'Blijf positief'

Binnenkort start de nieuwe campagne ‘Blijf Positief’ om de strijd tegen leningen en schulden aan te gaan. De site is al opgezet en in mijn ogen gaat het bij openen al verkeerd. We treffen er coach BUD aan, een mijnheer die ooit enorm in de schulden zat maar nu beschouwd mag worden als ons aller budget-guru. Vanzelfsprekend zien we een dikke buik in een poep-bruin trainingspak geperst, eigenaardig lang haar (want lang haar is voordelig lees ik op de NIBUD-site) met een witte zweetband om zijn hoofd geperst en omdat hij je coach is slaat hij demonstratief een oranje handdoek om. Het moge duidelijk zijn, armoedig Nederland is lelijk en stamt uit de jaren ’70.

Na even verder kijken krijg ik de indruk dat de campagne-titel meer slaat op de vertekende gedachtengang van de gemiddelde politicus dan de dagelijkse praktijk. Zo lees ik in verband met plotselinge rekeningen de tip een betalingsregeling aan te vragen met daarbij: De meeste bedrijven staan hier wel voor open, omdat zij ook wel inzien dat je niet ineens zo’n groot bedrag kunt betalen.” Verder zijn her en der fictieve berekeningen en besparingen te vinden die wel erg fictief lijken. Men gaat er bijvoorbeeld vanuit dat u kunt besluiten de helft van het jaar niet meer naar uw werk te rijden en welja, dan bespaart u honderden euro’s(?). Een aanvullende verzekering is nergens meer voor nodig als u armlastig bent (wellicht onder het mom dat de zorg vast wel open staat voor afbetalingsregelingen?) en zo zijn er wel meer onhaalbare kaarten te verzamelen.

Nog meer misplaatst optimisme vindt u terug in de talloze regelingen waarvan de indruk wordt gegeven dat u op allen evenveel aanspraak zal kunnen maken. Blijkbaar slaan ze bij ‘Blijf Positief’ zelden tot nooit een krant open, laat staan dat er enige ervaring te bespeuren is.

Hoewel ik er voor ben dat mensen niet te makkelijk de meest achterlijke leningen kunnen aangaan, absurd hoge hypotheken kunnen verkrijgen of anderzins verzopen worden in commercie, werd ik toch wat depressievig van het lage realiteitsgehalte in deze campagne.

In mijn ogen weer een struisvogelpolitiek plan a la Balkenende: laten we gewoon positief zijn met zijn allen .. toch?

Comments (17)Previous

Pech

Next

Geen-man-cipatie

17 Comments

 1. Ik heb die vragen daar gisteren al eens ingevuld (ik kwam er op uit dat ik het goed voor elkaar had). Daarbij viel me op dat een groot aantal van de vragen gewoon dezelfde vraag in een ander jasje waren (komt u wel eens een maand niet uit met uw geld, staat u wel eens rood aan het eind van de maand, kunt u wel eens een rekening niet direct betalen en nog een paar soortgelijke b.v.), waarbij er van uit wordt gegaan dat het met wat bezuinigingen mogelijk moet zijn wel uit te komen en dat je dus gewoon dom bezig bent (zelfs als je verder helemaal geen schulden hebt – en daar ging het toch eigenlijk om?). Kennelijk komt het bij niemand van de opstellers op dat het wel eens zo kan zijn dat er mensen zijn die hoe zuinig ze ook doen gewoon onmogelijk rond kunnen komen van het geld dat binnenkomt.

 2. P.S.: die krant slaan ze uiteraard bij “Blijf Positief” niet open, die hebben ze natuurlijk niet in het kader van zuinig leven :-w

 3. citrientje

  hoge hypotheken lukt niet meer de regels zijn verandert. Je kunt je scheel betalen aan huur want men heeft liever dat je in een duur huurhuis zit dan dat je het zelfde of zelfs minder geld betaald aan hypotheek. Hoe krang is die.

  De kromste vond ik overigens dat je met een halve tank moet gaan rijden. Dat schijnt goedkoper te zijn. Dat je dan vaker terug moet naar de pomp en zo geld weggooit daar hebben ze het niet over.

 4. @Frans: ja dat is precies wat me zo stoort aan dit soort campagnes, ze gaan uit van de mens met gat in hand maar slaan de groep die amper tot helemaal niet kan rondkomen totaal over. Bij het NIBUD valt erg op dat indien je minder inkomsten hebt, de vaste lasten miraculeus verminderen tot halveren waar dat niet overal te realiseren is.

  En dat ik daar niet aan gedacht heb, natuurlijk hebben ze bezuinigd op de krant 🙂

  @Citrien: toch ben ik er niet op tegen dat het moeilijker wordt een hypotheek te krijgen. Het aantal executieverkopen per jaar stijgt nog steeds enorm omdat mensen een tophypotheek hebben gekregen en die niet meer kunnen betalen op het moment dat de lasten ook maar met 30 euro stijgen. Denk dat het probleem eerder in de hoge huren ligt, er is amper een goedkoop huis te vinden.

  Die halve tank had ik nog niet gezien, wat eigenaardig ..

 5. Die halve tank werkt wel: iedere kilo die je auto minder weegt scheelt in het brandstof verbruik (en mogelijk gaan ze er van uit dat vaker moeten tanken je bewuster maakt van de kosten van autorijden). Maar dat is dermate miniem dat ze er wel bij hadden moeten zetten “mits u niet of nauwelijks om hoeft te rijden om bij de pomp te komen”.

  Het had me slimmer geleken te linken naar een site met álle tips voor zuiniger autorijden en zich verder te beperken tot “let bij de aanschaf van een auto op het benzineverbruik, hoe lager hoe beter voor uw beurs”

 6. Ik denk dat ik het wel goed voor elkaar heb, daar heb ik eigenlijk geen tests of buddie voor nodig.

 7. Zo te lezen is dit een campagne die meer om het gebaar draait dan om de inhoud.

  In veel opzichten ben ik vrij hard tegenover mensen met schulden. Wanneer iemand non-stop rokend vertelt dat deze maar via de wehkamp een nieuwe wasmichine koopt bij defect (en andere zaken) dan denk ik… Toch iets slimmer mee omgaan.. roken kost… Wasmachine, 2e hands kan ook erg goed(koop) zijn. Etc…

  Ik begrijp dat er mensen zijn die het niet/nauwelijks kunnen bolwerken. Ik ken ze ook. Aan de andere kant zijn er velen met schulden die zich niet verantwoordelijk ten opzichte van zichzelf hebben gedragen. Sorry, geen medelijden…

  Terug op de campagne komend.. Het zou om de inhoud moeten draaien, niet het gebaar…

 8. Lennard

  Misschien is dat positief blijven wel heel makkelijk, als er in plaats van dit soort onzinnige campagnes eens echt iets gedaan zou worden door deze ‘christelijke’ regering.

 9. Het komt allemaal door dat stomme Paars II plan om de rente op consumptief krediet niet meer aftrekbaar te stellen.
  Ja, dan wordt lenen te duur en komt iedereen in de problemen.

  Gelukkig komt Balkenende to the rescue.

  😡

 10. Epi

  ‘Blijf positief’ ruikt nogal naar die golf boeken van Louise Hay en soortverwanten. In dat opzicht is de titel misleidend.
  De coach maakt een vrij lullige indruk (al ziet jouw poepbruin er bij mij olijfgroen uit), ik zou hem eruit gooien. Overbodige Jip en Jannekesetting.
  Dat er te snel en te veel wordt geleend is wel een feit, maar het lijkt me moeilijk om de juiste groep te bereiken.

 11. Je kan van alles roepen. Maar zolang er hebzucht is in de wereld, en lenen :-& gewoonte is geworden, dan zal er niets veranderen.

 12. @Frans54: inderdaad en dat is bij meer soorten tips zo geloof ik.

  @Chantal: helaas veel anderen wel.

  @Buterflydancing: Ben dat met je eens met uitzondering van het roken. Het is een verslaving, geen produkt waar je net zo makkelijk zonder kan. Juist in de financiele stress zal het nog moeilijker zijn om te stoppen, zeker als de motivatie alleen van financiele aard is. Maar of we daarin nu in mening verschillen of niet, blijft de campagne nogal oppervlakkig.

  @Lennard: zij varen op het geloof (in positivisme), dan worden die daden wellicht als overbodig ervaren? 😉

  @Mack: want stel je voor dat de gehele hypotheekrenteaftrek op de schop zou gaan b-)

  @Epi: Blijf positief moet slaan op je banksaldo maar ik voel het ook eerder als leus van een of ander positvisme guru. Frappant dat hij bij jou een olijfgroen pak aan heeft, misschien zie ik het niet goed (ik haal soms kleuren door elkaar die dicht bij elkaar liggen namelijk.) Ben het wel met je eens, dit zal de groep niet echt bereiken denk ik. Het schijnt ook dat mensen het ‘normaal’ vinden om te lenen dus aanspreken op schaamte lijkt nogal nutteloos.

 13. Wist je trouwens dat lang haar meer water en shampoo kost om het schoon te krijgen? (wat een belachelijke tip van het Nibud)

 14. @logisch: toch zit er lullig genoeg wat in, lang haar hoef je niet al te vaak mee naa de kapper terwijl een korte coupe veel onderhoud nodig heeft. Toen wij financieel minder zaten heb ik ook mijn haar laten groeien, scheelde zeker zes maanden kapperskosten.

 15. @Cin: Ik heb de tip bij Nibud niet gelezen, maar uit wat logisch schrijft maak ik op dat ze juist kort haar adviseren ivm minder water en shampoo gebruik.Dat is dan dus gezien jouw ervaring bepaald niet een goed advies. Kennelijk gaan ze, als dat inderdaad de bedoeling van hun advies is, er van uit dat je zelf een bloempot op je hoofd zet en er met de schaar langs gaat.

 16. @Frans: ik denk dat logisch de nadeel van de gegeven tip op het NIBUD aan wilde geven. En lang haar was je over het algemeen minder vaak, kort haar heb je veelal weer gel of iets nodig. (En ik knipte mijn haar zelf, hoge staart, die recht afknippen en dan heb je laagjes, best te doen)

  Veel tips van het NIBUD of andere budget-sites kunnen erg verstrekkend zijn. Wat te denken van ‘douchen kan ook zonder licht’, ‘je kan water opvangen in een regenton en dat gebruiken om planten water te geven en de wc door te spoelen’ en meer van dat. Kende wel een aantal mensen die dat ook allemaal strikt doen omdat ze gewoon te weinig inkomen hebben om gemiddelde vaste lasten te kunnen betalen en zo zoveel mogelijk bespaarden. Sommigen maken er een sport van om zo zuinig mogelijk te doen. Ik vond het vaak schrijnend om te zien, zeker als het om mensen ging die er amper zelf iets aan kondne en kunnen doen.

 17. Een tophypotheek is afhankelijk van de executiewaarde.
  Een tophypotheek is een hypotheek van boven de 90 procent van de executiewaarde.
  De bovengrens van een tophypotheek is 125 procent van de executiewaarde. Pas hier wel voor op zeker als de prijzen van de huizenmarkt gaan dalen, dit kan vervelende consequenties hebben voor je hypotheek (banken kunnen moeilijk doen).
  Rob Grotewaal

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft