Nieuws kent imago probleem

De NOS breekt met onmiddellijke ingang met opiniepeiler Maurice de Hond. Volgens de omroep zijn de activiteiten van De Hond in de Deventer moordzaak de aanleiding voor het besluit. De Hond plaatste in een aantal kranten een paginagrote advertentie met als kop ‘Wie stopt dit Openbaar Ministerie?’ Daarmee zou volgens de NOS diens neutraliteit in het geding zijn. De Hond zou een grens hebben overschreden.

“De Hond hoort de rol van neutrale peiler te hebben. Het gaat hier om het imago van de NOS. Wij berichten vanuit pure objectiviteit,” aldus de NOS. De omroep zegt De Hond herhaaldelijk te hebben gewaarschuwd. Verder ..

Nou weet ik niet of u veel NOS-nieuws kijkt maar de laatste jaren schijnt de NOS mij niet in alle gevallen zo neutraal toe eigenlijk. Alleen al omdat de wens van Balkenende is ingewilligd en elk acht uur journaal geeindigd wordt met onbenullig ‘positief’ nieuws. Of omdat vorig jaar boven kwam drijven dat menig nieuwspresentator er op los snabbelt. Dat kritische vragen achterwege gelaten worden om de relatie met de politiek niet te verstoren, ook weinig neutraal te noemen. En met de Tweede Kamerverkiezingen vlogen de peilingen dusdanig om de oren dat het een aardig subjectieve bedoening werd.

Daarnaast had het meer voor de hand gelegen een ander buro te zoeken omdat De Hond er nogal neigt naast te zitten  – toch niet onbelangrijk voor een opiniepeiler – en er zeer beperkte onderzoeksmethoden op na houdt. Met enkel gebruik van vrijwillige internetpanels zijn vertekeningen verzekert, maar blijkbaar baart dat de NOS dan weer geen zorgen.

Of het zo erg is dat De Hond op persoonlijke titel een cruisade voert tja .. Met een eenmans bedrijf kan ik me voorstellen dat hij aan vertrouwen inboet door dit soort acties. Aan de andere kant, waarom is die stap dan niet eerder gezet? Tenslotte gaat Maurice de Hond al tijden zijn boekje te buiten als het om de Deventer moordzaak gaat. Nu pas plots zulk verontwaardiging tonen komt op mij enigzins sullig over.

Wat denkt u, moeten opiniepeilers per defenitie afzien van persoonlijke acties?

Comments (7)Previous

Zaterdag Crypto

Next

Yay!

7 Comments

 1. desiree

  Misschien moet er niet met één maar door meerdere opiniepeilingsbureaus informatie worden weer gegeven.
  Dat men daarover weer een gemiddelde weergeeft geselecteerd aan de hand van de uitslagen van deze bureaus.
  Maar dat zal te veel kosten voor de NOS…

 2. De peilingen van de Hond zitten er meestal niet zo ver naast. Tja, als men een andere uitkomst wilde zien wel natuurlijk.
  Verder vind ik dat ook een opiniepeiler een eigen mening mag hebben, en daar ook vooruit moet mogen komen.:x

 3. @desiree: ja dat kan ik me ook nog wel voorstellen dat het een kostbare zaak is. Maar een evenwichtiger buro zal daarentegen toch wel kunnen.

  @Redstar: de laatste verkiezingen zat hij toevallig eens redelijk dicht in de buurt, normaal staat hij er om bekend meer af te wijken dan welk ander buro. En dat is ergens logisch gezien zijn selectieprocedure.

 4. mescaline

  Volkomen juist postje. Helemaal niets aan toe te voegen. 😉

 5. @mescaline: wow, ben er zelf stil van 🙂

 6. Epi

  Die stap is niet eerder gezet omdat misschien gedacht/gehoopt werd dat De Hond zijn jacht op de “butler” wel zou gaan stoppen. Maar nu hij van geen ophouden weet vind ik het niet verkeerd hem aan de kant te zetten. Al doet hij zijn werk goed, zoals hij zelf stelt, hij is inmiddels wel sterk omstreden. Dan komt er een moment dat de NOS en mogelijk andere opdrachtgevers hem dumpen. Zo gaan die dingen.

 7. @Epi: bizar genoeg hoorde ik vanmiddag dat er een getuigeverklaring is losgekomen omtrent de klusjesman, wie weet beleven we het nog dat de Hond gelijk gaat krijgen?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft