Detentie op eigen kosten

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat de overheid het vermogen van rijke criminelen moet kunnen aanspreken om de kosten van hun detentie te betalen. Dit moet de kosten van de detentie terugdringen. Het CDA, de VVD, GroenLinks, de Partij voor de Dieren en de SGP steunen een motie van die strekking van de Partij voor de Vrijheid (PVV). Verder ..

Even daargelaten dat het idee van de PVV afkomstig is, wat vindt u er van?

Comments (8)Previous

Blond!

Next

Montessori

8 Comments

  1. Ik sta hierover wat in dubio. De tijd dat sommige uitkeringen tijdens detentie gewoon door liepen ligt inmiddels al ver achter ons. Dit zou dus alleen degenen raken die inderdaad in meer of mindere mate vermogen hebben. Degenen die geen vermogen hebben, of zo slim zijn dat geheel op naam van b.v. echtgenote of familie te zetten – iha waarschijnlijk de echt zware jongens – worden hierdoor niet geraakt. Hoewel ik er op zich geen bezwaar tegen heb op deze manier gevangenisstraf te verzwaren zorgt een uitvoering op deze manier dus feitelijk voor een behoorlijke rechtsongelijkheid en daar ben ik dan weer niet voor. Vooral omdat het waarschijnlijk, zoals ik al aangaf, vooral de echt zware jongens zullen zijn die wel weer een manier vinden om er onderuit te komen.

  2. Krijg je dan ook digitale tv erbij op je cel ? 😉

  3. Ik vind het wel een goed idee. Bejaarden die naar een verzorgingstehuis gaan en eigen geld hebben moeten dit ook eerst zelf ‘opeten’, dus waarom gevangenen dan niet….. laat dit een uitbreiding van de straf zijn.

  4. Mijn eerste reactie was: Duh, waarom zijn we hier niet jaren geleden meegekomen? Toen ik zojuist de reactie van Frans las ben ik wel even gaan twijfelen. Hij heeft een punt. Maar dat heeft Chantal ook en uiteindelijk ga ik dan toch voor mijn eerste gevoel: een goed plan. Immers, dat er door dit plan op papier wat criminielen benadeeld worden daar kan ik wel mee leven, hadden ze maar geen crimineel moeten worden. Op deze manier besparen we geld dat dus in bijv onderwijs of gezondheidszorg kan worden gestoken en dat vind ik veel belangrijker. Verder is het natuurlijk zo dat rijke criminelen vaak niet voor niets zo rijk zijn. Naast hetgeen waar ze voor veroordeeld zijn zullen ze dus wel meer op hun geweten hebben en dan is een beetje extra straf geen slecht idee. Maar ja, het blijft een lastige situatie. Want Frans zijn punt zal ook wel weer terug te vinden zijn in wat Europese wetgeving en zo…

  5. Ik neig zelf ook meer naar Chantal dan naar Frans. Vraag me wel af of het om de vermogende crimineel gaat ook als het geld niet per se crimineel geld is of dat het alleen om crimineel geld gaat. Bij dat laatste lijkt het me hoog tijd.

  6. Een straf is beroving van vrijheid, zo gezegt.
    Van prive geld moeten ze afblijven, nog even en je kan je straf afkopen zeg, die kant moeten we niet op.

  7. Crimineel geld waarvan dat aangetoond kan worden wordt al zoveel mogelijk afgepakt (via de “pluk ze” regeling), dit gaat dus echt om eigen vermogen. En ik ben er ook niet tegen, ik ben alleen bang dat de groten wel manieren vinden om hun vermogen hierbuiten te laten en dat het dus vooral de kruimelaars (en hun eventuele gezin) zullen zijn die er mee te maken krijgen en vraag me af of dat een wenselijke, en -ook internationaal gezien- te rechtvaardigen ontwikkeling is.

  8. In dat geval heb ik ook wel wat twijfels. Eigenlijk ook omdat ik me afvraag of terugkeer in de maatschappij dan nog wel zo goed verloopt. En er geen extra schade aan eventuele gezinsleden wordt aangedaan. Als een gedetineerde zin huis op moet eten, staat de partner ook meteen op straat. Dat kan in veel gevallen toch weer niet de bedoeling zijn ..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft