Geen-man-cipatie

Vrouwen hebben geen vertrouwen in mannen. Of beter gezegd: in diens emancipatie. Dat blijkt uit een onderzoek van de Visitatiecommissie Emancipatie. 85 Procent van de vrouwen en 75 procent van de mannen vindt dat huishoudelijke arbeid en de zorg voor de kinderen verdeeld moeten worden, het gebeurt alleen vaak niet. Vooral de huishoudelijke taken zouden voor de vrouw blijven liggen.

In 1Vandaag een reportage over geen-man-cipatie waar gekeken wordt naar wat de overheid kan doen aan emancipatie van met name de man. Echter heel eigenaardig, de oplossingen betreffen allemaal kinderopvang, alleenstaande vrouwen met jonge kinderen aan het werk zetten en vooral uitbesteden van taken. Waarbij we kunnen denken aan het bestellen van een pizza – mooi in lijn met gezond leven nietwaar – tot het laten plakken van fietsbanden. Alles kan tenslotte uitbesteed en de overheid kan daar helpen door laag BTW-tariefen in te stellen voor die diensten om het betaalbaar te krijgen voor gezinnen.

Leuk en aardig maar waar zit nu de emancipatie van de man dan? Ik zie alleen maar een toekomstvisie van een maatschappij waarin werk het aller-, allerhoogste goed is en het overige leven uitbesteed mag. “Wat ben je aan het doen?” “Aan het wachten tot de fietsenmaker terug is van de hond uitlaten, kan hij daarna mijn man sexueel bevredigen voor ik naar bed kan. Ow daar komt de slager net binnen met de kinderen, kan hij mooi nog even stofzuigen”. Wellicht met de (nogal negatieve) gedachte ‘het raakt aan de keukentafel niet opgelost dus dan maar aan de servicebalie’? Sowieso weinig sprake van emancipatie, de keuze om niet te gaan werken maar te gaan zorgen is tenslotte geen optie meer en is emancipatie niet vooral een kwestie van kunnen kiezen?

Mijn oplossing is wat ouderwetser. Gooi allereerst dat overdreven geneuzel over schijnemancipatie de deur uit. Zorg er verder voor dat een gezin weer kan rondkomen van een inkomen zodat de ander de zorgtaken op zich kan nemen. Laat de mens vrij om te beslissen wie wat gaat doen en hoe dat verdeeld wordt. Et voila, emancipatie ten top. Worden onze kinderen ook weer gewoon fijn thuis opgevoed.

Of heeft u een betere oplossing om eens flink te gaan emanciperen? 

Comments (14)Previous

'Blijf positief'

Next

'Moreel bestaan'

14 Comments

 1. desiree

  Lange tijd dacht ik dat emancipatie stond voor het kunnen kiezen wat de vrouw zelf wilde, dit is niet helemaal het geval. In emancipatie is zij verplicht aan haar medevrouwen om hetzelfde te doen als wat voor de hele groep vrouwen is voorgeschreven als groepsbelang. Zij heeft dus niet te kiezen of ze wilt werken of niet, zij Moet werken, liefst niet in de zorg maar in een mannenvak onder het motto 50/50.
  In emancipatie is men nog steeds druk bezig met de man/vrouw rol. In onze samenleving is emancipatie nodig geweest om de boel in de toen heersende strakke rolverdeling open te gooien, als vrouw zijnde hebben we nog niet eens 100 jaar stemrecht in nederland (ongeveer) maar omdat onze samenleving groeit en het stemrecht bijvoorbeeld vanzelfsprekend is geworden (behalve bij de SGP als voorbeeld waarbij een strakke rolverdeling als veilig wordt gezien) is emancipatie ondertussen verstikkend geworden als het ware omdat dit betekent dat vrouwen iets moeten wat ze niet willen ipv te kunnen kiezen, het groepsbelang gaat namelijk voor individueel belang bij emancipatie.
  Voor veel landen is het nog wel heel belangrijk om emancipatie in te voeren omdat ze niet zo ver zijn als hier, maar hier moeten we naar mijn mening emancipatie loslaten en naar een volgende stap gaan waarbij we niet kijken naar de man of vrouw maar naar de mens.
  Ongeacht of je vrouw of man bent heeft ieder zijn portie eigen verantwoordelijkheid te dragen en een portie naar zijn medemens.
  Jouw oplossing is dus niet ouderwetser maar realistischer, nieuwer, weet alleen even geen naam eraan te geven die hiervoor gehanteerd wordt…
  Als ik bij de regering zat zou ik niet voor emancipatie zijn maar hieraan voorbij en de stelling die hierboven is gezet; “Vrouwen hebben geen vertrouwen in mannen. Of beter gezegd: in diens emancipatie”, is daarmee achterhaald mijn inziens.
  Ik zou de vraag stellen of mannen en vrouwen vertrouwen hebben in elkaar als het gaat om verantwoordelijkheid nemen met betrekking tot elkaar en omgeving, wat onder andere inhoud dat inkomen, huishouden en sociale verplichtingen van bv zorg tot onderhoud van omgeving met elkaar zodanig in balans is dat beiden voldoende ‘psychische ruimte’ over hebben voor zichzelf en elkaar.
  Dat zou ik een veel gezonder uitgangspunt vinden.
  Voor een aantal groepen en individuen hier in nederland is emancipatie nog wel degelijk een stap die moet worden genomen, maar over het algemeen is emancipatie hier een beetje ouderwets aan het worden.

  De regering en wijzelf spelen een belangrijke rol om het huishouden al dan niet een economische waarde toe te kennen.
  Als we het economische waarde toekennen schijnt het niets waard te zijn totdat we het gaan uitbesteden. Geven we het geen economische waarde dan wordt het gebruikt als waardeoordeel waarbij onderscheidt wordt gemaakt tussen man en vrouw waarbij het waardevol wordt als de man het doet en waardeloos als de vrouw het doet.
  Als vrouw zijnde moeten we zelf hieraan waarde gaan toebedelen in psychische zin in plaats van te gaan mokken boven de aanrecht en ons hierin als slachtoffer blijven gedragen, dit kost allemaal kracht die we veel beter kunnen besteden naar de mogelijkheden er wel iets positiefs uit te halen en ons daarbij ook prettiger te voelen.
  Emancipatie duwt ons in een strijd met de andere sexe, verantwoordelijkheid aangaan is een strijd die we vaak met onszelf moeten aangaan en niet bij een ander kunnen leggen.
  Persoonlijk vind ik dat al een stukje gezonder als uitgangspunt, maar dat is mijn persoonlijke visie 🙂

  Jouw oplossing is naar mijn idee een stuk gezonder dan welke vorm van emancipatie dan ook, ik doe helemaal met je mee 😀

 2. De kop in combinatie met de slotvraag vraagt er gewoon om. Laat ik dan als man de vrouwen eens voor zijn en het maar roepen: gewoon de mannen afschaffen, voor het voortbestaan van de soort “mens” hoeft dat technisch inmiddels geen onoverkomelijk probleem meer te zijn. 😕

  (oh, en eigenlijk ben ik het helemaal met jouw betoog en de aanvulling van desiree eens en dus ook met oplossing die jou voor ogen staat)

 3. Ik deel jouw plan HELEMAAL!!! Jij moet de politiek in…

 4. @Desiree: amen!

  @Frans: volgens mij zijn de vrouwelijke lezers hier geheel voor behoud van de leuke man hoor 😉

  @Chantal: tnx!

 5. Hear, hear! Gans ende helemaal mee eens!! :)>-

 6. Epi

  No comment.b-)

 7. @Peet: We moeten een petitie gaan opmaken! 🙂

  @Epi: LOL Watje 😀

 8. desiree

  Een-mens-cipatie 3:-O

 9. ja.. ach ik heb er zeker een mening over,maar wil niet de hele meuk op je log gooien.
  Ik ben het geheel met je eens..

 10. 😉 Vind je ook niet dat vrouwen tegenwoordig zo ongeëmancipeerd zijn. Die zelfstandige vent die alles kan, alles in orde heeft daar zit toch geen vrouw op te wachten. Voor wie moet je dan zorgen, kan je vertellen hoe ze het moeten doen. Wat is je toegevoegde waarde bij een vent die toch alles zelf kan.. Ok, bijna alles. Nee, het is best fijn om belangrijk te zijn. Een rol te hebben ten opzichte van de ander, merken dat je onmisbaar bent, daar ook de waardering voor krijgen. Ja, dan doe je wellicht meer in huis en is hij af en toe een lapzwans. Iets om over te klagen, maar dat gevoel dat het om jou draait is toch veel fijner dan iemand die alles doet en zelf kan. Wat ben je dan, een poppetje, goed voor in bed, om voor te zorgen, een beetje voor de show. Nee, ze wil belangrijk zijn. Belangrijk gevonden worden. Emancipatie, ja, natuurlijk, maar niet te veel.Een niet ‘te zelfstandige’ vent graag. 😉

  Even een iets ander perspectief b-)

  Ik denk dat een gezonde thuisbasis goed is voor een kind. Contact met de ouders, liefdevol, intiem. Niet afstandelijk vervreemd. In een ideale situatie zouden naar mijn mening beide ouders 2 dagen in de week thuis zijn en een kind (ook goed voor sociale contacten en ontwikkeling) 1 dag in de week naar een creche gaan.

  Waarde oordelen over man en vrouw vind ik hoe dan ook onzinnig, zal daar ook niet snel aan mee doen, eerder ontkrachten. Wellicht is het iets wat aan mij ligt, maar ik zie het als mens.. En oordeel gelijk, wellicht zelfs nog iets vaker in het voordeel van de vrouw. Ik ga dan ook liever met vrouwen dan mannen om.. Wellicht dat het meespeelt…

 11. Lennard

  Geenmancipatie? Niet ergens éénmancipatie?

 12. @feex: kort maar krachtig 🙂

  @Butterflydancing: jouw illustratie geeft een vrouw eerder het gevoel dat de wereld om hem draait en zij daarvoor het sloofje is dan andersom 😉 Maar ik begrijp je punt ermee .. Toch denk ik dat cliche’s over mannen en vrouwen en rolverdeling kernen van waarheid bevatten. In een gezin waar beiden werken komt het vaker voor dat de vrouw meer huishoudelijke taken voor haar rekening neemt/krijgt dan de man net zoals de man vaker klust dan de vrouw etc. Volgens mij is het idee dat er totale gelijkheid is dan ook een vreemde utopie. Een utopie omdat het geen werkelijkheid zal zijn en vreemd omdat je je kan afvragen waarom men hetzelfde zou willen zijn.

  @Lennard: dat kan ik niet beoordelen Lennard, biedt u zich aan het goede voorbeeld te geven? 😉

 13. Veel wat emancipatie genoemd wordt is dat helemaal niet.
  Als man en vrouw betaald en onbetaald werk uit vrije keuze gelijk verdelen is dat ok en toe te juichen.
  Ik bedoel hier dus dat beide een 50% job hebben.
  Als het echter zo is dat beide moeten werken omdat er anders niet voldoende inkomsten zijn heeft dat geen barst met emancipatie te maken.
  Veel zogenaamde emancipatie is dus het gevolg van slecht betalende bazen en gewoon uitbuiting.
  Verder denk ik dat het nog wel een paar eeuwen zal duren voordat de erfelijke patronen die de oorzaak van het “huiswerk” van de vrouw zijn zullen zijn versleten.
  Emancipatie is voor veel mannen en vrouwen het gevolg van redelijk denken en niet iets van natuurlijke aanleg.

 14. @Henk van S tot S: joh, je werd al gemist hier!!

  Ben het verder geheel met je eens. Hoewel ik denk dat je net zo geemancipeerd kan zijn met een traditionele rolverdeling omdat dat praktisch zo uitkomt, het gaat toch om de keuzes die men wil maken en niet het opgelegde wat nu eigenlijk speelt. Van vrouwen die de mogelijkheid wilden om te mogen studeren en werken tot vrouwen die verplicht zijn te werken omdat anders het kind onbetaalbaar wordt. En dat in een tijd met zoveel christelijkheid aan de macht ..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft