Werkverschaffing?

Een tijdje geleden zijn mijn astmamedicijnen aangepast. Of dat wil zeggen, het inhalatieapparaatje is uit de handel genomen en dus moest ik met dezelfde medicijnen over op een ander apparaatje. Keuze uit twee koos ik natuurlijk eerst de onhandigste en besloot van de week meteen even de andere optie aan te vragen.

Maar allee, dat kon natuurlijk niet zomaar. Onmiddelijk werd ik doorverbonden met de longfunctiepreventieassistente (mooi scrabblewoord) die uiteraard vaststelde dat ik gecheckt, gecontroleerd en bekeken moest worden. Hoewel ik een lichte vorm van astma heb en het al jaren zo stabiel als wat is gebleven, kreeg ik een beetje hel en verdoemenis voorspelt en voor ik met mijn ogen kon knipperen had ik ineens – lichtelijk tegen mijn zin – onderzoekjes en afspraken geplant staan. Voor mijn eigen bestwil natuurlijk, wie weet wat ik stiekem wel niet aan het verslechteren ben(?). Bovendien werd nu vast maar geroepen dat ik er minstens een structureel medicijn bij moest krijgen. Dat eerder in overleg met een arts besloten is dat niet te doen omdat de bijwerkingen de baat onnoemelijk overstegen interesseerde blijkbaar weinig, het moest eigenlijk toch en dat moest ik ook zo snel mogelijk komen bespreken. Sterker, als ik nu nog snel alles af ging bellen dan had ik alle afspaken vandaag nog geregeld. Je zou bijna denken dat ik er morgen dood van neerval.

Het lulligste is dat ik er wel in mee moest, ik ben op ‘noodratsoen’ gezet en krijg geen vast herhaalrecept meer tot ik alles af geweest ben.

En zo wordt de patient beticht van overmatig zorg vragen terwijl sommige zorg gewoon door je strot geramt wordt…

Comments (12)Previous

Op slot ..

Next

Zaterdag Crypto

12 Comments

 1. Er wordt veel geld verdiend in de pharmacy sector. Over de rug van de patiënten heen.

 2. citrientje

  nou je kunt niet zeggen dat ze niet op je passen.
  maar ik moet zeggen dat ik het gevoel heb dat sinds de zorg verandert is dat er wel erg snel doorgestuurd word. Ik kan niet bij de huisarts komen of ik heb een afspraak in het ziekenhuis. Dat kreeg ik als ziekenfonds patient echt niet voor elkaar.

 3. liever met spoed dan een te lange wachttijd ertussen. Het betekent toch dat ze je serieus nemen. Dat het voor jou even wat reorganiseren betekent, hoort erbij.Ik snap wel dat het een gevoel van doordestrotduwerij geeft en lichtelijke stress oplevert. Van de andere kant, het kan maar gedaan zijn, dan weet je zeker dat je snel en goed wordt ingesteld op nieuwe medicatie.

 4. Wat een onzin allemaal, alleen omdat je een ander aparaatje wou proberen. Vind je het gek dat die zorg zo verrot duur is

 5. Quote: ‘geplant staan’… staan ze in de aarde die afspraken? LOL!

 6. En het nieuwe apparaatje past natuurlijk niet op alle inhalatieprodukten, zodat je er een moet aanschaffen die wel past, voor eigen rekening van 33,00 euro. Bedankt maar weer.

 7. Tja zorg….zorgen..
  Ik kom gelukkig nooit bij de huisarts..1 x per jaar. Maar als ik bel..voor mezelf of kids,wordt ik direct in de wacht gezet.. is het lastig om een afspraak te krijgen… Tja..

  Maar bij jouw verhaal denk ik idd dat de arts niet onderzoekt ,maar zoekt naar klachten.
  Daar heb ik mijn kanttekening bij..
  Daar rijst bij mij de vraag op over voorschrijven van medicatie en relatie farmacie en arts..
  Artsenbezoeker in dienst van de grotere medicijnfabrieken informeren artsen niet alleen,maar geven ook vaak beloningen bij die medicatie van hun bedrijf.

  Zucht .. nu weet ik ook waarom ik in de wacht wordt gezet…
  Ik ben kritisch..lastig dus..

 8. Heerlijk, ging het bij mij ook allemaal maar zo snel. Wat is dat toch prachtig dat alles in eens zo snel kan gaan. 😮 Ik sta er verbaast na te kijken. En ik moet iedere keer maar zolang wachten. :(( Het is niet eerlijk in deze wereld.

 9. @Jackie*: het is geen kwestie van instellen opnieuwe medicatie, Cin wil alleen een ander apparaatje om precies hetzelfde medicijn in te nemen. Een medicijn dat al jaren naar volle tevredenheid werkt. (ik ken het verhaal van andere astmapatiënten: eerst wordt je een andere inhalatiemethode opgedrongen dan je altijd gewend was en mag je kiezen uit verschillende alternatieve toediningssvormen.En als je dan de in eerste instantie gemaakte keuze toch niet zo vind bevallen en de andere mogelijkheid wilt gaan gebruiken wordt daar al snel een probleem van gemaakt)

  Heeft dus weinig met het beste voorhebben met de patiënt te maken: die beweert niet dat het middel minder werkt (wat inderdaad een reden voor controle zou zijn) maar slechts dat de gekozen nieuwe inhalatiemethode minder goed bevalt of onhandig is. Dat als reden zien voor een uitgebreide controle lijkt me inderdaad werkverschaffing.

 10. @Pascal: ja, de dienstensector in de zorg gaat erg lijken op de farmaceitische kant :/

  @Citrientje: dat gevoel heb ik ook ja! Moet bekennen dat dat ook enigzins dwars zit. waar ik hulpvraag had kon het zelden gehonoeerd worden maar nu zit ik om werkelijk niets in het ziekenhuis. Sinds de commercie intrede heeft gedaan dus het voelt niet eens echt als fijne zorgzaamheid.

  @Jackie: Frans(9) legde het al uit, ik krijg geen nieuwe medicijnen maar mijn inhalator wordt niet meer geproduceerd dus moest aangepast worden. Het gaat om exact dezelfde medicijnen in exact dezelfde hoeveelheden en doseringen voor een zeer stabiele situatie die geheel niet veranderd is. En waren ze met andere dingen waar wel zorgvraag is maar zo snel 😉

  @Mannie: nee, ik niet meer ..

  @Chantal: LOL! Het stond al raar moet ik bekennen maar ‘geplanned’ ook en nou weet ik eigenlijk niet meer wat het moet zijn 😀

  @Vitrage: jee daar ben je helemaal mooi klaar mee. Ik wilde zo’n discus bestellen, dan zit alles er al in.

  @facor x: in dat geval denk ik dat de preventie-assistentes graag aan het werk gehouden willen worden want het zou helemaal eigenaardig worden als ik andere medicijnen kreeg. Nou ben ik wel voor die preventie-assistente en denk dat ze goed werk doen, maar in dit geval lijkt het nogal overdreven. Overigens heb ik er drie dagen over gedaan voor ik iemand te pakken kreeg, dat in de wacht staan klinkt wel bekend :/

  @Brillie: wees gerust, tussen mijn ziekenhuisopname en de eerste ‘snelle uitleg’ terugcheck zat bijna vijf maanden vanwege wachtlijsten en meer mensen moeten met belangrijke of heel vervelende dingen erg lang wachten. En deze spoedafspraken mag ik over zes weken komen doen dus eigenlijk praatte ze voornamelijk snel 😉 Je hebt wel gelijk, het is niet eerlijk in deze wereld.

  @Frans: gebeurd dus vaker als je niet meteen de uitmuntende keuze maakt? Vrij bizar, aanvankelijk wist de huisartsenpost niet eens dat het apparaat uit de handel was en besloot de apotheek maar een aanpassing te doen. Alleen daar zie je de willekeur al aan 🙁

 11. Ff mijn naam upgedate.. factor x = feex.

  Preventief te werk gaan is op zich niet verkeerd.
  maar alle veranderingen in de zorg,geven mij niet het beeld dat er meer sprake is van effientie.
  Zelf werk ik ook in de zorg en zie dat er bakken met geld wordt weggegooid, en aan het bed wordt bezuinigd.

  Raar trouwens dat de huisartsenpost door jou moest worden ingelicht. Bevestigd mijn beeld van langs elkaar heen werken des te meer.demotiverend..
  ( maar natuurlijk gaat het in sommige/veel gevallen wel goed en doelmatig)

 12. @feex: (leuke naam!): dat ben ik wel met je eens en jij zal er meer mee geconfronteerd worden vanwege je werk. Lijkt me erg frustrerend moet ik zeggen.

  Idd vreemd dat de huisartsenpost het niet zelf wist. Maar communicatie is hier niet opperbest ook geloof ik. Zo heb ik er ruim een jaar over gedaan voor de apotheek en de huisartsen contact kregen over het feit dat mijn medicijndoseringen telkens aangepast werde. Eerst gaven ze elkaar de schuld, toen gaven ze lange tijd mij de schuld toen ben ik eens een kwartier lang moeilijk blijven doen omdat ik wel telkens overal mot kon gaan staan maken maar dat niet erg hielp en uiteindelijk hebben ze elkaar gebeld. het bleek in de manier van werken te zitten namelijk, als de huisarts op een bepaalde manier recepten schreef dan paste de apotheek het naar een of andere standaard aan. Nou ja lang en wazig verhaal maar ben sowieso erg ontevreden hier dus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft