Opvoedcursus verplicht

Jonge ouders moeten verplicht een opvoedcursus volgen om te voorkomen dat hun kinderen later ontsporen. Wie het ‘opvoedbewijs’ niet haalt, moet een boete betalen of worden gekort op de uitkering. Verder ..

Onder het mom ‘Als je auto wilt rijden, heb je toch ook een rijbewijs nodig?’, wil de  Rotterdams CDA-wethouder van Jeugd en Gezin Leonard Geluk bij het kabinet aandringen op invoering van de opvoedcursus. Verder wil hij ouders van ‘risicokinderen’ een gezinscoach dor de strot duwen, eveneens op straffe van kortingen op uitkeringen.

De toon is alweer gezet, de christelijke weg is de enige weg en zo niet dan toch. Big Brother is watching you, misschien moeten we gewoon meteen staatsscholen gaan invoeren?

Ongetwijfeld zal deze luchtballon met een sisser wegwaaien maar toch … dat het idee alleen al bedacht wordt!

Comments (34)Previous

Zaterdag Crypto

Next

Sociale Donner

34 Comments

 1. Volgens mij is het niet eens een origineel idee van hem, ik meen me te herinneren dat enige tijd geleden iemand anders met hetzlefde idee op de proppen kwam.

  OT: Ik heb de stylesheet voor de reacties bij mij aangepast, vond het zelf ook wel erg witte tekst geworden, staat nu weer iets off-white, laat even horen hoe het nu lijkt.

 2. Als het zou helpen is het niet eens zo gek. Maar denk niet dat het helpen zal

 3. Soms wil de overheid zich TE VEEL mengen in het privéleven vind ik, dit is een voorbeeld.

 4. Laat er in ieder geval een discussie ontstaan over deze problematiek.

 5. Wolvin

  Elke heroine hoer kan perongeluk een kind op de wereld zetten. Maar liefdevolle ouders die bewust een kind willen adopteren moeten wel cursussen volgen en aan eisen voldoen. ik werk met beschadigde jongeren en het gaat vaak mis bij de ouders. Het is nl niet normaal om samen met je dochter van 12 te blowen. En je zoon van 13 hoort niet bij je in bed te slapen. En 5x trouwen met mannen die je slaan helpt ook niet bij het opzetten van een veilige leef omgeving voro je kind. Gek he dat ie dan op zijn 16e een beetje agressief is…? Maar blijkbaar moeten sommige mensen dat leren uit een boekje. Ik ben voor. Kom een maand bij mij op de crisisdienst werken en jij bent ook voor.

 6. Je kunt het nog zo bedenken, er zijn altijd mensen die het echt menen.

 7. Ik kan niet anders zeggen dan dat ik het met Wolvin eens ben. ‘Toevallig’ wordt in het artikel de regio Rotterdam genoemd en laat ik daar nu wonen…
  Ik word dagelijks geconfronteerd, al is het maar bij de bushalte, met moeders met kinderen waarbij ik denk: ‘Jezus mens, waarom heb jij überhaupt kinderen? Vind je het gek dat het van die vervelende schijtetters zijn?’
  Of van die plusminus tienjarige jongetjes die ‘s avonds laat in hun eentje nog op het metrostation rondhangen, waar zijn die ouders mee bezig?

 8. @Wolvin: je zet met het verplichte cursus op voorhand wel iedereen die een kinderwens heeft bijvoorbaat in de verdachtenbank: “jullie zijn ongeschikt om kinderen op te voeden”. Er zijn volgens mij ruwweg drie groepen te onderscheiden: mensen die toch wel geschikt zijn en die dus nodeloos door zo’n cursus heen moeten (en dat waarschijnlijk nog met plezier doen ook), de groep die wat problemen zou krijgen en die inderdaad wel een steuntje in de vorm van wat aanwijzingen en tips kunnen gebruiken en de groep die echt niet geschikt is als ouder: met een egocentrische instelling, met een gebrek aan verantwoordelijkheidsgevoel of met een groot te kort aan authoriteit, overwicht. Die laatste groep veroorzaakt het meerendeel van de problemen en die gaat echt niet dankzij zo’n cursus ineens niet blowen met of in het bijzijn van de kinderen, denkt echt niet “oh nee, ik ga niet uit want ik moet er zijn voor de kinderen” en die moeder met een voorkeur voor foute mannen trouwt gewoon een zesde keer met een net zo foute man. En die heroïnehoer? die krijgt er geen kind minder om. Die fouten zitten meer in de persoonlijkheid of het karakter dan in het al of niet een cursus opvoeden gevolgd hebben. Het niet maken van die fouten leer je niet uit een boekje.

  Bovendien veranderd zo’n cursus ook niets aan een andere belangrijke oorzaak van problemen: de verharding van de maatschappij, de voorbeelden uit games, videoclips e.d. of aan het feit dat doordat het steeds noodzakelijker wordt tweeverdieners te zijn de tijd voor opvoeden steeds beperkter wordt zodat de opvoeding steeds meer door de omgeving plaats vindt terwijl de ouders niet voldoende in staat zijn/tijd hebben om die voorbeelden het juiste perspectief te geven of er een ander beeld tegenover te stellen.

  Natuurlijk zijn de voorbeelden die je noemt een goede reden om tot de conclusie te komen dat er “iets” moet gebeuren. Maar ik betwijfel sterk of zo’n verplichte cursus voor iedere jonge ouder wel een goed en werkend middel daartoe is.

 9. Wolvin

  @Frans: Groep 1 vind het dus geen probleem en doen vrijwillig mee aan de cursus en nemen zefgemaakte cake mee. Groep 2 is er bij gebaat. En groep 3 hebben we dan veel eerder in beeld. Ik blijf voor.

 10. Wolvin

  Bovendien is het maar net hoe je de cursus neer zet. Als je het inderdaad doet als jij kan niet opvoeden is het een slechte zaak. Waarom moeten pychologen wel een 4 jarige studie doen en ouders geen cursus? Zijn zij juist niet met langdurig met de geest van mensen bezig? Zetten zij niet een nieuwe maatschappij neer met hun kinderen? Misschien draagt het ook bij aan die betere maatschappij.

 11. Lennard

  Ik ben het eens met Wolvin.

 12. pjotr

  Wolvin heeft gelijk. En Frans54 ook. Het is een groot probleem en niemand weet echt een goede oplossing.
  Het idee van de opvoedcursus vind ik in ieder geval sympathiek en stimulerend. En het helpt misschien een beetje.
  Is het sturen van die kinderen op oudere leeftijd naar een heropvoedingskamp een betere oplossing? Misschien ook wel nodig?
  Misschien moeten er nog wel meer dingen gebeuren, maar alleen zeggen: “dat idee is niet goed” vind ik te gemakkelijk.

 13. @Wolvin (9) “En groep 3 hebben we dan veel eerder in beeld”: ik denk dat het maar een beperkt deel van die groep is die op die manier eerder in beeld komt, ik vermoed dat het meerendeel braaf ja en amen knikt tijdens de cursus om het papiertje te krijgen en er vervolgens in de praktijk niets mee doet. Maar gezien dat degene die wel op deze manier eerder in beeld komen waarschijnlijk ook degenen zijn waarbij het het ergste mis zou kunnen lopen en het risico daarop het grootst is inderdaad een redelijk argument.

 14. Waar blijkbaar helemaal niemand aan denkt is: wie gaat bepalen en wat is er dan ‘juist’ en ‘niet juist’?

  Simpel voorbeeldje: de ouders van mijn ex waren eurforisch geweest met dit voorstel en waren destijds ook niet te beroerd mij continue te vertellen hoe onnoemelijk slecht ik was opgevoed. Pardon? Hadden mijn ouders een boete gekregen voor beroerde opvoeding terwijl ik toch nooit ook maar in de buurt van een risicogroep heb gezeten hoor. Kwestie van eigen interpretatie waar je echter in het geval van opvoedcursussen en boetes mensenlevens mee verwoest.

  Daarnaast vind ik het volkomen bezopen om elke privacy maar op te offeren voor elke angst die we maar kunnen bedenken. Ander voorbeeldje: bij mijn stamkroeg hangen nu vijf(!) camera’s buiten, drie normale en twee zeer geavanceerde. Aan rotzooi is er absoluut niets veranderd, we worden alleen nu voortdurend bekeken. Waarom? Omdat de burger er mee instemt uit mislplaatst veiligheidsgevoel, schijnveiligheid.

  Er is wat voor te zeggen om kinderen beter in de gaten te houden en eerder in te grijpen als het misgaat, iets wat nu toch vaak te laat gebeurd. Maar ik zie geen enkel nut om iedereen zijn privacy maar op te laten geven om zich aan regels te houden van een willekeurig stel eikels wat wel even bepaald hoe jij jou kind gaat opvoeden.

  @Wolvin: het is jammer dat je bijvorige tipics over dit soort onderwerpen telkens niet terug bent gekomen, anders zou je weten dat ik al eerder heb verteld dat ik er op verschillende manieren mee in aanraking ben geweest. Dat zet me echter niet van mijn mening af en ik zie het zelfs als behoorlijk non-argument in deze. Omdat er een groep totaal verstierde kinderen rondloopt willen we sovjetpraktijken gaan uitproberen?

  @Adriana: die zie ik hier ook maar dat heeft met heel wat meer factoren te maken en ben het met Frans eens dat een opvoedcursus daar geen fluit voor gaat doen. Denk dat het dan meer gezocht zou moeten worden op de druk tweeverdiener te ‘moeten’ zijn, de mentaliteit die in Nederland heerst van alles en iedereen zielig te vinden (als iemand iets uitgevreten hebben amper aanpakken want ja de jeugd was zo slecht bla bla), de mentaliteit dat een kind zoveel mogelijk zelf moet beslissen en keuzes tot aan de hemel moeten rijken maar ook de individualiteit en egoisme wat hier heerst.

  @pjotr: in mijn ogen is het zeer ver van sympathiek te denken dat je als overheid moet bepalen hoe elk individu zijn of haar kind moet gaan opvoeden en boetes in te stellen als het niet naar de zin is. Buiten dat de sociaal wenselijkheid in antwoorden gewoonweg enorm wordt en er geen enkel probleem opgelost raakt. Heropvoedkampen klinkt weer rigoreus maar waarom niet eerder ingrijpen? Nu is het ook zo dat kinderen jaren lang kunnen jatten, rotzooi schoppen en rondhangen voor er werkelijk iets gedaan wordt en dan is het rijkelijk laat ja. (zie verder wat ik voor Adriana schreef)

 15. @Cin: de boete zou volgens het bericht niet komen op slecht opvoeden (hoe wie dan ook dat maar definieerd) maar op het niet hebben van dat papiertje. Hoewel zoals Wolvin aangaf het misschien zou leiden tot eerder opsporen van een aantal (aspirant) ouders waar het heel erg mis zou kunnen gaan gebeurt er dus verder niets tot het moment dat het kind ontspoord en kun je dus na het doorlopen van die cursus nog steeds je eigen keuzes maken vwb de opvoeding; inclusief de verkeerde keuzes.

  Wat uiteraard de vraag oproept wat dan, buiten die paar misschien op voorhand opgespoorde potentiële probleemgevallen, die cursus (die vast niet gratis zal zijn en anders toch uit belastingopbrengsten betaald moet worden) voor zin heeft. Voor het tijdig opsporen van die gevallen zijn wellicht andere, meer gerichte en minder ingrijpende en minder kostbare, oplossingen mogelijk.

 16. @Frans: dat bedoelde ik eigenlijk ook, wat onduidelijk neergezet idd. Verder denk ik dat er nog minder dan amper wat opgespoord gaat worden.

  Laat ze maar sneller ingrijpen op problemen in plaats van jaren door laten sukkelen en er dan bakken hulp tegenaan moeten gooien.

 17. Ik ben het eens. Mensen wippen er maar op los en weten niet eens wat het inhoud om kinderen op te voeden. Iedereen mag maar kinderen krijgen. Ook al hebben ze de verstand er niet voor. Dat moeten we ze nog bijbrengen. Daarom een wip verbod, totdat ze weten hoe ze kinderen moeten opvoeden. [-(

 18. @Brillie: misschien zou het een idee zijn dit onderwerp mee te nemen in de lessen maatschappijleer op school.

  Besef je trouwens wel dat een wipverbod voor een enorme werkeloosheid onder speeltuinbeheerders zal zorgen?

 19. Overigens zijn er al (ik meen zelfs ook in Rotterdam) scholen die werken met levensechte poppen. Die worden nu m.n. gebruikt om de meisjes schrik voor tienermoederschap aan te jagen, maar daar zou misschien in dit kader op voortgebouwd kunnen worden.

 20. Eigenaardig. Eerlijk gezegd denk ik dat als het ingevoerd zou worden, de helft van jullie niet door de ‘keuring’ zou komen (inclusief ondergetekende) terwijl ik geen van jullie als risicovol zie. En blijkbaar vindt niemand van de voorstanders het erg om zelf een opvoedbewijs te gaan halen ..

 21. citrientje

  volgens mij zijn er al zulke cursussen alleen nog niet verpicht.

 22. Jackie*

  een mosterd na de maaltijd beleid,laten ze eerst maar geld pompen in adequate hulpverlening waar het dreigt te ontsporen.

 23. Erg interessant…Zelf heb ik ook kinderen en vind opvoeden erg moeilijk in de praktijk.
  Er zijn meer invloeden dan toen ik opgroeide,meer media en communicatie,meer agressie en geweld waar je de kinderen niet altijd tegen kunt beschermen.
  Zelf sta ik alleen, wordt geacht fulltime werkzaam te zijn en moet de zorg ook uitbesteden om een deur verderop te zorgen.Ik werk parttime en daarmee kan ik het aardig combineren.aangevuld tot….dus mag niet weigeren want de sancties liegen er niet om
  Al te vaak zie en hoor ik dat kinderen in de knel komen en ouders niet /te laat ingrijpen of machteloos moeten toekijken.
  Ook zie ik al te vaak dat kinderbelangen moeten wijken voor andere belangen.
  Idd zou het beter zijn dat ouders die maar kinderen blijven”nemen”terwijl ze er niet voor kunnen zorgen.ze de vruchtbaarheid te ontnemen om de herhalingen te voorkomen.
  Of ik het goed doe…sommige dingen wel, andere niet.Ik zie 2 verdieners de kinderen afkopen,en ik zie thuisouders die hun kinderen niet in de hand hebben en dus maar de straat opsturen.
  Overbeschermd, of aan hun lot overlaten.
  Beide zijn niet goed, en elk kind is verschillend, aandacht hebben voor de ontwikkelingen is een pré.
  Maar soms is het verdomd moeilijk om je kind door de opvoeding te loodsen.
  Het ideaal beeld is altijd anders dan in de praktijk.

 24. Ik heb de rest van de comments niet gelezen, grote kans dat ik in herhaling val dus..maar wat een onzin. Het lijkt zo aantrekkelijk. Mensen verbieden om kids te krijgen is een idee voor een dronken avond. Niet iets voor de realiteit. Een goed idee, totdat jij een verbod op krijgt gelegd, omdat een of andere Rouwvoet besluit dat jij je kids niet goed opvoedt. Too slippery!

 25. @Citrientje: van mij mag iedereen ook onverplichte cursussen doen tot hij/zij een ons weegt 🙂

  @Jackie: helemaal mee eens ja ..

  @factor x: kan me voorstellen dat het niet makkelijk is en er zijn vele omstandigheden die het nog moeilijker kunnen maken. Maar denk dat jij ook niet onder een verplicht stramien zou willen vallen?

  @Xaviera: had de dreacties maar doorgelezen, het is nogal 50-50 allemaal. Verder denken we gelijk hierover ..

 26. Ik lees net dat bedrijfsborreltjes volgens een onderzoek van ING goed zouden zijn voor de creativiteit. Kennelijk houden bij het CDA in Rotterdam nogal wat bedrijfsborreltjes.;)

 27. Ze zouden eenz zuiveldagen moeten houden ofzo 😉

 28. Ikke? als alleenstaande wordt er meer op je gelet.
  OOit een x een anonieme melding gehad van de kinderbescherming omdat moeten ze onderzoeken altijd (ex vermoedelijk)maar ze kwamen niet terug en constanteerde dat de oudste moeilijk was(pddnos was bekend) en ik goed met de kinderen omging,het vetrouwen dat ze in mij hebben was dus wel duidelijk zichtbaar,gezien de kinderen op mijn schoot plofden en hun verhaalenthousiast deden over de schooldag ,geen mishandeling of verwaarlozing dus.(en navraag op school en sport bevestigden dat ik toegewijd genoeg was en ook serieus bezig was)
  Voordat de rechter je uit de ouderlijke macht zet moet er ook heel wat gebeuren,aantoonbare mishandeling of eten weigeren zei mijn advocaat toen mijn ex dreigde de kids af te pakken.dus ga maar na hoe de problematiek op moet hopen voordat er stappen worden ondernomen.

  Mijn oudste woont wel bij mijn ex ondanks dat ik door de rechter de zorg kreeg toegewezen.
  Mijn oudste wou dit zelf graag ik moest hem laten gaan voordat ie verscheurt werd door zijn loyaliteit naar beiden.
  (Gelukkig of helaas voor mijn jongste voelt mijn ex weinig voor haar.

  Ja mijn kinderen hebben wel degelijk geleden en schade ondervonden.
  dus om die redenen zou ik zeggen dat ik als moeder ze niet genoeg heb kunnen beschermen

 29. @factor x: je klinkt als erg hard voor jezelf, als ik het zo lees doe je meer dan je best en meer kan je niet doen toch? Het enge van zo’bn verplichte opvoedcursus vind ik dat een klein groepje mensen dan gaat bepalen dat je misschien niet zo’n goede opvoeder zal zijn, lijkt me bezopen ..

 30. antonia

  Heeft die Leonard Geluk zelf wel een opvoedbewijs gehaald?
  meschien heeft hij zelf zo’n slechte opvoeding gehad dat hij nu aan iedereen twijfelt. Anders bedenk je zoiets toch niet.

 31. wij

  Wij doen ons debat voor Nederlands hierover en we moeten voor zijn.. Deze site is super voor argumenten en tegenargumenten.. :)>-

 32. Danielle

  Verplichte opvoedcursus voor alle ouders heeft geen zin want geen kind is gelijk, elke vader of moeder stelt weer andere vragen. Een paar extra bezoekjes op het consultatieburo heeft vaak al meer zin. Meestal kennen ze daar het gezin beter en kunnen beter antwoord geven op jouw vragen. Als je kind bijv. een ziekte heeft komen ze bij je langs om advies te geven, daar help je ouders veel meer mee dan een verplichte standaard opvoedcursus. :-”

  Wat betreft het discussiepunt over het verplichten van een opvoedingscursus: Ik denk niet dat je het verplicht moet stellen. Dat bederft de creativiteit in de opvoeding. Zoals al eerder gezegd: een cursus verplichten is lastig; er is niet echt een universeel opvoedingspatroon. Wel kunnen er wellicht meer tips gegeven worden voor het omgaan met problemen, en evt vast uitleg de kenmerken en uitingsvormen psychische problemen. Zo worden evt problemen vroeg gesignaleerd. Tot slot: sensitiviteit en warmte maakt is een belangrijke basis. Hoe ouders daar invulling aan geven is aan hun zelf.

  Je kiest toch ook zelf de school voor je kind. ;))

  Het zit in ieders instinct om goed voor een kind te zorgen. Zelfs bij mensen waarvan je denkt dat ze aan geen kant kloppen, is het instinct STERK.

  Tenminste,, denk ik:d

 33. Britt

  Ik ben van mening dat we er met een verplichte opvoedcursus nog niet zijn. ‘Het grote probleem is dat we in een maatschappij dreigen terecht te komen waar eigenlijk nog maar heel weinig plaats is voor kinderen. Je móet als ouders wel allebei werken om financieel het hoofd boven water te kunnen houden. Probeer maar eens een huis te kopen voor een gezin, dat lukt bijna niet op één salaris. En dus moeten kinderen veel naar de crèche en de naschoolse kinderopvang. Ik denk dat kinderen daar onrustig van worden. Bovendien geeft het ze niet bepaald het gevoel dat ze er mogen zijn. Terwijl dat juist iets is waar kinderen uiteindelijk gelukkige mensen van worden.’ Daarnaast willen we in deze maatschappij ook nog eens een heleboel. Eigenlijk veel te veel dat we het allemaal niet aan kunnen. Mensen nemen kinderen, moeten werken om brood op de plank te hebben, en willen daarnaast ook nog eens hun hobby’s behouden en op vakantie gaan. Dit is echter een luxe probleem! Vroeger moest men ook hard werken, maar had men veel minder eisen. Door de welvaart draait alles te ver door. Iedereen doet er net zo hard aan mee. Waar blijft de tevredenheid van de mens om de kleine dingen? Acceptatie en respect zijn belangrijke waarden die dreigen te verdwijnen in deze maatschappij. Dit is echter een te grote aanpak om te veranderen. Als we gaan kijken in het klein kunnen er wel een aantal dingen bereikt worden. De opvoedcursus onder de aandacht brengen. Duidelijk maken dat de cursus er niet is om te zeggen hoe men moet opvoeden, maar alleen om bepaalde waarden en normen over te brengen. Ook is het belangrijk dat de hulpverlening een andere naam krijgt. De naam hulpverlening staat nu bekend om “hulp bieden aan mensen in ernstige situaties”. Veel mensen denken dan: “ooh dat heb ik niet nodig, zo ernstig is het niet”.
  Hulpverlening kan ook een stukje advies zijn! Ik ben dan ook van mening dat openheid ook een belangrijke waarde is die in deze maatschappij wat meer naar voren mag komen. Als we allemaal open staan naar elkaar bereiken we al een heleboel. We accepteren elkaar dan ook eerder.

 34. @Britt: ben het helemaal met je eens dat we in een maatschappij leven waarin teveel moet en men teveel wil. Toch vraag ik me af waarom het te ingrijpend is om daar naar te gaan kijken dan ons te richten op zaken als opvoedcursussen. Ik vind daar de bemoeienis juist wat te groot. We hoeven niet altijd open te staan en elkaars standpunten te respecteren, je mag ook gewoon eigen ideeen erop na houden hoewel dat tegenwoordig weinig gewaardeerd wordt.

  Er zit misschien ook een paradox in. Enerzijds verplicht om weinig aandacht aan de kinderen te kunnen besteden en anderzijds een opvoedcursus waarin voorop zal staan dat er meer aandacht naar de kinderen moet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft