Falend onderwijs

In de krant vandaag stont te lezen dat het basisonderwijs faalt op bijna alle vakgebieden. Kinderen leren in vrijwel geen enkel vak wat ze volgens deskundigen zouden moeten leren,  blijkt uit een analyse van twintig jaar Periodieke Peilingen van het Onderwijsniveau, PPON. (…) Alle 32 PPON-onderzoeken van de afgelopen twintig jaar zijn nogmaals op een rij gezet omdat verontrustend is dat die onderzoeken nooit tot een discussie over het niveau van het onderwijs leidden. Verder ..

In het artikel staat verder te lezen dat voor vrijwel alle vakken ondermaats gescoord wordt. Meteen wordt echter ook duidelijk waarom die onderzoeksuitslagen al twintig jaar amper tot geen discussie opleveren: “Frank van der Schoot, projectleider van PPON, bevestigt de feiten in grote lijnen, maar wil toch niet de conclusie trekken dat het basisonderwijs slecht presteert. ‘Het enige dat we kunnen zeggen, is dat de score niet beantwoordt aan de standaarden die door deze deskundigen zijn opgesteld.’

Dat lijkt doorgaans ook DE oplossing in Nederland: voldoen leerlingen niet dan verlagen we toch de standaard zodat ze wel voldoen ..

Comments (6)Previous

Zaterdag Crypto

Next

Zeehondenjagers 'klem'

6 Comments

 1. desiree

  Hmmm, 20 jaar geleden waren de ouders voor 90% nog niet gescheiden en als een kind thuis kwam was er voor 90% wel een ouder thuis.
  Thuis was er voor het grootste percentage kinderen wel veiligheid, zekerheid en vaak ondersteuning zoals helpen met het maken van huiswerk aanwezig.
  Een grote groep kinderen moet het nu doen met gescheiden ouders, heeft één ouder die een baan heeft waardoor het tussen de middag en na de middag opvang nodig heeft waarbij de kinderen niet zo gauw met huiswerk worden belast.
  Ook moeten de kinderen van nu een overdosis aan informatie verwerken en daarmee leren omgaan, niet direct tv maar ook leren hoe het moet werken op de pc en leren informatie te vergaren naast de kennis die ze op moeten doen.
  Ik denk dat het niveau van stress bij kinderen gemiddeld vele malen hoger ligt dan 20 jaar of langer geleden.
  Daarbij is onderwijs een belangrijke factor om al dan niet gedoceerd een kind kennis aan te bieden, natuurlijk het liefst op een prettige manier waarop de daarbij komende stress opgevangen kan worden dit ivm de huidige stress die ondertussen een gemiddeld kind al te verduren heeft.

  Daarnaast zie ik verschil met 20 jaar terug en nu dat er sprake is geweest dat kinderen bleven zitten op de lagere school, iets wat men is gaan proberen uit te sluiten omdat dit het lager onderwijs te veel zou kosten.

  Ook is er al jaren sprake van dat de slechtst lerende kinderen van scholen geen cito toets hoefden te maken omdat deze het gemiddelde van de school zouden drukken.
  Als je dan ineens een groep een citotoets laat maken zonder vooraf selectie dan vallen er al gauw gaten in de huidige gewenste normen…

  Onze ouders deden het weer anders dan hun ouders. Als wij ouders zouden zijn deden we het ook weer anders.
  In de jaren 70 moest het vrijheid en blijheid zijn en niet te veel druk leggen op een kind. Nu komt er meer inzicht wat een kind nodig heeft op het gebied van de rol die ouders moeten aannemen, niet die van vriend of vriendin maar een vader of moeder zijn die een kind duidelijk maakt wat het kan, mag, maar ook moet van de ouder(s).
  Niet bang zijn om niet aardig gevonden te worden door je kind kunnen een hoop ouders niet aan en geven daarmee het kind niet de kans om op een gezonde en veilige basis dingen te moeten doen die ze niet of minder leuk vinden om te ontdekken dat vervelende dingen misschien wel iets op kunnen leveren, al begon het maar met wat waardering.

  Misschien moet de cito toets meer bevatten dan alleen maar beheerste lesstof testen. Misschien moet er daarnaast ook testen komen om in te schatten hoeveel een kind aan stress aankan en hoe het daarmee omgaat.
  Dit zijn een beetje mijn eerste gedachtes die opkomen.
  ~o)

 2. Eerste waar ik aan denk is wat ik zelf meemaakte met de rekenvaardigheid van stagiaires (MEAO nieveau nota bene) en wat ik zie bij kennissen waar kinderen al in de hogere groepen van de lagere school voor rekenen een telmachine gebruiken in plaats van handmatig met die cijfers te werken en er daardoor meer inzicht in te krijgen. Als iemand kans ziet 10 facturen van meer dan 1000 gulden op te tellen en dan een telstrook in te leveren van ruim 8000 gulden en vervolgens niet kan snappen hoe ik nu zo maar kan zeggen dat het niet klopt gaat er inderdaad ergens iets niet helemaal goed volgens mij en ontbreekt ieder inzicht in getallen, men weet hoe men het in moet toetsen op de telmachine en wat die zegt zal wel goed zijn.

 3. Epi

  Het meest opvallend vind ik nog de plaats Millingen aan de Rijn waar onze ‘verslaggever ter plekke’ zou vertoeven.
  Dit soort nieuws is eigenlijk al jaren van tijd tot tijd nieuws. Al ziet het er nu wel erg dramatisch uit, ik kan me er niet meer zo over opwinden. Nederland vormt vast geen uitzondering binnen de beschaafde wereld, dus laat het niveau van onze opvolgende generaties dan maar overal dalen. Vakbekwame handarbeiders kunnen bovendien overal terecht, misschien hebben we daar meer aan dan aan overbodige academici.(Om bijvoorbeeld de dijken en duinen op te hogen wegens de global warming) 😉

 4. @Desiree: dat is wel een hele donkere wereld die je aanreikt, ik vraag me of dat zo donker is. Maar sowieso zie ik meer het verlagen van standaarden en de naduk op ‘leuk’ en ‘prettig’ war mijns inziens school is om wat te leren en dat zal geheel niet altijd leuk zijn. Net de volwassen wereld waar ook niet alles leuk is.

  Ben het wel met je eens dat stress en meer keuzes een groere rol zal spelen dan vroeger maar wie weet kan daar een deel vanaf. Zoals basiskinderen op ‘werkbezoeken’ sturen zodat ze kunnen zien of ze bouwvakker of loodgieter willen worden. Veel te jong om die keuze al te moeten maken en wij deden het zonder die dingen toch ook prima.

  @Frans: ook dat zie je steeds erger worden ja. Eerst de basisvaardigheden leren en dan de machines en handigheidjes, lijkt mij ook veel beter.

  @Epi: Buiten dat ik van mening ben dat juist het laag mikken problematisch is (waarom niet het beste uit een kind willen halen?), hebben ook lager geschoolden basisvaardigheden nodig in hun latere leven. Een loodgieter die niet kan rekenen zou wel eens met vreemde facturen aan kunnen komen of de metingen verkeerd kunnen doen bijvoorbeeld. Bovendien is het punt juist dat dit soort onderzoeksresultaten al twintig jaar boven komen drijven maar het blijft bij een nieuwsberichtje waar niemand zich echt druk om maakt ..

 5. Epi

  Van een LTSjongen kun je niet altijd een Havoklantje maken, (ouderlijk) te hoog inzetten kan veel schade veroorzaken.
  Hier lijkt er sprake van een onderwijsprobleem, los van het individuele leerlingniveau. En dat is natuurlijk ernstig.

 6. Mee eens maar in Nederland neigen we nogal van een havoklant een mbo’er te maken om het kinderen vooral niet te moeilijk te willen maken. Dat kan ook wat overdreven zijn met alle consequenties van dien later. Maar idd, dit lijkt een andersoortig probleem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft