Spaarpottencultuur

Begin januari kwam naar buiten dat zorginstellingen een nogal dikke zorgspaarpot aangelegd hebben. Nu blijkt dat middelbare- en hogescholen eveneens hun spaarpot aardig weten te spekken.  Allemaal onder het mom ‘reserve opbouwen om plotselinge, onvoorziene risico’s op te vangen’ uiteraard.

Met dat laatste is niets mis, zolang er niets mis is. Maar het begint kenmerkend worden: marktwerking doet zijn intrede, eigen bijdragen gaan omhoog, kwaliteit en kwantiteit hollen desondanks achteruit en hupsakee, plots is de spaarpot wel beter gevuld.

Ben ik nou zo achterlijk of begrijp ik het niet goed ..? 

Comments (8)Previous

Zo gaat dat ..

Next

Geen 16-min boot

8 Comments

 1. Y

  Over de kwaliteit van het onderwijs maak ik me niet al te veel zorgen. Ik kom uit de tijd dat het nog goed was, maar koos er zelf voor daar zo min mogelijk van op te steken.
  [-(

 2. tegenwoordig gaat het meer om winst maken dan service leveren.

 3. Ieder mens moet weten dat er altijd iets kan gebeuren waardoor je ineens veel geld moet gaan uitgeven. Dat sommige dan aan het lenen gaan, of verwachten dat anderen dat wel zullen gaan betalen… dat werkt ook niet. Maar het is wel weer geld dat wij gegeven hebben. :-w Het is dubbel he? :-“

 4. Dat scholen een reserve hebben vind ik nog niet zo erg. De omvang van die reserve bij sommige scholen is af en toe echter op zijn zachts gezegd nogal fors. Zeker als dan diezelfde scholen voor allerlei zaken (zoals bijvoorbeeld een goede schoonmaakploeg, wat zeer prettig zou zijn voor alle aanwezigen en zeker voor die met b.v. astma) geen geld zeggen te hebben.

 5. Misschien niet eens zo slecht dat de scholen een flink kapitaal hebben:
  Ik moet er zo nu en dan stemmen en mijn bankzaken wil ik er ook wel doen 😉

 6. @Y: en toch nog goedgekomen 😉

  @Renesmurf: lijkt er wel op .

  @Brillie: valt mee. Niemand is tegen het achter de hand hebben van reserves. Ik heb wel iets tegen een extreem uitbouwen van reserve terwijl er ook nog problemen zijn op te lossen.

  @Frans: ook dat. Maar ook de kwaliteit en kwantiteit van de scholing is achteruit gegaan, de reden van bestaan! Idd is reserves hebben een prima iets, maar de overdrijving mag er van mij af.

  @Henk: lol, jij hebt alleen een collegekaart in je portomonee? 😉

 7. Renald Chi

  De introductie van marktwerking blijkt hier het excuus te zijn om passief te worden, op te potten. Tot een bepaald niveau kan dat goed zijn, al is het om fluctuaties op te vangen. Het oppotten wordt te strikt genomen waarmee het juist het tegenovergestelde effect heeft. Markten functioneren over het algemeen beter als er doorstroming van geld en goederen/diensten plaatsvindt. Onduidelijkheid over de langere termijn leidt tot onzekerheid. Onzekerheid zorgt meestal voor oppotting. Naar mijn smaak ligt hier een belangrijke opdracht voor het nieuwe kabinet.

 8. Ronald

  Dan hebben ze dus geen kloot van de marktwerking gesnapt.

  Je reserves gebruik je om te investeren zodat je meer klandizie trekt door bijv. de prijzen te verlagen of bijv gratis schoolboeken.

  Een goed voorbeeld is bijv het ziekenhuis in Heerenveen, dat gaat een aparte kliniek opzetten voor de behandelingen die niet door verzekering wordt gedekt maar waar toch vraag naar is.

  Dat ontlast het normale ziekenhuis en levert tevens geld op in het laatje voor het ziekenhuis.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft