Gelovig en bang

“Kardinaal Ad Simonis is bang om dood te gaan. “Ik zie de dood als een nauw poortje, waar je doorheen moet, als een ultiem eenzaam avontuur waar je doorheen moet, als een dodelijk eenzaam avontuur. Daar moeten we allemaal doorheen. Daarom hoef je niet naar de dood te verlangen.” (ANP)

Atheist zijnde heb ik altijd gedacht dat het wegnemen van angst voor de dood een van de redenen was om gelovig te zijn. In elk geval dat mensen die zichzelf beschouwen als directe werknemers van God, redelijk onbevreest zijn voor de dood, zij gaan immers naar God en richting hemel.

Zou Simonis misschien een slecht geweten hebben of is zijn geloof wat aan het wankelen?

Comments (16)Previous

Els

Next

Topinkomens aanpablabla

16 Comments

 1. Hij zal wel aan misdienaartjes gezete hebben, of de collecte pot zonda’gs in de verkeerde zak geleegd hebben. Nu is ie bang dat ie naar de hel gaat 😉

 2. Ik denk dat iedereen wel bang is voor de dood op een bepaald niveau.

 3. Het is niet de angst die weg genomen wordt, maar alle zonden! @ Chantal, Ik ben niet bang voor de dood. Waarom zou ik?:x

 4. desiree

  Mijn vriend zegt altijd dat bij het niet voldoende gespaard te hebben van airmails iemand zijn ideeen omtrend een harpje beter kan gaan inruilen voor een asbestpak…

  Meneer Simonis verward het een met het ander, dood gaan en dood zijn.
  Op het moment dat we zijn begonnen met het leven zijn we al aan het dood gaan. Met zo een uitspraak doet hij het leven veel tekort en ziet hij elk potentieel van groei hierin over het hoofd en ontkent daarmee elke zin van het bestaan.
  Waarschijnlijk verkeerd de man in een existentiele crisis die hij zo nodig verkondigd als een wereldse wijsheid…
  Bijzonder oppervlakkig en jammer :-@

 5. Ik ben er ook nie bang voor, heb inderdaad geen enkele nut, je gaat namelijk toch wel. Ga je toch niet bang zijn ik ga feest vieren dan hehe, ik ga bij mensen spoken, dingen verplaatsen enzo lol b-)

 6. Misschien gewoon een menselijk trekje? Of zou dat niet kunnen bij een kardinaal?

 7. Toevallig zag ik na het posten van dit stukje een herhaling van betreffende uitzending van Kruispunt. Ik begreep daaruit dat de kardinaal ziek is en vermoed dat hij doelt op de periode tussen ziek worden en dood gaan, dat dat een eenzame reis is. Waar ik me veel bij voor kan stellen…

  @Mack: ik bespeur enigzins sarcasme. Maar hoewel een kardinaal ook maar mens is, zijn het tevens de mensen die ‘ons’ vertellen dat er een hemel bestaat, dat euthanasie zonde is, pailliatieve zorg alles biedt en nog wat vervelende dingen over atheisten. Wellicht begrijp je in dat licht dat ik me inderdaad verbaasde over de uitspraken van deze kardinaal. Het strookt in elk geval niet bepaald met de verhalen die ons opgehangen worden en die ook kardinalen druk verspeiden.

 8. De kardinaal is ook maar een mens…

 9. Hij heeft mijn blog gelezen… :d:d

 10. mack

  Cinner, af en toe denk ik dat je nog in de middeleeuwen leeft. 😉

 11. @Mack: dat komt omdat de ChristenUnie ons terug richting middeleeuwen tracht te helpen ..

 12. mack

  Welnee, het beleid van de Christenunie komt jou minder goed uit, dat moet het zijn.
  Zal ik je trouwens een keer het verschil uitleggen tussen de Christenunie en een kardinaal?:d

 13. Als je in een land woont waar kerk en staat gescheiden zijn, dan mag je verwachten dat er enige moeite gedaan wordt dat idd gescheiden te houden. Echter de ChristenUnie doet een hoop moeite de kerk weer terug te duwen. Onder dat mom mag er blijkbaar een hoop gezegd. En dat verguis ik behoorlijk ja (druk ik me toch heel beleefd uit 🙂 )

  Maar allee, het verschil tussen ChristenUnie en een kardinaal weet ik nog wel, hoewel ik moet opbiechten dat ik geen clue heb wat een kardinaal eigenlijk doet ..

 14. *Grinz* 😀

 15. Een nauw poortje?
  Claustrofobie misschien?
  :p

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft