'Internetheffing'

Komt er zo’n beetje niets naar buiten over de formatiebespreking, lekt toevallig dit onbenullige idee uit: PvdA en CDA zouden wel iets zien in een internetheffing op internetabonnementen om platenmaatschappijen te compenseren voor illegaal downloaden. Platenmaatschappijen zouden dan ‘niet meer moeilijk moeten doen’ over het downloaden. Het idee komt eigenlijk voort uit de onmogelijkheid een heffing op mp3-spelers te leggen, dat werd immers onlangs door de Kamer weggestemd. Reden: mensen betalen al om (legaal) te downloaden en hoeven volgens de Kamer niet nogmaals te betalen. Bij de internetheffing is het dan ook de bedoeling dat er geen bijdrage gevraagd meer mag worden voor legale downloads en al het downloaden geoorloofd wordt..

Hoewel het fijn zou zijn als downloaden in alle gevallen mag, vind ik het toch ergens een bezopen plan. Omdat al menig maal is aangetoond dat downloads de verkoop van CD ‘s eerder bevordert dan verminderd. Velen blijken het downloaden te zien als voorproefje om te luisteren of ze de CD willen gaan kopen en degenen die de CD’s niet kopen deden dat zonder het downloaden ook al niet.

Maar vooral vind ik het wat eigenaardig door de extra aanname die er aan ten grondslag ligt: iedere internetter doet ‘natuurlijk’ illegaal downloaden. We lijken in een maatschappij te leven waar tegenwoordig in alle gevallen uitgegaan wordt van het slechtste in de mens. Frauderen we niet rechtsom zal het wel linksom zijn en al die theoretische fraudegevallen moeten opgevangen worden door toeslagen en heffingen. We betalen al onder dat principe voor videobanden, brandbare CD’s en DVD’s, betalen al iets meer voor de gewone CD’s en DVD’s en daar zou dan een internetheffing nog eens bijkomen. Vooral fijn als je geen muziek download en driedubbel genaaid wordt ..

Wat denkt u, geschikt idee of goed voor de prullenbak?

Comments (15)Previous

Zaterdag Crypto

Next

Zo gaat dat ..

15 Comments

 1. Ronald

  Mevr. Cinner, Illigaal downloaden van muziek en films bestaat niet in Nederland.
  Download van bovengenoemde is geheel legaal, zelfs al is het van een illigale bron.
  In Nederland is het aanbieden van illegale content verboden.

  Net zo krom als het drugsbeleid dus, je mag het wel hebben, je mag het wel gebruiken maar je mag het officieel niet verkopen.

  Dit komt door de thuiskopie regeling, je mag ook gewoon legaal een kopie trekken van een bij de bieb geleende CD, is geheel legaal hoor, je mag er alleen niet in handelen cq uploaden (aanbieden).

  Software download is ten allen tijden verboden.

 2. Opa-Buiswater

  Die internetheffing is een slip of the tongue van een CDA-er, die niet wist hoe snel hij de pers moest inlichten toen een en ander in de krant stond. Want het ging slechts om een “brainwave “en niet om toekomstig beleid……
  🙂

 3. @Opa: kennelijk zijn de hersenen van die CDA’er door die wave dus wat te hard gaan klotsen? Het enige wat ik kopieer zijn mijn eigen bestanden en ik zou het toch echt te gek voor woorden vinden als ik daar een extra heffing voor moet gaan betalen (bovenop de heffingen die ik al betaal op de opnamemedia, die ik gezien de manier waarop ik ze gebruik ook behoorlijk onrechtvaardig vind)

 4. Christenen gaan altijd van de slechtheid van de mens uit. Zondig geboren. Typisch een prullebak item.

 5. Is hetzelfde als te stellen dat alle allochtonen crimineel zijn. Want da’s ook nie waar, net zoals iedereen met internet niet allemaal downloaden als een bezetene

 6. Joke

  Mocht dit werkelijk een toekomstig beleid worden, dan zie ik een hele andere reeks van gebeurtenissen ontstaan dan de bedoeling is. Neem mij, ik download nooit, zou niet eens weten hoe het moet. Maar hé, als ik moet gaan betalen om te compenseren voor iets dat ik nooit doe, dan zal ik toch zeker als de wiedeweerga gaan leren hoe ik moet downloaden, want ik betaal er dan tenslotte voor, nietwaar?
  In dit licht bezien, lijkt mij dergelijk beleid alleen maar goed voor het stimuleren van criminele activiteiten en dat zal niet helemaal de bedoeling zijn van de heren/dames politici.

 7. Muziek moet gewoon gratis zijn, geld verdienen doen ze maar met optredens.

 8. Ik download (en upload) geen muziek of films en wil een dergelijke toeslag niet in mijn Internetabonnement hebben. Eigenlijk worden alleen de platenmaatschappijen op deze manier verrijkt. Er druppelt maar bar weinig door richting artiest en/of componist.

  Het zal ook Europees niet haalbaar zijn. Een afval/milieuheffing op CD’s, DVD’s, Cartridges en dergelijke zie ik wel zitten.

 9. citrientje

  hoe verzinnen ze het weer, ik download niet en dan kun je daar wel voor betalen. 😕

 10. Nu.nl verkondigt wel vaker onzin. Enfin, kijk zelf maar wat PvdA’er Martijn van Dam ervan vindt.
  http://martijnvandam.com

 11. Storm in een glas water zie ik net via de link van Dolby (tnx!), het is eerder een verzinsel van Nu.nl *zucht*

  @Ronald: ook weer waar. Ik raak toch stiekem geindoctrineerd door roepende organisaties als platenmaatschappijen 🙂

  @Joke: dat idee had ik ook nog ja, het stimuleert toch iedereen te gaan downloaden als een bezetene!

  @iedereen: denk ook dat het nooit zal kunnen aangezien het downloaden nogal wereldwijd is en zo’n Nederlands regeltje dan weinig zoden aan de dijk zet, indruk maakt of uitvoerbaar is. Dan zou het betekenen dat het betalen is voor een hoop gebakken lucht ..

 12. Wat een stel fuckers dan bij nu.nl hehehe

 13. Ik denk niet dat dat er door te krijgen is….

 14. De laatste CD die ik kocht was 20,– euro. Een bespottelijk bedrag. Geen wonder dat er steeds meer mensen gaan downloaden. Maak die zooi goedkoop en verkoop meer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft