Zaterdag Crypto

Speciaal voor mensen met cryptoblindheid:

Verborgen gewicht, oftewel, ziet u nu nog het geheim niet dan word ik boos, en dat is dubbelop. (10)

……….

(Om iedereen enig puzzelplezier te gunnen, wil ik u vragen niet meteen de oplossing te melden maar een cryptische omschrijving of een leuke hint te plaatsen)

24 thoughts on “Zaterdag Crypto”

 1. Mensen toch, de eerste twee woorden vervangen en je bent al klaar, alles erna is nog eens extra hint. Zelfs ik zag hem binnen een seconde en sta echt niet bekend om mijn oplosvaardigheid van cryptogrammen.

 2. Stuk veen, woede, boos: kwaadaardig?
  Ondergronds bergplaatsje: holletje?
  Verborgen gewicht: zwaartekracht?
  Zie daar mijn vruchteloze pogingen. :((

 3. Zal ik de oplossing maar eens te vroeg weggeven in plaats van twee dagen te laat (voor de verandering):

  CRYPTOGRAM

  Verborgen = crypto
  gewicht = gram,
  (oftewel, ziet u nu nog het )
  geheim = crypto
  (niet dan word ik)
  boos = gram
  (, en dat is dubbelop) -> de oplossing stond er dubbel in.

 4. We overwogen de zaterdag crypto stop te zetten wegens gebrek aan interesse (op Frans54 na), vandaar een hele simpele crypto om te kijken hoe dat uit zou pakken. Nav de laatste reacties (op die van Frans54 na) vermoed ik dat er weinig cryptopuzzelaars onder de lezers te vinden zijn en misschien is het stoppen daarmee dan niet zo’n slecht idee..

  Overigens is ondergetekende er ook niet bepaald een ster in hoor 🙂

 5. Zal ik die van mij dan ook nog even toelichten:
  1)het nederlandse woord voor crypt(e) – afgeleidt van het Griekse – is krocht. Een krocht is ook een niet afgegraven stuk veen. O(h) achter crypt levert crypto op, de woede is dezelfde gram van PideNs.

  8) ondergrondse bergplaats = crypt(e), + o(h) = crypto, kleine hoeveelheid = gram, samen cryptogram

  12) supermens = superman, die kan zich beter niet met cryptoniet bezig houden, niet is in de plaats gekomen van het gewicht, weer terug omwisselen dus niet wordt een gewicht t.w. gram = cryptogram

  15) was nog even een heel stiekeme extra hint na de reactie van Feex, 10) een extra hint (krocht opzoeken in het woordenboek had je een eind op weg geholpen) na de reactie van Epi.

  Ik heb inderdaad de indruk dat er weinig cryptopuzzelaars onder de lezers schuilen en hoewel ik het heel leuk vind hoef je het natuurlijk niet voor alleen mijn plezier in stand te houden.

 6. @Frans: de crypto’s worden gemaakt voor een mailinglijst waar puzzels uitgewisseld worden. Daar kan je ook lid van worden, dan blijf je ze binnen krijgen.

 7. In 2008 zou een experiment moeten worden gehouden waarbij enkele ziekenhuizen winst uitkeren. Wel zou de overheid eisen moeten stellen voordat er een winstuitkering komt, bijvoorbeeld wat betreft de betaalbaarheid, kwaliteit en toegankelijkheid van de zorg. ,,In een concurrerende markt waarin zorgaanbieders risico lopen hoort ook een premie in de vorm van winstuitkering.”
  De premie zou het voor banken en andere investeerders interessanter maken geld te steken in een zorginstelling.

  Hoe denkt u hier over, is mijn man bijt hond vraag?

 8. Ow, wou ik net in de kronkelende krochten van mijn geest graven om daarna ‘Cryptogram’ te schreeuwen, maar te laat.:(
  Nee, het is duidelijk mijn ding niet. Wel een tijdje met een vriend de gewoonte gehad om iedere keer als we elkaar zagen elkaar een zelfgemaakt cryptogram op te geven. Meestal heel flauw en/of te makkelijk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *