Lijstjes en schemaaargghhh

Omdat ik nogal een ongestructureerde chaoot ben die eeuwig meer te doen heeft dan mogelijk en in bezit van een vergiet van een geheugen, schrijf ik altijd alles op. Elke week begin ik weer met lijstjes, briefjes en memo’s in de hoop wat licht in de duisternis te scheppen. Helaas, de briefjes stapelen zich op, raken zoek in de rotzooi op mijn buro en zo blijf ik geheel ongestructureerd aanmodderen.

Dus besloot ik voor deze week slechts een briefje neer te plempen: Schema maken!!!!! Dat was het enige wat ik afgelopen maandag ging doen .. dan moest het wel helemaal goed komen. Na enigzins wakker te zijn geworden meteen de telefoon gepakt om hulp in te roepen bij vriendin Yv, tevens ster in schema’s. Ze gaf me een boel tips, mailde me een voorbeeld schema en ik kon aan de slag.

Ruim twaalf uur verder – u raadt het al – niets noppes geen schema te bekennen.  Op een of andere manier moest van alles eerst. Douchen is toch ook prettig voor de omgeving, er kwam nog iemand langs, er belde nog iemand op, dat boodschapje moest nog even gehaald, eten erin schuiven op gezette tijden is ook belangrijk en dan is het best handig als de vaatwasser uitgeruimd is. Eerst maar even een uurtje slapen om dan fris te beginnen bleken onderbroeken en sokken ver op dus de was was ook belangrijk en zonder wegvouwen kan er geen nieuwe was op het rekje eej. Nog wat dingen opruimen voor de rust in het hoofd, dat mailtje zou ik vandaag de deur uit doen en ontspanning is ook niet verkeerd! Voor ik het wist werd het nu en is het alweer het einde van de dag. En bedenk ik me dat er wellicht een ander probleem speelt waardoor dat schema er maar niet komt …

Hoe schematisch gaat u eigenlijk te werk in uw leven?

Comments (14)Previous

Yay!

Next

De Hond nog gelijk?

14 Comments

 1. desiree

  Mijn schema is ‘routine’.
  Als je dagelijks en wekelijks die dingen doet die nodig zijn is het belangrijkste gebeurd.
  Het is rustig in mijn hoofd als ik op routine kan draaien, komen er zaken op mijn pad waar ik mijn volle bewustzijn bij nodig heb dan heb ik daar ook de energie voor.
  Is het te druk geweest deze week, dan blijft het liggen tot volgende week waar ik het in mijn routine weer tracht mee te pakken.
  Op deze manier doe ik zelfs boodschappen. Ben ik te moe voor een boodschappenlijst of ben ik al in de stad en moet ik de boodschappen meenemen, dan heb ik zelfs een standaard lijstje in mijn hoofd van wat ongeveer mee moet, heb ik te veel mee is dan jammer. Te weinig, dan is het ook jammer πŸ˜‰
  Als het om de was gaat dan kijk ik of er voldoende ligt om een was van te kunnen draaien, of dat nou op een zondag of een vrijdag is boeit me niet zo. Hangt de waslijn nog met een vorige was, niet bij na denken, gewoon wegvouwen en binnen 5 minuten wordt de natte was al opgehangen.
  Ik probeer dus mijn hoofd een beetje leeg te houden.
  Als er dan iets op mijn pad komt zoals papieren invullen enz. dan probeer ik dit zo snel mogelijk te doen, dan is dat ook weer uit mijn hoofd.
  Schema’s gebruik ik alleen als het nodig is wanneer ik niet op mijn routine kan draaien.
  Ter onnodige aanvulling;
  Misschien is het mogelijk om een schema te beperken tot een agenda.
  Je beschrijft wat je toch al ‘routine’matig vanzelf doet.
  Ik weet niet of je daar een schema voor nodig hebt.
  Het enige wat nodig kan zijn is een agenda met alleen echt prioriteiten, die naast alle gangbare zaken ervoor zorgen dat belangrijke dingen echt gedaan zijn.
  Ik heb ook vaak getracht schema’s te maken omdat ik het overzicht of de ordening niet kon vinden. Voor mij ontstond die rust pas toen ik het losliet en die routine erin kreeg.
  Ik weet alleen niet of dit door bijvoorbeeld die ME wel mogelijk is omdat dit specifieke problematiek geeft die ik niet helemaal (helemaal niet…) kan overzien.
  😑 desiree

 2. Ik maak boodschappenlijstjes. Anders kom ik met iets thuis wat ik niet echt nodig heb, en wat ik wel moet hebben ben ik dan vergeten. Verder ben ik structuurloos. Ik doe wat ik denk dat ik moet doen. Jaren geleden maakte ik nog wel To Do lijstjes op het werk. Maar dat heb ik verlaten. Daar werd ik dan erg onrustig van.

 3. citrientje

  wij gebruiken een week scheurkalender voor afspraken. Hebben belangrijke papieren op een prikbord hangen en dat was het.
  Zou niet weten wat ik met een schema moet, omdat ik nu al weet dat ik me er toch niet aan hou. Stel ik heb schema en der komt iets enorm leuks tussen. Hele schema in de war. πŸ˜‰

 4. ik maak helemaal geen lijstjes en schema’s. Ken ik niets vergeten ook πŸ˜‰

 5. Lennard

  Dus als ik het goed begrijp maak je een briefje dat je een schema moet maken en werk je vervolgens alles af wat in dat schema had moeten staan zonder schema?

  Mooie methode! 😑

 6. Zonder briefje en onze gezin’s kalender ben ik niks, en zit mijn hoofd vol en als de dood dat ik iets vergeet dus voor mij de ideale oplossing.

  Groetjes Chantal.

 7. Ik ga daar eens voor op een papiertje kijken. Als ik het kan vinden laat ik het je weten. Wacht, dat zet ik eerst even in mijn agenda 😑

 8. Een stuk schema wordt me opgedrongen door de medicjnen en de doktersbezoeken, voor de rest leef ik redelijk schema loos, er zijn wel wat routine matige dingen (zoals mijn vaste uitje op dinsdag met warmemaaltijdverstrekking bij vrienden en het boezoekje op (meestal) zaterdag aan de pizzeria maar verder zijn het enige lijstjes die ik bijhoudt het boodschappenlijstje en de met anderen gemaakte afspraken (als ik die niet noteer vergeet ik er ook om de haverklap een stel, dus wel zo slim dat wel te doen). En ik heb ook genoeg van die dagen waarop ik me voorneem de stapel tijdschriften eens uit te dunne, vervolgens even door de tuin loop en iets ontdek dat gesnoeid moet worden om vervolgens op zoek naar de schaar in de schuur het plankje te zien staan dat ik nog op zou hengen om de voorraad van het een of ander kwijt te kunnen zodat ik daarna in de kast duik op zoek naar boor, hamers, schroeven, plankdragers enz

  Dat alles met tot gevolg dat ik ‘s avonds met een keurig opgeruimde gereedschapskast zit (omdat ik wat ik zocht zo snel niet kon vinden) én nog steeds met een stapel tijdschriften, een ongesnoeide struik en een niet opgehangen plankje.

  Morgen weer een dag.[-x

 9. Yvonne

  Lieve schat, een schema is bedoeld zodat je een bepaalde routine in dagelijks dingen krijgt, waardoor het minder energie kost. Ook dat je juist tijd en energie inplant om voor jou leuke en goede dingen te doen. :d/
  Een schema is niet bedoeld om iets te maken wat eng boven je hoofd hangt en een lijst is waarop alleen maar dingen staan die je MOET.
  Het is juist bedoeld om je leven makkelijker te maken. i.p.v. 80 briefjes overal en nergens nu gewoon 1 a 4 waarop je alles voor de hele week schrijft. Zo zie je ook sneller of je wel genoeg tijd in plant voor leuke en goede dingen voor jezelf, en of alle plannnen die je hebt wel reeel zijn voor die week.
  Daarnaast heb je dan een planning waarin je allerlei klusjes kan plannnen die je een keer wilt doen.
  Zo hoef je nergens meer over na te denken, alles staat op papier en het is de bedoeling dat je dan meer rust en energie in je koppie kijgt om leuke dingen te doen.
  Een schema is geen strafwerk, het is juist de bedoeling dat het een beetje steun geeft en dingen juist makkelijker en leuker maken πŸ™‚
  Maar ik ben heel benieuwd hoe het verder gaat, jij en een schema.
  Misschein als je het een andere naam geeft,bv.
  “Een makkelijk lijstje voor dingen die ik wil doen”?

  Ik wens je heel veel succes, heel veel liefs van Yvonne
  😑

 10. Zolang ik maar niet de woorden “niet volgens schema” hoor .
  Daar ben ik een beetje allergisch voor.

 11. Epi

  Je hebt het gewoon te druk om een schema op te stellen en af te handelen. Ondertussen heb je geheel schemaloos toch heel veel gedaan.
  Soms zit er een schema in mijn hoofd. “Vandaag dit of dat doen.” Maar vandaag kan morgen worden en dit of dat kan zus of zo worden.

 12. Bij mij is het vaak een geordende chaos en kom ik vaak achter dingen op de dag zelf. De echt belangrijke zaken heb ik echter wel altijd voor elkaar

 13. Ik doe wat ik mag doen in mijn dagelijkse gang. :)>-

 14. @Desiree: tja het begint al met dat niets van het beschrevene onder routine valt. De was wordt pas gedaan als de nood plots hoog is en dan ‘moet’ het meteen en zo doe ik zo’n beetje alles wel. Er gebeurd dan nog wel aardig wat maar ondertussen gebeurd er ook veel niet, wil de ontspanning er helemaal inschieten en ben ik stikgefrustreerd. vandaar het idee van een schema, om proberen wat routine op te bouwen πŸ™‚

  @pascal: dat herken ik wel. Than again, ik word ook onrustig zonder lijstjes πŸ˜€

  @citrientje: ik ga jou steeds meer zien als levensgenieter πŸ™‚

  @Mannie: LOL helaas dat blijkt mij dan weer niet te werken πŸ˜€

  @Lennard: ja he, ook een kunst toch? πŸ˜‰

  @Chantal: heb ook eens een kalender opgehangen. Oogde wel mooi .. en leeg πŸ™‚

  @Redstar: ik wacht in spanning hahahahaha

  @Frans: ah, je herkent het πŸ˜€

  @Yvonne: ha ja maar euh .. LOL Anyhoe, ik wil er toch eens aan beginnen omdat ik denk dat het veel rust kan brengen en ik dan makkelijker meer tijd voor mezelf inbouw. Of dat zo uitpakt weet ik dan ook weer niet maar het idee is prima πŸ˜€ Je bent de eerste die het vervolg nog hoort hahahaha

  @feex: ‘volgens schema’ kan dan weer wel of ook niet? πŸ™‚

  @Epi: jawel, heb aardig wat verzet. Maar verzet veel van hetzelfde en andere dingen komen soms op een wel erg lange baan. Of ineens moet alles tegelijk waardoor stress mijn oren uitloopt, ook niet helemaal de manier zeggen ‘ze’ (hoewel het onduidelijk blijft wie die ‘ze’ dan wel niet zijn)

  @Jan Jaap: in dat geval is een schema niet zo broodnodig, lijkt me heerlijk ..

  @Brillie: jouw schema is al routine πŸ˜‰

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft