Met het RIAGG op vakantie

Het is al de hele week in het nieuws maar vannacht zag ik het nogmaals op Nova en dan zie je de absurditeit ervan nog eens plastisch uitgebeeld. Onder het mom van ‘internationalisering’ zit het RIAGG – gefinancieerd vanuit het AWBZ – in landen als Marokko, Turkije en de Antillen. Omdat de wetgever deze praktijken verboden had, is het RIAGG gestopt met meereizen met de client maar is gewoon vooruit gaan reizen om er vast te zijn. Want stel je eens voor dat een psychiatrisch patient op vakantie gaat en in psychische nood komt! Dan heb je daar tenminste een zongebruinde hulpverlener op een terrasje zitten ..

Hoe achterlijk is dat!! In nota bene een tijd dat de zorg vanuit het AWBZ achteruit holt zo niet spurt, lacht Jos Lamé (directeur Riagg Rijnmond) in de Nova studio tevreden in de camera omdat de nederlandse zorg op vakantie zo goed geregeld is. In een tijd ook dat de politiek ons verzekerd dat de AWBZ-regeling vrijwel onhoudbaar is, besluit het RIAGG op eigen houtje dat psychisch begeleid op vakantie wat mag kosten. Want stelt hij, door mee te reizen wordt de zorg gecontinueerd en dat is kostenbesparender en kwalitatief beter dan opnieuw met behandeling te moeten beginnen als de client terug komt van vakantie.

Let wel, het betreft clienten die een aantal jaar geleden nog opgenomen bleven in een instelling en niet aan vakantie dachten. Alleen omdat die hulp tegenwoordig buiten de instellingen gegeven wordt, kunnen clienten psychotisch en al op reis en kan ons Joske deze achterdeur gebruiken voor leuke projecten. Kostenbesparend my ass dus.

Misschien is het een doldwaas wild idee hoor maarre .. misschien is het wat om niet op vakantie te gaan als je als client onder intensieve behandeling staat?

Comments (12)Previous

Let’s Play Daaaaaaarts!!! (3)

Next

Jippy, condooms!

12 Comments

 1. En hoe zou het zijn als het andersom is, en de arts op vakantie gaat, moet de client ook wel mee natuurlijk ;).

  Dat kosten besparend heb ik ook nog niet gezien eigenlijk, zowiezo een ticket scheelt het.

 2. Jouw laatste zin en conclusie is PRECIES wat ik als eerste gedachte had bij het zien van Nova…..

 3. citrientje

  lijkt werkelijk nergens na en hoe geestelijk ziek ben je als je denkt aan vakantie. Dan heb je wel wat anders om aan te denken.

 4. Het is misschien goedkoop en flauw, maar ik denk dat Jos zelf heel veel hulp nodig heeft. Zag je hem gisteren glimmen bij Nova. Zijn 15 minuten. Echt schandalig.

 5. desiree

  Die psychische/psychiatrische mensen kunnen toch gewoon met zijn allen een weekje met de Henri Dunant van de Zonnebloem en hun vrijwilligers? Die kunnen hun pilletjes ook wel klaarzetten hoor! Iedereen is er zo even uit geweest 😀
  Alle kosten opgelost!

 6. Ik zal et longtrransplantatieteam eens vragen wat ze denken van een vakantie in een mooi warm en droog land. (de Caribean lijkt mij wel wat)

 7. Hmm, ik krijg het UWV maar niet zo ver mijn ziekteloon van begin vorig jaar uit te betalen… als ik ze nou eens om wat vakantiegeld vroeg, blijkbaar werkt dat wel 😉

  Maar serieus, het is te sneu voor woorden, als je kijkt wat er allemaal niet vergoed wordt, en dan dit soort achterlijke vormen van “begeleiding”. Als je geen hele week alleen naar een tropisch eiland kunt, moet je niet gaan, moet je je instelling niet uit. Vakantie is een extraatje, geen basisbehoefte… (en de vraag blijft in hoeverre iemand die psychisch met zichzelf in de knoop zit uberhaupt geniet van zo’n vakantie. In de knoop is in de knoop, of je nu thuis zit of op de Antillen.)

 8. Dus jij wilt dan mensen vakantie ontnemen? :-w Vakantie die ze hart nodig hebben om weer normaal te kunnen in hun bestaan? [-( Alle zieken mensen moeten ze gelijk op vakantie sturen. :d Dan knappen ze sneller van op, dan van thuis zitten. :)>-

 9. Ik vind dit écht belachelijk. Ik snap best dat, ook al heb je psychische problemen, je ff op vakantie wilt, gewoon ff eruit kan mischien ook heel helend en helpend werken, maar blijft dan in Nederland? Bedoel dit is écht onzin. Hulpverleners gaan met cliënten mee en hoe zit het met de wachtlijsten voor mensen die hulp nodig hebben? ie worden langer omdat de hulpverlener in het buitenland maar 1 persoon kan helpen, terwijl hij/zij op kantoor wel meer mensen kan helpen, kortom brak plan.

 10. Is dit echt waar? Is dit echt heus waar? Zijn we nou helemaal met z’n allen van de pot gerukt?

 11. Opa-Buiswater

  En toch…….! Het grote probleem van deze patienten is, dat ze op vakantie gaan in een land waar de cultuur een ietsiepietsie anders is dan hier ten lande… pillen slikken doé je niet, alles is Gods wil en daarom wordt de patient vaak onder druk gezet door de lieve familie om de pillen vooral weg te flikkeren …… Lékker als je bijvoorbeeld aan de lithium bent. En dan komen die mensen op een bepaald moment weer in Rotjeknor, want ze hebben een nederlands paspoort en ze wonen daar nu eenmaal enm ze zijn weer zo gestoord als een deur want hun lithiumkuur ligt ergens voor de kust van Marrakesch…….dan heb je als RIAGG een levensgroot probleem: de behandeling moet namelijk weer gansch overnieuw en wat kost dát wel niet????
  Ik denk dat meneer RIAGG het wel aardig bekeken heeft op deez manier….tenzij iedereeen het er over eens is dat zieke mensen niet op vakantie mogen? Maar dan ook álle….;-)

 12. @Opa: ja zo had ons Joske het ook bekeken. In mijn ogen echter omgekeerde wereld. Voor willekeurige behandelingen, therapieen en trajecten wordt van je verwacht dat je thuis blijft en niet elders gaat liggen zonnen. Maar de groep mensen die onder Joske vallen, die mogen gerust prioriteit geven aan vakantie in plaats van hun intensieve, zeer noodzakelijke behandeling(?). Sterker, dat maken we mogelijk door ze de therapie wereldweid achterna te gaan dragen want stel je eens voor dat de behandeling anders in het water valt door de stomzinnige keuze die die mensen zelf onder begeleiding van het RIAGG maken?!

  Het gaat ook nog om een groep mensen die vroeger in een gesloten kliniek werden behandeld en derhalve naar welk uitstapje dan ook kon fluiten. Om kostenbesparender te werk te gaan worden die mensen nu niet opgenomen maar krijgen intensief begeleiding aan huis. Waarop Jos bedenkt dat ze dan ook wel op vakantie moeten.

  Dus tja, ik ben het er zeker mee eens. Die mensen maar niet op vakantie. Lijkt me geheel niet gek als een behandeling zo’n hoge noodzaak is.

  PS: iemand zich al afgevraagd waarom een psychiatrisch patient op vakantie naar Zwitserland diezelfde begeleiding net niet krijgt? 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft