De zorgspaarpot

Geld dat bedoeld is voor de zorg van verstandelijk gehandicapten wordt door een groot aantal instellingen op de bank gezet. Daarmee groeit het eigen vermogen, maar krijgen de clienten niet de zorg waarvoor zij betalen. Dit blijkt uit een onderzoek naar de boekhouding van acht instellingen in opdracht van de actualiteitenrubriek Netwerk.

Het gaat om bedragen van enkele tientallen miljoenen, de reserve bedraagd gemiddeld zo’n twaalf procent. Om te vergelijken, een uitzendburo bouwt rond de zeven procent reserves op. Op zichzelf al belachelijk dat geld bestemd voor zorg in zulke grote mate opgepot wordt. Maar totaal achterlijk als je bedenkt dat de gehandicaptenzorg steeds vaker steken laat vallen, regelmatig brult dat er te weinig geld is om kwaliteit te blijven waarborgen en gehandicapten steeds vaker om bijdragen gevraagd wordt voor activiteiten die zij zelf niet kunnen zoals de was, maaltijden en meer. De reden dat zij in zo’n instelling geraken is toch juist omdat die activiteiten niet zelfstandig gedaan kunnen worden!!

Nog absurder is het dat dit oppotten in de hand gewerkt is door onze eigen overheid. Die heeft een waarborgfonds in het leven geroepen zodat instellingen goedkoop kunnen lenen voor bijvoorbeeld nieuwbouwprojecten. Dat waarborgfonds stelt echter tevens als eis dat de instellingen hoge reserves aanleggen. Als het aan het fonds ligt gaan die reserves zelfs oplopen tot 25 procent!!!

Er zal nog wel een staartje in zicht komen. Zorgverzekeraars hebben een onderzoek aangekondigd, kamerleden gaan vragen stellen. Maar tot er iets veranderd betalen mensen dus fors mee aan een leuke spaarpot …

Mooi toch, die marktwerking …

Comments (4)Previous

Nijntje taal

Next

Zaterdag Crypto

4 Comments

  1. Als je dan bedenkt dat veel gemeenten ook al behoorlijk zuinig waren met het toekennen van voorzieningen uit de WVG (en met de WMO zal het waarschijnlijk niet anders worden) en aanzienlijke bedragen van de voor de WVG beschikbare gelden niet uitgaven aan individuele steun (waarvoor ze bedoeld waren) maar het “overschot”gebruikten voor andere zaken, waarbij dan het gebruik voor het toegankelijk maken van gemeentehuizen, zwembaden en ergelijke nog het dichtst in de buurt bleef van waarvoor dat geld bedoeld was, blijft er onderweg uiteindelijk zoveel hangen dat degenen die er van afhankelijk zijn er bekaaid vanaf komen.

  2. Deze instanties draaien op een gemanaged stysteem, uitgebroed door zakkenvullende egoisten die de wereld condoom maken. Rijk worden over de rug van zwakkere is een goede reden om ooit in het vage vuur terecht te komen, waar er geen zorg is, maar een berg brandwonden.:x

  3. Berna

    De verstandelijk gehandicapten-instelling waar ons familielid verblijft heeft vorig jaar geld gevraagd om spullen van bewoners te wassen. Dit was tot nu toe gratis. Ook rekenen zij sinds die tijd € 25,- per uur als het personeel van de instelling met de bewoners kleren gaat kopen.

  4. Precies zo’n staaltje van extra geld wegslepen bij mensen die grotendeels afhamkelijk zijn van de instantie, belachelijk..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft