Bureaucratie over gezondheid

Het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam stopt met het maken van bepaalde borstreconstructies. Het gaat om hersteloperaties voor vrouwen bij wie een borst is geamputeerd. De reden voor de patiëntenstop is dat de dure ingreep slechts deels vergoed wordt. Volgens Zorgverzekeraars Nederland komt dit doordat de ingreep redelijk nieuw is en daarom nog niet in het vergoedingssysteem zit. Verder ..

Deze mehode levert bewezen betere resultaten dan het aanbrengen van een borstprothese maar u en ik begrijpen natuurlijk meteen dat bureaucratie in stand houden vele malen belangrijker is dan patientenwelzijn.

Waarschijnlijk staat er bij bereffende ambtenaar een bakje op het bureau: ‘nieuw, niet naar omkijken!’

Comments (7)Previous

Agressie tegen overheid

Next

Andere bril

7 Comments

 1. :-?waar gaan we naar toe, schandalig.

  Groetjes Chantal.

 2. Lennard

  Tja, post moet gesorteerd worden.

 3. Epi

  Ik las het ook. Vreemd dat een ziekenhuis die operatie eigenlijk wel verricht maar dat er nog er geen betalingsregeling getroffen is. Zou toch makkelijk iets aan gedaan kunnen worden. Maar dat zal wel te makkelijk zijn gedacht.

 4. Er gaat bij nieuwe ontwikelingen vaker zeer lang overheen voordat de beslissing wordt genomen het in het pakket op te nemen. Daar gaan uitgebreidde afwegingen aan vooraf mbt tot kosten, medisch nut en haalbaarheid, effecten – ook op langere termijn, de mate van verbetering van kwaliteit van leven en eventuele economische consequenties daarvan enz.

  Toen ik getransplanteerd werd was men in Groningen al 7 jaar bezig met longtransplantaties. Toch stonden deze niet in het vergoedingen systeem. Mijn transplantatie werd dan ook niet door zorgverzekering of AWBZ betaald maar door het min. van onderwijs waarvan Groningen een toewijzing had om jaarlijks maximaal 20 longtransplantaties te mogen doen in het kader van wetenschappelijk onderzoek. Pas een jaar of twee na mijn transplantatie was dat allemaal afgerond en werd uiteindelijk deze operatie in het pakket opgenomen.

  Wellicht kan Erasmus proberen ook hiervoor een onderzoeksbudget te krijgen? Kennelijk kunnen daarvoor de ambtelijke molens iets sneller draaien.

 5. @Epi: ziekenhuizen doen wel vaker dingen waarvoor eigenlijk geen budget is toegewezen. Mijn ouders hebben indertijd ook de vraag gesteld wat er zou gebeuren als er in een jaar voor 21 patiënten donorlongen zouden komen. Het antwoord luidde: dan krijgen we die 21ste niet vergoed en moeten we dat uit andere budgetten dekken, maar we laten die longen uiteraard niet verloren gaan.(in de praktijk heeft dit zich overigens nooit voorgedaan voorzover ik weet. De meeste jaren kwamen ze lang niet aan die 20 toe bij gebrek aan geschikte donorlongen)

 6. @Chantal: het is al een oud probleem vrees ik, opnemen in het vergoedingensysteem kan erg lang duren.

  @Lennard: LOL Geef de postsorteerder maar de schuld 😉

  @Epi: denk dat het een couleance van het ziekenhuis is geweest met de gedachte dat de ingreep na verloop van tijd wel in het vergoedingensysteem zou komen. Mij lijkt ook dat het makkelijker moet kunnen maar politiek is niet meer weggelegd voor simpel denken 😉

  @Frans: begrijp wel dat er vele afwegingen aan vooraf gaan. Maar soms lijkt het toch enkele jaren te lang te duren. Zulke afwegingen worden vele malen sneller gemaakt en afgerond als er commerciele belangen op het spel staan.

 7. @ Cin: is eigenlijk wat ik ook aan wilde geven. Met allerlei zaken op het gebied van gezondheid (nieuwe medicijnen, nieuwe technieken etc) komt het er steeds op neer dat alles steeds weer opnieuw wordt gedaan voor er een beslissing wordt genomen.
  Wat in andere landen allang geaccepteerd en ingevoerd is moet in Nederland (en niet alleen Nederland trouwens) toch weer opnieuw getest, onderzocht en besproken worden. Ook longtransplantaties vonden al eerder in andere landen plaats, toch duurde het dus nog een jaar of negen nadat men er hier mee begon voor het ook in Nederland gewoon in het pakket werd opgenomen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft