Rechtspraak en cultuur

Een kantonrechter in Frankfurt heeft onder verwijzing naar de Koran geweigerd het huwelijk van een Marokkaans echtpaar versneld te ontbinden. De mishandeling waarvan de vrouw het slachtoffer is, rechtvaardigt volgens de (vrouwelijke) rechter geen echtscheiding, omdat het in de ‘cultuurkring’ van de betrokkenen ‘niet ongebruikelijk is dat de man tegenover de vrouw het recht op tuchtiging uitoefent’.
(…) Ook in een aantal recente gevallen van ‘eerwraak’ heeft de rechter de culturele achtergrond van de daders als een verzachtende omstandigheid aangemerkt.
Verder ..

Buiten dat het maar de vraag is of dit mishandelen zo uit de Koran gehaald kan worden, is het sowieso bizar dat een rechter ineens besluit religie een rol te laten spelen in de rechtspraak. Wat is het volgende? Vrijspraak van geweld als de dader uit een a-sociaal milieu komt waar er op los rammen nu eenmaal gebruikelijk is? Vrouwen die abortus plegen veroordelen voor doodslag indien zij een gereformeerde opvoeding genoten hebben?

Overigens heeft betreffende kantonrechter de omstreden zaak over moeten geven aan een collega. Vooralsnog zijn er echter geen verdere maatregelen genomen maar gezien de politieke beroering mogen we hopen dat dat alsnog gaat gebeuren. In mijn ogen geeft het desondanks perfect aan hoe subjectief rechtspraak kan uitpakken …

Comments (13)Previous

Lekker meebrullen

Next

Zaterdag Crypto

13 Comments

 1. Volgens mij zit er bij die rechter toch echt een steekje los. Dat iets in bepaalde kring niet ongebruikelijk is veranderd niets aan het feit dat het verboden en strafbaar is. En dat geldt voor mishandeling volgens mij toch ook nog steeds. Lijkt me dus alleen daarom al (en des te meer om verder leed te voorkomen) een goede reden de scheiding uit te spreken.

  Zo kun je nog heel wat verzinnen dat verboden is maar in bepaalde kringen niet ongebruikelijk. Daar geef jij al wat voorbeelden van en die lijst is moeiteloos nog flink uit te breiden.

 2. De geloofsafsluiters van het gezin, daar kan je ook niet scheiden. Maar ook niet hertrouwen. Dus de rechter heeft gelijk. Alleen dat heeft wel zo de gevolgen… van schulden ed.

 3. @Brillie: waar kun je ook niet scheiden? Het speelt in Duitsland en ze valt dus onder de Duitse wet en die geeft nergens een verband aan tussen geloof en kunnen scheiden. Bovendien is dat het van het geloof niet zou mogen ook niet de argumentatie die deze rechter aanvoert. Het ontgaat mij enigszins wat dit er mee te maken heeft.

 4. Denk dat Brillie bedoeld dat binnen de religie het niet de bedoeling is dat er gescheiden of hertrouwt wordt. Maar inderdaad dat doet er niet toe, ze vallen onder Duiste wetgeving en onder die wetgeving kan je gewoon scheiden. Net als dat gereformeerden of katholieken hier ook gewoon kunnen svheiden, ongeacht wat hun kerk er van vindt.

  Niet voor niets is de rechter trouwens van de zaak afgehaald, in middels heeft ze verklaart haar uitspraak te betreuren.

 5. Ja betreuren dat kennen we van die moffen, ich hab es nicht gewust ;). Niet alleen die moffen maar hiero ook eerst blaten en komt er veel kritiek betreuren ze het ineens.

 6. Gelukkig kennen we hier al jaren de scheiding van Kerk en Staat. Toch?

 7. ik hoorde dit nieuws op[ het journaal, te gek voor woorden hoor.

 8. desiree

  In Amerika hanteren ze nog de doodstraf in een aantal staten.
  Als een Amerikaan hier berecht wordt waar ze thuis de doodstraf voor krijgen is hopelijk ook geen optie voor die betreffende rechter…

 9. Eh ja, een rechter uit Frankfurt Duits toch? Universele rechten van de mens is bij deze genegeerd.
  Dadelijk wordt de sharia weer ingevoerd ..dag bevochten rechten…
  Hmm als ik in Marokko wordt opgepakt met 5 gram hasj, denk ik niet dat ze me laten lopen..omdat het hier is toegestaan.
  Vreemd.. de rechter zit niet op het rechte pad mijne inziens.

 10. Rechters zijn ook mensen. Dus subjectief.

 11. Waar gaat dit weer over.

  Groetjes Chantal.

 12. Recht vaardig = vaardig met recht!

 13. Jan

  Belachelijk dat zoiets kan gebeuren. Waarom heeft zo iemand het to kantonrechter schoppen?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft