De Bos Tapes

Krankzinnig vak eigenlijk. ‘Hoe zeg je in hemelsnaam dat je premier wilt worden?’ Aldus PvdA-leider Wouter Bos in november 2005 in zijn dagboek, het eerste van een lange reeks gesproken dagboeken die hij bijhoudt voor VPRO’s Tegenlicht Verder ..

Een indringende documentaire die eigenlijk van begin tot eind de vinger op de zere plek legt waar het mis is gegaan in de verkiezingscampagne: onzekerheid, tobberigheid en een vleugje overeerlijk zijn. Het lijkt niet alleen de strijd van de verkiezingscampagne weer te geven maar ook de strijd van Wouter Bos tegen zichzelf. Hoewel hij wel een visie heeft, laat hij zich sterk beinvloeden door kritiek van tegenstanders maar ook ‘hulp’ van medestanders. Wil hij wellicht teveel tegemoet komen aan alles en iedereen waardoor juist dat niet lukt. Gaat hij voor de eerlijkheid waar het publiek oneliners en stevigheid meer kan waarderen.

Toch vind ik de openheid wel een groot compliment waard. Want waar bij de andere partijen zelfvertrouwen troef lijkt, gaat het er daar ongetwijfeld achter de schermen net zo aan toe. Omringd door spindoctors en influisteraars wordt ook bij hen elk woord gewikt en gewogen, bekeken en herschreven. Heerst er angst voor peilingen, debatten en publieke opinie. Worden strategieen uitgedacht. Maar is Wouter Bos de eerste die zich zo bloot durft te geven een een kijkje in de keuken schenkt.

Het is jammer. Wat Wouter Bos zo menselijk maakt is waarschijnlijk precies hetgene wat hem tevens genekt heeft ..

Comments (3)Previous

Uurtje minder

Next

Ieww draadje

3 Comments

 1. desiree

  Wat me opvalt aan de presidentskandidaten is dat ze steeds jonger worden.
  Ik denk dat Wouter Bos over tien jaar veel meer steady is en weet wat hij wel en niet moet laten zien.
  Dit is ook heel duideljk zichtbaar bij Balkenende, doordat ze het zelf nog niet hebben zie je aan alle kanten eraf springen dat ze ‘geleid’ worden.
  Iets wat met een tien jaar tijd vanzelf was ontwikkeld.
  Het is de vraag of iemand als WB over tien jaar nog in de politiek zit op deze manier, wat jammer zou zijn als dit niet het geval is.
  Men wilt allemaal zo vroeg en zo hoog mogelijk al op die maatschappelijke carriere ladder staan.
  Factor tijd en diens positieve ontwikkelingen worden voor het gemak geskipped wat volgens mij weinig stabiliteit geeft voor alles en iedereen wat de politiek aangaat.
  Maar da’s mijn mening…

 2. mescaline

  De 60’er jaren-reflex van het appelleren aan jongeren is in de reclame en politiek nog niet afgelopen. Terwijl je het beste scoort met een goeie 50’er met een karakterkop, ballen en visie. Of een 50ster met een karakterkop, ballen en visie 😉 Maar die worden uit zicht gehouden @desiree.

 3. Ik zie de factor leeftijd niet zo moet ik zeggen. Die degelijke vijftigers worden net zo goed geleid, het enige verschil is in mijn ogen dat het wat minder opvalt en publiek serieuze politiek verbind met degelijk en ouder. Gek genoeg is Wouter Bos vrij consequent in visie, het is het uitdragen waar het mis gaat. Of misschien is het deels de schuld van publieke opinie die liever stereotypen ziet in plaats van verkiezingsprogramma’s te lezen?

  @mescaline: sterker, het is erger dan ooit!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft