AWBZ ook op vakantie naar Suriname

Surinamers die in Nederland recht hebben op AWBZ-zorg, moeten dat ook op vakantie in hun land van herkomst krijgen. Dat betekent dat ze in Suriname worden voorzien van een maaltijd of worden geholpen met douchen als dat in Nederland ook gebeurt. Verder ..

Ja als er een schaap terug over de dam is, dan volgen Agis Zorgverzekeringen en RCR Health Centre natuurlijk ook. Dat is het hele fijne aan ‘marktwerking’, nog even en dan moet je op vakantie om de nodige zorg te krijgen …

Wat denkt u, goed iniatief of in deze tijden onverantwoord?

Comments (17)Previous

De kentekenplaat

Next

Storm en achterlijke mensen

17 Comments

 1. ik vind dit te ver gaan…. dit is zorg voor binnen de landsgrenzen.

 2. citrientje

  zot zijn ze hier

 3. De vraag is of het haalbaar is.

 4. Renald Chi

  Als enkele klanten van deze organisaties deze wens kenbaar maken is het verstandig om daar naar te luisteren. Volgens mij is er nog geen sprake van dat deze dienstverlening voor hetzelfde premiebedrag wordt verzorgd. Daarnaast is het uitwisselen van personeel een leuk idee om nieuwe werkervaringen op te doen. Hier laat marktwerking zien dat er geen sprake is van eenheidsworst.

 5. Kweet nie, zou dat nu voortkomen uit die extra gestegen premie ?. Kan die ook weer omlaag dus

 6. Zijn er geen mensen die op vakantie gaan naar Irak of Somalie? Eens kijken of we voor die klus ook een paar vakantiega… uhm Riagg-medewerkers kunnen mobiliseren… :d

 7. Opa-Buiswater

  Het is natuurlijk wél zo, dat bijvoorbeeld de gepensioneerden die verkast zijn naar Spanje of Suriname ( daar is het beter weer toch?) zich in eerste instantie de plu betaalden voor AWBZ zorg die ze in desbetreffende landen niet eens konden krijgen! De antillen vallen hier overigens buiten; het kromme is dat daar geen verzekeringsverdrag mee is en met bijvoorbeeld de Phllipijnen wel….:-)
  Als je dus in Suriname zit, een AOW vangt en verzekerd bent in nederland dan is het niet meer dan normaal dat de zuster van de AWBZ je komt wassen indien nodig! Je betaald er immers voor…….!!!

 8. @Pascal: geloof niet dat iemand zich dat afvraagt ..

  @Renald Chi: het gaat om AWBZ zorg, niet premie-afhankelijke zorg. In mijn ogen een grof verschil. Vooral omdat de burger die in Nederland blijft wonen diezelfde zorg elk jaar achteruit ziet rennen, ik zie niet in waarom er dan naar de vraag van enkelen gekeken moet worden die op vakantie willen. Het uitwisselen van personeel is dan wellicht iets voor te zeggen.

  @Mannie: dat is het kwaadaardige eraan denk ik. de premies stijgen fors omdat met name de AWBZ-zorg niet meer te betalen is, maar ondertussen starten dit soort projecten znder meer.

  @CasaSpider: viel me vorige keer ook op. En ga je als Nederlander op vakantie naar Zweden, hoef je ook geen zorg mee te vragen .. (het gaat trouwens hier om thuiszorg)

  @Opa: dat gaat mij anders een stapje te ver. Het betekend blijkbaar tegenwoordig ook dat als je als gepensioneerde vast zit in dit regenachtige landje, de hulp continue afgekalft wordt. Maar ben je in de gelegenheid terug te gaan naar land van herkomst dan mag de portomonee ineens wel open??

 9. @Opa: Dit is hoe de zorg hier geregeld wordt door het CIZ:
  “Benutten van bestaande voorzieningen
  Bent u niet in staat zelf te koken of boodschappen te doen? Dan biedt de maaltijden- en boodschappenservice mogelijk uitkomst. Ook zijn er talloze wettelijke mogelijkheden op het gebied van wonen, welzijn en zorg. Informeer ernaar bij het CIZ.

  Zorgen voor kinderen
  Valt de ene ouder uit, dan neemt de andere ouder de zorg voor de kinderen over. Zonodig met behulp van (buitenschoolse) opvang of door het opnemen van zorgverlof. Hebt u écht alle mogelijkheden benut en krijgt u het nog niet rond? Dan kunt u tijdelijk een beroep doen op de AWBZ. De indicatie is dan
  bedoeld om u korte tijd te ontlasten en op zoek te gaan naar een alternatief.

  Kinderen helpen mee
  Als kinderen groter worden, kunnen ze ook hun steentje bijdragen.

  Partners zorgen voor elkaar
  Hebt u kortdurend zorg nodig en is er uitzicht op herstel? Dan verwacht het CIZ dat uw partner u helpt bij de dagelijkse zorgtaken als eten en drinken, lichamelijke verzorging en toiletgang. Als de zorg langer duurt dan drie maanden, noemen we dit mantelzorg.

  Mantelzorg
  Mantelzorg is zorg die de gewone zorg van mensen voor elkaar overstijgt in duur, intensiteit en zwaarte. Mantelzorg wordt altijd op basis van vrijwilligheid gegeven. Wanneer uw partner, huisgenoot, ouders, kinderen, buren of vrienden deze zorg niet meer of niet meer vrijwillig willen of kunnen geven, kunt u een aanvraag doen voor zorg vanuit de AWBZ.

  Respijtzorg
  Soms wordt het allemaal te zwaar voor een mantelzorger. Dan kan het CIZ een indicatie stellen voor (professionele) hulp via de AWBZ. Zodoende kan de mantelzorger er even tussenuit, en daardoor de zorg toch helemaal of voor een deel volhouden. De professionele zorg die de mantelzorg dan tijdelijk vervangt, heet respijtzorg. Let op: een indicatie voor respijtzorg om gebruikelijke zorg te vervangen is niet mogelijk. ”

  Uit ervaring weet ik dat tegenwoordig het echt de bedoeling is dat je vrienden en familie inschakelt, ongeacht of die tijd hebben of zelf gezondheidsproblemen.

 10. AWBZ-hulp als je met vakantie bent? Pleurt op! Nederlanders die in Nederland recht hebben op AWBZ-hulp en met vakantie gaan, krijgen op hun vakantie-adres toch ook geen hulp?

 11. Renald Chi

  @Cinner: Misschien is het een voorstel om deze premie te differentiëren, want waarom zou iedereen een gelijke premie (bijdrage) betalen als ze verschillende gezondheidszorgwensen hebben.

 12. @Renald Chi: Waarom zou je alles af willen stemmen op een groepje hulpverleners die graag mee op vakantie willen?

 13. Renald Chi

  @Cinner: ?, lekkere vakantie is dat, zorgen voor anderen in het buitenland (net als je werk hier in Nederland). Mijn idee van vakantie is een tikkeltje anders. Bovendien, ze willen toch personeel gaan uitwisselen, dus in kwantiteit hoeft er geen verschil te komen. Aangezien je mening is dat de kwaliteit achteruit holt, kunnen we van deze ‘nieuwe’ mensen wellicht iets leren. Antwoord op je vraag kan ook zijn dat deze mensen iets anders willen om gemotiveerd te blijven voor hun werk, lijkt mij niet geheel onbelangrijk. Daarnaast spreek je over het afstemmen van alles, is dat niet een overdreven uitgangspunt. Marktwerking realiseert in mijn optiek dat er keuzemogelijkheden worden toegevoegd, ik vind meer keuze altijd prettig.

 14. @Renald: Daar zit al een merkwaardigheid. Men wil namelijk mee naar de vakantie-oorden aangezien de zorg daar slechter is dan hier om vervolgens als argument aan te dragen dat we kunnen leren van daar.

  Verder bekommer ik me niet of de zorgverlener misschien maar zorg in het buitenland moet gaan verlenen omdat hij/zij dan wellicht ‘gemotiveerder’ blijft. Heel werkend Nederland zou daarvoor in aanmerking komen nietwaar.

  Voor mij blijft gewoon staan dat het niet de bedoeling kan zijn dat de AWBZ-zorg binnen Nederland uiterst beroerd aan het geraken is omdat het volgens de overheid allemaal ‘onbetaalbaar’ is geworden en organisaties mazen in de wet gaan zoeken om toch jolig zorg te gaan verlenen in het buitenland. Nogal selectief zorg verlenen ook, het is alleen voor mensen die op vakantie gaan in het land van herkomst en stomtoevallig alleen de wat warmere oorden.

 15. @Renald: het kromme is dat autochtone Nederlanders die op vakantie gaan het moeten doen met de zorg “zoals die in het betreffende land gebruikelijk is”

 16. Gerda

  belachelijk. die hele awbz.
  ik loop zelf tegen zaken aan die mi onder het awbz horen te vallen, maar het niet doen. waardoor ik een enorm vette rekening krijg. (extra zorg voor dochter met dyscalculie) mijn vader is zo gek het voor me te betalen, want anders gaat het helemaal de verkeerde kant op.
  maar besef me ook dat er mensen zijn die dat net niet kunnen betalen en waarvan de kinderen dus het maar uit moeten zoeken. Je begrijpt wel welke kinderen wel naar het hoger voortgezet onderwijs kunnen.

  Ander leuk geintje, ik ben bij een psychotherapeut, zij werkt al 30 jaar is zeer geschoold, maar de awbz vergoed alleen een psychotherapeut die bij het GGZ zit, zelfde baan, zelfde beroep, zelfde opleiding.
  Enorme wachtlijsten en psychotherapeuten die “toch wel betaald worden” bij het GGZ, die in slaap vallen terwijl hun clienten praten is het gevolg.
  belachelijk.

  Laat ze verdomme dan even echt de puntjes op de i gaan zetten bij het “ver-luxe-ren” van de awbz.

 17. @Gerda: Klinkt bekend ja. Meestal worden alleen eerste lijns psychopeuten vergoed (wat niet meer is dan een extra stage lopen). Anders moet je een psychiater bezoeken, die wordt dan vaak weer wel vergoed. Nogal onbegrijpelijk allemaal. Enfin, ben het helemaal met je eens..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft