Donner's 'sociaal'

Het nieuwe kabinet trad aan en meteen volgden de aankondigingen van reperaties op WAO gebied. De uitkeringen van 100% arbeidongeschikten zouden verhoogd worden van 70% naar 75% net als bij de WIA, clienten boven de 45 jaar zouden niet meer herkeurd worden of – indien reeds herkeurd – zouden een herkeuring krijgen op oude gronden. Er werd niets gedaan aan de absurde keuringseisen maar het is was toch een mooie eerste stap.

Gisteren kwam dan het nieuws naar buiten hoe deze punten concreet gemaakt worden. Meteen bleek dat de verhoging die met terugwerkende kracht in zou gaan vanaf 1 januari 2006, nu plots pas ingaat op 1 juli 2007. Het scheelt toch een slok op een borrel nietwaar.

Erger is echter hoe de regeling voor 45+ wordt aangepakt. De mensen tussen 45 – 50 jaar die na 2004 zijn herkeurd en waarvan de uitkering verlaagd of beeindigd is, krijgen een herberekening op oude normen. Let wel, dat is geen herkeuring op oude normen en het is lang en breed bekend dat het medische gedeelte van de keuring eveneens is verzwaard. Zo zal het kunnen gebeuren dat er uit de herbereking weinig zinnigs komt waar een herkeuring anders zou uitpakken.

Nog absurder is dat eventuele reperatie van de uitkering niet met terugwerkende kracht geldt vanaf het moment van de foutieve keuring, maar : “Deze geldt dan met terugwerkende kracht vanaf 22 februari 2007 (de dag dat dit kabinet is aangetreden).” Het zal geen enorme groep zijn maar het kan dus gebeuren dat mensen begin 2004 reeds gekeurd zijn, dat nu reperatie zal volgen maar er maar liefst een gat van drie jaar financiele misere blijft bestaan!

In de geest van ‘we hadden het niet zo moeten doen dus reperaren we het nu halfslachtig een beetje’ valt Donner’s begrip van ‘sociaal’ toch enigzins tegen ..

Comments (6)Previous

Andere bril

Next

Zaterdag Crypto

6 Comments

 1. citrientje

  idioot gewoon x(

 2. Tja,Ik weet wel dat uitkeringen zo langzaam worden afgeschaft..tenminste dat idee krijg ik wel zo langzamerhand..

 3. En dan mag je ook nog wel meenemen dat de uitkeringen gedurende de vorige Balkenende kabinetten een flinke tijd bevroren waren. Dat heeft een verlies opgeleverd dat door die 5% stijging bij lange na nog niet gecompenseerd wordt.

 4. Adrie

  De stijging is in feite ruim 7 procent van het huidige WAO-inkomen.70 % + ruim 7 % =75%;toch niet slecht??

 5. @Adrie: de verhoging ansich is niet slecht. Maar hij zou met terugwerkende kracht tot anderhalf jaar berekend worden en dat is ergens onder het tapijt verdwenen.

 6. angelo de leo

  :((

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft