Kwestie van interpretatie?

Nederlandse ouderen hebben goed zorgnetwerk. Nederlandse 50-plussers beschikken over een beter zorgnetwerk dan veel leeftijdgenoten in andere Europese landen. Dat blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Het gaat dan om een informeel netwerk van familieleden en vrienden die voor hen zorgen. 80% van de Nederlandse 50-plussers heeft iemand die af en toe kan helpen. Verder ..

Eigenaardig, als je even googled op ouderen, mantelzorg en eenzaamheid krijg je hele andere resultaten boven. Zoals :

  • In Nederland voelt 32% van de 2,3 miljoen Nederlanders van 65 en ouder zich eenzaam (736.000 personen), 4% of 92.000 is uiterst eenzaam.
  • Van alle 65-plussers woont ongeveer 40% alleen en van alle 75-plussers ongeveer 55%.(Bron: SCP – Rapportage Ouderen 2006) 
  • Momenteel woont ruim 85% van de 65-plussers zelfstandig en van de 85-plussers nog 50%. Het aantal ouderen dat zelfstandig woont, blijft toenemen – net als de eenzaamheid.
  • Volgens prognoses van het NIZW en CPB zijn er in 2010 zo’n 1,5 miljoen eenzame ouderen, waarvan er meer dan 310.000 extreem eenzaam zijn.
  • Van de duurzame relaties van mensen rond de zestig jaar, is 20 jaar later nog maar een kwart over (professor Braam)
  • 20% (420.000 ouderen) van de ouderen viert Kerst en Oud en Nieuw niet. Ruim 200.000 ouderen (10 % van de ouderen) in Nederland zitten tijdens de feestdagen zonder bezoek, een kwart van hen (48.000 ouderen) voelt zich hierdoor eenzaam. (Interview-NSS)
  • 60% van de verpleeg- en verzorgingshuisbewoners krijgt nooit bezoek. (Hele verslag)

Misschien komt de conclusie van het Sociaal Cultureel Planburo voort uit het gemaakte punt: Van het totaal aantal uren dat aan de verzorging van een hulpbehoevende medemens wordt besteed, komt 80% voor rekening van mantelzorgers.

En is het dus maar hoe onderzoeksresultaten geinterpreteerd worden?

Comments (14)



Previous

Ritalin

Next

Zaterdag Crypto

14 Comments

  1. Het kan best kloppen. 80% heeft iemand die kan helpen. Dat is wat anders dan 80% is daar gelukkig mee of dan 80% maakt daar gebruik van: in hetzelfde artikel staat ook dat veel Nederlandse ouderen liever gebruik maken van professionele hulp. Mogelijk willen ze geen last zijn voor vrienden en familie en krijgen ze daardoor minder zorg dan nodig en mogelijk en maakt een beroep op mantelzorg moeten doen dat ze zich wel als een last voor hun omgeving gaan voelen en zich juist daardoor b.v.meer depressief voelen. Bovendien staat er “kan helpen”, niet “wil helpen”, kennelijk was het voor dit onderzoek genoeg als je buren of op redelijke afstand wonende familie had die zou kúnnen helpen, niet of die ook daadwerkelijk helpen of zelfs maar op bezoek komen.

    Het gaat duidelijk alleen om de mogelijkheden die een oudere heeft om hulp te krijgen niet om de hulp die hij/zij daadwerkelijk krijgt en ook niet over de effecten van die zorg op kwaliteit van leven en geluk en niet over de kwaliteit van die zorg.

    Het zegt dus bijzonder weinig over hoe ouderen een en ander ervaren, ik vermoed dat dit bericht thuishoort in de “ieder journaal afsluiten met een positief bericht”- campagne van de heer Balkenende.

    Als je naar het andere rapport kijkt ga je je trouwens wel afvragen hoe die cijfers dan moeten zijn in andere landen waar de mogelijkheden om mantelzorg te krijgen kennelijk nog minder zijn. Zou het daar dan met minder mogelijkheden voor mantelzorg nog erger zijn, zou daar van die mindere mogelijkheden meer gebruik worden gemaakt of zou een groter aandeel voor professionele zorg de situatie juist verbeteren?

  2. Ik geloof al dit soort dingen niet. Meeste mensen willen zo gauw mogelijk van die ouderen af zodra ze te veel hulp nodig hebben

  3. GvL

    80% van de mensen heeft iemand in zijn directe omgeving die na veel gesmeek uiteindelijk één keer per maand bereid is om luid kankerend en puffend een tas met boodschappen naar boven te dragen.

    Nog een uitleg: kennelijk worden ouderen gedwongen om hun sociaal netwerk aan te spreken omdat de reguliere zorg te kort schiet en is dat in andere landen niet zo..!

  4. het is altijd een kwestie van interpreteren en perceptie…:o

  5. Daarom vind ik ook dat iedere Nederlander rond de feestdagen een oudje op bezoek moet nemen! 😡

  6. In het eerste onderzoek wordt een vergelijking gedaan met andere europese landen in de onderzoeken die jij er bij haalt gebeurt dat niet. Het eerste gaat over zorg en wat er onder staat vooral over eenzaamheid. E.e.a. heeft wel iets met elkaar te maken, maar is zeker niet hetzelfde.

    Probleem zit ook in vragen en/of aanbieden. Als buren mij vragen om wat boodschappen te halen of een keer de was te doen of om een koppie te komen, dan geef ik daar vrijwel altijd gehoor aan. Als ik in de gaten krijg dat er iets is met de buren, dan biedt ik ook e.e.a. aan. Vaak wordt dan gezegd dat het niet hoeft en dat bijvoorbeeld hun kinderen al inspringen. Dan stop ik met aanbieden.

    Naar mijn mening is er vaak iets van schaamte. Veel mensen willen ook niet afhankelijk zijn van iemand anders, daar heb ik zelf ook last van.

    Sommige mensen benadrukken juist de eenzaamheid van anderen door zich alleen aan te bieden met Kerst. Daar heeft niemand iets aan. Of je komt stuctureel het hele jaar door, of nooit. Door alleen met Kerst iets te doen, vallen de ‘eenzamen’ daarna in een dieper gat.

  7. Ik werk veel met ouderen,denk idd wel dat ze makkelijk worden afgeschoven.
    Weet het wel zeker!
    Heb ervaring genoeg met senioren,terwijl ik vind dat een beetje respect en aandacht al een hoop doet!

  8. @Frans: ik denk dat de mantelzorg in omringende landen niet minder is maar het professionele netwerk weer wel. Zeker als je ietsje zuidelijker gaat is het veel normaler om je ouders te verzorgen dan dat hier is. Vaak wonen die bij de kinderen in huis en wellicht tellen ze dan al niet mee in het onderzoek. Of wellicht is dit gewoon een rammelend onderzoek en zegt het tevens niets over omringende landen. Denk dat je gelijk hebt, nieuwsbericht a la Balkenende.

    @Mannie: dat zie ik ook meer om me heen idd.

    @GVL: weet niet of dat in andere landen niet zo is, geloof wel dat we een van de betere zorgsystemen hebben. Alleen de praktijk is anders dan het systeem in theorie doet. Heb ik zelf ook proefondervindelijk mogen ervaren.

    @Chantal: ja maar zo’n probleem jolig weg interpreteren vind ik dan wel schandalig (jij ook aan de smiley te zien 😉 ).

    @Redstar: alleen met de feestdagen he, het moet niet te gek worden 😀

    @Xiwel: ja eigenlijk citeer ik aan alle kanten fout. In het eerste nieuwsbericht stond bij dat de ouderen erg tevreden zijn over de zorg van zowel mantelzorg als professioneel, daarom heb ik de eenzaamheid er tegenover gezet. In het tweede rapport staat ook een deel mantelzorg, daar is de laatste citaat uit gekomen. Lees je het hele rapport is het wel duidelijker. En excuus dat ik het stuk zo rommelig in elkaar heb gezet.

    Denk ook dat het een deel schaamte is en niet afhankelijk willen zijn. We zijn ook erg gestimuleerd vooral zelfstandig te blijven. Maar denk ook dat de maatschappij er niet op ingericht is dus de hulp er vaak niet is of gewoonweg niet verleend kan worden. Iedereen moet werken, wordt gestimuleerd in alle opzichten een druk leven te hebben, mobiel en flexibel te zijn. Gevolg, je familie woont aan de andere kant van het land, heeft het te druk om structureel uit de brand te helpen of kan het simpel niet aan. Of hebben er geen zin in.

    @feex: dat denk ik ook ja, zit niet erg meer in de maatschappij he. gek genoeg met een christelijk kabinet is het alleen maar verslechterd.

  9. Het zijn maar getallen. Mij gaat het meer om het gevoelswaarde er van.

  10. En dat terwijl ouderen nog indien mogenlijk trouwe kerkgangers zijn… tsss
    Maar idd zolang ze geen stennis maken worden ze niet gehoord..:-?

  11. Dat je met 50 al hulpbehoevend zou zijn. Vind ik sowieso krankzinnig.

    Later, als ik groot en wijs en oud ben, ga ik in een woongroep. Nee, niet het bejaardentehuis. Da’s wat anders.

  12. Hmm, lijkt mij dat wij strax idd nogal “lastiger” zijn dan de hedendaagse oudjes..

  13. @Leez: ik werd met twintig al hulpbehoevend. Het gaat om de groep 50+ en hulpbehoevend, niet dat alle 50+ers per se hulpbehoevend zijn 🙂

  14. Epi

    Dat 60 % van de bewoners in verpleeg- en verzorgingstehuizen nooit (dus NOOIT) bezoek krijgt vind ik redelijk schokkend.

    Hoe zijn de cijfers mbt 45plussers? 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft