. Zo werd vorig jaar een flesje fruitpulpdrank uitgeroepen tot produkt van het jaar. Het drankje zou gelijk staan aan twee stuks fruit en werd ten zeerste aangeraden. Echter bleek meteen dat er tevens net zoveel (toegevoegde) suiker in zat als in een glas volle chocolademelk en enkele maanden later bleek daarbij dat het produkt de veronderstelde hoeveelheid fruit bij lange na niet haalde. Ook wordt nog steeds dagelijks 500 ml zuivel(drank) en een plak kaas aangeraden terwijl nu al een aardige tijd is aangetoond dat dat zo gezond niet is en zelfs botontkalking bevorderd in plaats van tegen gaat. Dat koffie niet per se slecht is voor maagpatienten wordt categorisch genegeerd en zo meer ..

Het lijkt een beetje negatief geneuzel van mijn kant, tenslotte zal je van de nieuwe schijf van vijf niet ter plekke dood neervallen. Maar ik ben nogal van mijn geloof gevallen wat betreft het Centrum voor de Voeding en kan daarom het enthousiasme van dhr. Kok niet zondermeer delen. Geheel hun richtlijnen volgend toen ik de eerste keer aan een zogenoemd gezond dieet begon, kwam ik ettelijke kilo’s aan. Later bleek daarbij dat ik hier en daar een tekort en op andere vlakken een overschot aan stoffen had binnen gekregen en wist het ziekenhuis mij meteen enkele ilusies armer te maken. Enig resultaat voor zowel gewicht als gezondheid werden pas bereikt toen ik had afgeleerd naar het Voedingscentrum te luisteren!

Vooral mis ik de nuance bij deze organisatie. Het lijkt of er gestreeft wordt naar perfectie waarbij men uitgaat van slechts een type mens die in alle gevallen baat zal hebben bij hun richtlijnen en adviezen. Daarbij wordt vaker geschermt met wetenschappelijk onderzoek. Maar dat ene type mens bestaat niet, evenals perfectie niet bestaat…

Hoeveel waarde hecht u aan dit type overheidsadviezen?