Ritalin

“Ga niet roken, gebruik geen drugs, maar vergeet niet je gedragscontrolerende, bewustzijnsveranderende medicijnen in te nemen voor de lunch” (Hersenstorm)

Slechts een gesprek met de neuroloog ivm ADHD gehad, kreeg ik meteen Ritalin voorgeschreven om te proberen. Ik wilde per se niet, hij wilde per se wel en onder het mom ‘misschien wordt je er wel heel gelukkig van’ ging ik vreemd genoeg met recept richting apotheek en een doosje Ritalin naar huis. Toch, ik wilde het eigenlijk echt niet ..

Dus ben ik me maar gaan informeren en informeren en nog meer gaan informeren om te merken dat met name neurologen maar sowieso de hulpverlening errug gericht is op medicijnen als heilige oplossing. Bewust of onbewust daarmee het toch al bestaande negatieve zelfbeeld bevestigend: ‘u bent niet goed en moet chemisch gefixed ..’ De nadelen, bijwerkingen en gebrek aan kennis over de werking en effecten op langde duur ten spijt, je moet er wat voor over hebben nietwaar.

Enfin, na het informatierondje was ik nog zekerder: geen ritalin voor mij.

.. ik rook en gebruik (soft)drugs ..  

Comments (41)Previous

Topinkomens aanpablabla

Next

Kwestie van interpretatie?

41 Comments

 1. Medicijnen hebben vrijwel allemaal ‘ongewenste’ bijwerkingen. Dus is het niet strikt noodzakelijk, dan niet gebruiken, lijkt me zo.

 2. citrientje

  je weet zelf wat goed voor je is. Het is jouw lichaam.

 3. In sommige landen is Ritalin verboden ivm ernsstige depressieve bijwerkingen.(Ivan Wolffers medicijnenalmanak)
  Een psychiater omschreef dat ooit erg mooi Ritalin als een vergelijkbaar iets ,zoals cocaine.
  Op adhd ers heeft het een remmende werking en op niet adhders een pepwerking.(amfetamine)
  Ritalin is oftewel het wondermiddel of funest.zijn de ervaringen.
  En ja voor wie is het nodig?voor de omgeving of de persoon zelf?
  Neem een pil en wees stil…de maakbare wereld.

 4. Dat is echt helemaal jouw keuze. Een keuze die jij hebt: tussen (leren) leven met de klachten of de medicijnen en de eventuele bijwerkingen daarvan. Ik heb die keuze niet, de medicijnen die afstoting voorkomen niet innemen betekend kiezen tussen leven of dood. En er zitten er daar echt wel een paar tussen die ik gezien de bijwerkingen echt liever niet nodig zou hebben.

 5. @frans: ik had ook medicijnen nodig, ben daar juist erg beroerd van geworden, later nog een kuur maar ben er toen mee gestopt, het leven moet ook nog enige pret hebben. En ben toch alweer een jaar of 12 verder zonder die zooi, en nog steeds de klachten die ik daardoor gekregen heb, en waarschijnlijk ook de kwaal nog. Ik vin het allemaal wel best eigenlijk.

 6. Toch maar even een maandje slikken. Dan hebben wij er straks ook lol aan op dit blog. :-” Maar alles wat je inneemt, je beslist altijd zelf of jet het doet of niet. Maar als je het niet doet, dan hoef je na mijn idee ook niet de arts te bezoeken. :)>-

 7. desiree

  Ga eerst maar eens door een volledig onderzoek naar mogelijkheid adhd heen voordat je over gaat op medicijnen slikken, lijkt mij geen spul om mee te spelen.

 8. Doe wat je hart je ingeeft.

  Groetjes Chantal.

 9. Epi

  De mens lijdt de mens het meest aan de bijwerkingen die hij vreest. Wel eens de bijwerkingen van wiet en tabak gelezen? 😉
  Ben het Desiree eens dat die neuroloog je al erg vroeg aan de Ritalin wil. En dat motto “misschien wordt je er wel heel gelukkig van” geldt voor zoveel andere al dan niet aardse zaken. Ik vind het een dubieus argument, zeker als het slechts om een ‘misschien’ gaat.

 10. @Pascal: mijn idee ook.

  @Citrientje: heb ik ook maar besloten.

  @Feex: dat gevoel bekruipt mij ook vaak, zeker ivm Ritalin. Op zich zijn er grote groepen mensen die de hulp erg nodig hebben en veel baat hebben bij ritalin. Maar het wordt net zo makkelijk meegegeven – bijna opgedrongen – bij mensen die zelf niet het gevoel hebben dringend iets te moeten veranderen. dat zie je met andere medicijnen trouwens ook wel veel, er wordt soms erg makkelijk voorgeschreven.

  @Frans: Tja dat is ook juist het punt, artsen die het als broodnodig meegeven waar in elk geval ik het niet als broodnodig zie.

  @Mannie: waren er geen andere wegen eigenlijk?

  @Brillie: dus als men een specifieke therapie niet accepteert dan vervalt het recht tot weten wat je mankeert? Overigens zijn er meer wegen naar Rome, het gaat hier slechts om een van de middelen om een verandering te kunnen bewerkstelligen. Een verandering die bovendien slechts enkele uurtjes opgaat en waarom, omdat iemand anders dat aangenaam lijkt?

  @Desiree: ik ga het sowieso niet nemen.

  @Chantal: idd, mooi advies 🙂

  @Epi: Met een te lage bloeddruk is vrees voor bloeddrukverlagers ook niet vreemd, zo kan je de bijwerkingen in deze ook beschouwen. De bijwerkingen van het overige is mij wel bekend, edoch de term verslaving komt niet voor niets boven drijven 😉

  Vond het zelf ook wel een dubieus argument. Niet zozeer om de ‘misschien’, bij veel medciijnen is zo dat afgewacht moet worden of het aanslaat. Mijn pijn zit erin dat niet gekeken word of ik wel op die manier ‘gelukkig’ wil worden 😉

 11. ik zou er ook niet aan gaan 🙁
  het is meer hard drug dan medicijn..

 12. @Kurai: zo zie ik het ook ja. Het zijn gewoon amfetamine en heeft een nogal druggy effect.

 13. Dat recht vervalt niet, zo werkt dat niet. Maar bedenk wel: in de tijd, waarin jij dan geholpen wordt, maar niet geholpen wil worden of het zelfs niet even wil proberen of het helpt, er wel anderen geholpen hadden kunnen worden, die wel er iets aan hebben. Of tenminste wel het willen proberen. En in dat geval, heb ik een voorkeur.

 14. @Brillie: schat zo in dat je amper kennis hebt van ADHD maar er als de kippen bij bent om een dom oordeel weg te geven (er staan links, je zou het zomaar kunnen lezen 😉 ). Ik zal toch zo knullig zijn om er een uitleg tegen aan te gooien.

  a. loop ik bij een neuroloog die alleen de diagnose kan stellen, hij is er niet voor therapie of verdere begeleiding. De diagnosestelling moet nog afgerond worden waarna eventuele verwijzingen voor hulp kunnen volgen. Het is niet vergelijkbaar met het weigeren van een test om een diagnose te stellen of in therapie gaan en er dan vervolgens niets van aan te nemen (ik weiger niet mee te werken aan vragenlijsten en onderzoeken)

  b. Volgt daar meteen het nadeel uit, ik krijg zonder de officiele diagnose alvast medicijnen voorgeschreven en ook nog zonder welke begeleiding dan ook. Dat uitproberen gaat in mijn tijd, niet de zijne. Je kan dus gerust zijn, ik neem niet de plek in van mensen zoals jij. Want ik denk eigenlijk dat je je daarom ietsje aangesproken voelt, omdat je zo lang moet wachten op jouw onderzoeken bij toevallig ook een neuroloog. dat begrijp ik wel, maar gaat in dat geval niet op.

  c. Niet onbelangrijk, gaat het hier niet om genezen van een ziekte. Het is zelfs maar de vraag of ADHDers per definitie ‘geholpen’ moeten worden, dat is immers geheel afhankelijk van hoeveel problemen eruit voortkomen. Er zijn vele beroemdheden met ADHD die met ritalin hun vak niet meer uit zouden kunnen oefenen, moeten we die toch maar verplichten aan de medicijnen te gaan want ‘zo moet dat nu eenmaal’?

  d. Er zijn meer manieren om veranderingen te bewerkstelligen. Dat zei ik al maar las je overheen misschien. Ik persoonlijk kies liever voor een andere manier, dat wil niet zeggen dat ik mijn diagnose maar voor gezien moet houden.

  e. Mensen zijn sowieso vrij te kiezen of ze wel of niet behandeld willen worden en welke middelen zij daar wel of niet voor willen gebruiken. Soms weegt de baat niet op tegen de nadelen, soms kan je andere redenen hebben om een middel niet te willen gebruiken. Jij bent eigenlijk precies het voorbeeld waarop ik dit stukje schreef. Een grote groep mensen lijkt niet erg zelfstandig na te denken maar slikt alles klakkeloos wat voorgeschreven wordt. Tevens de reden dat er zoveel mensen medicijnvergiftiging oplopen of middelen slikken die niet samengaan omdat de ene arts niet wist wat de andere voorschreef. Gezond verstand is een mooi iets wat dat betreft.

 15. De grootste verslaving is ook medicatie.
  Tuurlijk heeft blowen ook een effect,zeker nu er meer thc inzit.
  rustgevend of rusteloosheid hangt ook af van de hoeveelheid en gebruik.
  Maar Ritalin.. de meningen zijn erover verdeeld.

  wellicht de Bachtherapie?

 16. @CiNNeR: Nou niet dat ik weet nee, dit was het enige medicijn waar ze mee experimenteerden

 17. In combinatie met ADHD komt Ritalin altijd meteen negatief naar boven, ik denk dat daar onderzoek niet zou misstaan.

 18. ik hou me erbuiten. Ik heb te weinig verstand van ritalin en de werking om maar wat te blaten. je weet zelf het best CiN wat goed voor je is, en kom je kennis te kort, ga je op zoek. Ik slik ook niet alles voor zoete koek, maar ik slik wel als ik denk dat dit mijn lijf goed doet. Ik vertrouw op mijn huisarts en hij heeft me nog nooit teleurgesteld. Ik vertoef zelf in een medische hoek maar ben geen medicus. Ik beschouw mezelf nog altijd als een patient.

 19. Ik wil ze wel van je overnemen, want er moet nodig 20 kilo af bij mij! :d

  Ff serieus: als je erover twijfelt moet je het gewoon niet doen. Bovendien blijven die dingen nog wel een tijdje goed, dus als je je nog bedenkt kun je er altijd nog mee beginnen.

 20. Moeilijk onderwerp. Toch kunnen deze medicijnen rust geven waardoorje in je bovenkamer beter zou kunnen functioneren. De bijwerkingen zijn bij iedereen anders. Echt advies kan ik je niet geven. Alleen dat wat ik gezien en gemerkt heb bij mijn kind die ze een tijdje heeft gebruikt. Deze medicijnen doen echt iets met je. Als je ze gaat gebruiken is het raadzaam iemand jouw in de gaten te laten houden wat je veranderde gedragingen zijn.
  Sterkte bij je beslissing.
  Verder is het handig om te weten dat als je naar het buitenland gaat je een aparte doktersverklaring of verklaring van Buitenlandse zaken i.v.m. de opiumwet moet meenemen.

 21. Ik heb geen ervaringen met Ritalin, ook niet in mijn omgeving. Wat ik er tot nu toe over gelezen heb vind ik niet erg hoopgevend.

  Zelf zou ik liever met een aangepast dieet proberen of de ADHD-klachten verminderen. Kan me voorstellen dat stoppen met caffeinerijke koffie of spul met suiker gunstig kan uitpakken en het probetren waard is. Zo heb ik ook een kijkie op chocolade. Ik vind het erg lekker, maar wordt er enkele uren later wel depressief van.

 22. Ik geef nooit een dom antwoord. Maar doordacht antwoorden. Dat het geen antwoorden zijn die je niet graag wilt zien, daar kan ik niets aan doen. Het is mijn mening.

 23. Mick

  Ik ken mensen met ADHD die heel veel baat hebben bij Ritalin, en anderen die er compleet van doodsloegen. Het “voordeel” is dat het snel werkt, dus dat je ook, als je het probeert, snel weet of het resultaat boekt. En dat je er, als het niet bevalt, dan ook snel weer vanaf kunt komen, in tegenstelling tot als je het langer gebruikt. Diegenen die er baat bij hebben zijn trouwens volwassenen, en diegenen die er niets aan hadden ook.

  Persoonlijk zou ik het wel proberen, maar als het niet bevalt ook meteen weer mee stoppen (spreek uit ervaring, heb al een hele reeks aan dergelijke middelen kortstondig danwel langduriger gebruikt).

  Aan de andere kant, ik vind het onverantwoordelijk dat een neuroloog een dergelijk zwaar middel voorschrijft, zonder dat de benodigde zorgvuldige en intensieve begeleiding erbij.

  Als ik een eerlijk advies moet geven gaat het toch uit naar niet proberen, of hooguit een of twee keer, waarbij je het recht hebt zorgvuldige begeleiding te eisen met crisisopvang voor als het heel verkeerd uitpakt.

  Hoop dat je er wat aan hebt!

 24. @feex: toch heeft blowen ook wat nadelen en een negatief effect op lange termijn. Maar ik blow vrij weinig en periodes wel en periodes niet. Denk alleen niet dat het schadelijker is dan ritalin qua zwaarte. Bachtherapie weet ik eigenlijk weinig vanaf, heb je misschien een link voor me?

  @Mannie: inmiddels niet meer onderzoek gedaan op dat gebied?

  @Chantal: het komt niet altijd meteen negatief naar boven hoor, er zijn grote groepen volwassenen en kinderen die er veel baat bij hebben. En naar mijn weten wordt er nog steeds onderzoek naar gedaan. Het is alleen erg persoonlijk wat je er van vind en of je het voor jezelf wilt gebruiken denk ik. En ik kreeg het mee alsof het een paracetamolletjes was.

  @Jackie: heb er vrij lang en intensief over nagedacht voor ik de beslissing nam (en erover poste). Moet zeggen dat ik wel een groot vertrouwen heb in deze neuroloog hoor, alleen denk ik dat we een andere blik hebben in verband met medicijngebruik. Zolang ik me daar maar niet te druk over zit te maken, geeft dat ook niet 🙂

  @Judith: LOL. Het is maar een doosje maar heb het herhaalrecept nog liggen 😉

  @Vitrage: dat is precies wat ik er engig aan vind, hoe dan ook geeft het een verandering die best verstrekkend is. Ik moest me trouwens wel in de gaten laten houden door mijn directe omgeving als ik ging starten. Heb wel getwijfeld juist omdat het wel rust kan geven en dat is erg aantrekkelijk. Bovendien loop ik tegen wel meer euvels aan waar het goed voor zou kunnen werken. Maar min hakken staan nu teveel in het zand merk ik.

  @Xiwel: het is me heel onduidelijk hoeveel er nu echt te bereiken is met dieet. Merk wel dat suiker wat invloed heeft als ik dat met grote hoeveelheden naar binnen werk. Heb een intolerantie voor koffie en alcohol dus met mijn decafe zit ik wat dat aangaat wel al goed (hoewel ik meer cola ben gaan drinken, daar moet ik eens vanaf). Je bent wel erg gevoelig voor chocola dan, als je er wat depressief van wordt. Meestal is het effect niet zo sterk dacht ik?

  @Brillie: of je het nu wilt of niet, jouw mening geeft in dit geval tevens een oordeel over mijn doen en laten. Net als het feit dat ik jouw antwoord dom vond dat doet.

  @Mick: dankjewel voor het meedenken. Ik blijf erg neigen naar niet op dit moment. Vooral omdat ik van te voren geen medicijnen wilde meteen en het dan alleen zou gaan gebruiken omdat de arts er op aan drong. Bovendien kamp ik met een te hoge bloeddruk, ben ik depressief en spelen er meer dingen waarmee je volgens de bijsluiter beter geen ritalin kan gaan proberen.

  Mocht ik me in de toekomst bedenken zal ik het kort proberen denk ik. Mijn vriend heeft het wat langer geprobeerd en toen duurde het wel een tijdje voor het echt weer uit zijn systeem was. Je bouwt toch een spiegel op blijkbaar.

 25. @CiNNeR: ik zou het niet weten, heb nooit meer een stap in het dijkzicht gezet. En ook niet op internet verder gekeken. Het goedje dat ik kreeg was interferon (Intron A) moest dat zelf inspuiten in me been was net een suiker patient, alleen van dat spuiten al kreeg ik de kriebels

 26. Al die grijpgrage handjes richting pillen, ik vind het op symptoombestrijding lijken. ‘Ziektes’ en ‘aandoeningen’ worden in hokjes ondergebracht met bijbehorende pilletjes. Het lijkt wel alsof er niet naar het hele plaatje wordt gekeken, maar goed, dat is inmiddels een oud verhaal. Altijd jezelf blijven vragen: wat voelt goed? Als het niet goed voelt, niet doen, wat de meneren met de mooie titels ook zeggen: zij bekijken de wereld vanuit hun perspectief, hun opleiding en hun salaris. Met voeding en de juiste informatie kun je ook al een hoop doen.

 27. P.S. De dag van dit logje van je heb ik gedroomd over smurfen op Haldol en Ritalin =:~s

 28. @Mannie: kan ik me iets bij voorstellen hoewel je het er waarschijnlijk voor over had gehad als het gewerkt had ..

  @Marijne: mijn idee. Enne, empathie-dromen? 😉

 29. @CiNNeR: Zeker wel, heb 2x een kuur gedaan, nou jah 1½x ;). Maar dan moet je toch kiezen

 30. Blijft dit nu net zolang staan, dat je gelijk krijgt van vele? :-&

 31. @Mannie: dat maakt het helemaal vervelend :/

  @Brillie: ga je nu ook dicteren hoe frequent er gelogd dient te worden? :-b

 32. Het blijft toch wel staan 😉

 33. GvL

  Ritalin heeft een stimulerende werking op de aanmaak van dopamine, waardoor het gedeelte van de hersenen dat prikkelingen en remmingen regelt beter in staat is zijn werk te doen en de gebruiker beter in staat is die prikkelingen te kanaliseren, waardoor hij rustiger wordt. Een puur chemische oplossing voor een vermoedelijk chemisch probleem. Je kunt daar allerlei vraagtekens bij zetten, maar het is wel één van de weinige middelen die in een groot aantal gevallen ADHD’ers helpt om hun omgeving beter te controleren. Met ritalin kun je redelijk goed ‘spelen’ oftewel je gebruik aanpassen aan de behoefte of het effect. Heb je een goeie periode dan slik je niet, gaat het wat minder dan kies je zelf je dosering.

  Uiteraard heeft Ritalin bijwerkingen, dat kan ook niet anders wat het is feitelijk gewoon een amfetamine. Aan de andere kant, als je wel alcohol gebruikt (verslaving, schade aan hersencellen, controleverlies) en softdrugs (moet gerookt worden, verhoogde kans op psychoses) -en daar is op zich helemaal niets mis mee- dan zou je op zich de kans op bijwerkingen van Ritalin ook moeten kunnen relativeren.

  Persoonlijk zou ik zeggen: neem een stripje mee en kijk wat het met je doet. Laat je omgeving daar ook naar kijken, experimenteer met dosering en frequentie, en als het niet bevalt flikker je die bende weg.

  En Brillie: doordenken met beperkte geestvermogens levert niets op. Kun je net zo goed laten.

 34. Het is allemaal zooi. Als het moet dan moet het maar als het niet echt hoeft en het kan ook anders dan gelijk versnipperen zo’n recept.

 35. @GVL: Brillie is een PANner, die kan er niets aan doen 😉 Maarreuh, er zijn meer redenen dat ik er niet aan wil, de voornaamste dat ik niet het gevoel heb iets te te moeten veranderen dusdanig dat ik medicijnen nodig heb (moeilijk lastig, hoe goed kan ik dat beoordelen 😉 ). Alleen voor de bijwerkingen zou ik het beslist niet laten. Hoewel wel duidelijk is dat het middel ongeschikt geacht wordt, als ik lees welke mensen het niet mogen slikken vanwege comorbiteiten, dan staan er vier redenen in voor mij om het niet te ‘mogen’.

  BTW, ik drink geen alcohol, ik eet alleen gevulde koeken 😉

  @Cornette: dat is het precies, niet het gevoel dat het nu hoognodig is.

 36. GvL

  Volgens mij leveren gevulde koeken geen enkele contraindicatie op.

 37. Merkwaardig dat een neuroloog dat voorschrijft. Dat lijkt me de taak van een psychiater. En dan nog ben je zelf degene die beslist of je het wel of niet slikt.

 38. Eric: ADHD is een neurologische aandoening, deze neuroloog is gespecialiseerd in ADHD en staat erg goed bekend. Dat hij het voorschrijft is wat dat aangaat niet zo gek.

 39. Neurologisch!? Joh, da’s nieuw voor me. (Niet sarcastisch bedoeld.)

 40. @Eric: waarschijnlijk dacht je dat het onder psychiatrische aandoeningen valt? Kan me dat ergens wel voorstellen omdat ADHD zich uit in gedrag en behandeling erg gericht is het gedrag aan te passen. Het gedrag wordt echter veroorzaakt door een misstand met de neurotransmitters in de hersenen. Misschien is dit wel interessant om te lezen:

  ADHD, Neurobiologie

  De genen die geassocieerd worden met ADHD zijn alle betrokken bij de werking van catecholinerge neurotransmitters (dopamine en noradrenaline). Deze spelen waarschijnlijk een rol bij de symptomen van ADHD, zoals uit de effectiviteit van stimulantia in de behandeling van ADHD (Zametkin & Rapopon, 1987) kan worden afgeleid. De neurotransmitters zijn met name actief in frontale en subcorticale delen van de hersenen, en dit zijn precies de delen waarvan op verschillende manieren is aangetoond dat ze afwijkend functioneren bij mensen met ADHD. Ten eerste zijn er duidelijke overeenkomsten tussen ADHD-symptomen en het gedrag van mensen met een aantoonbare laesie in de frontaalkwab (Chelune et al. , 1986).

  Bij interesse kan je hier verder lezen ..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft