Live nestdrama

Een waar drama voltrekt zich voor de ogen van webcammende Nederlandse vogelliefhebbers. Al weken volgen honderden liefhebbers het wel en wee in een nest slechtvalkjes in het Brabantse plaatsje De Mortel op de voet. Maar begin deze week sloeg de schrik toe: het vrouwtje werd door een ander wijfje van haar nest verjaagd. De drie jongen, nog pas twee weken oud, dreigen te sterven door gebrek aan voedsel. Verder …

Menig vogelliefhebber en webcamgluurder reageert emotioneel en dringt aan op ingrijpen van de volgelbescherming. De vogelbescherming stelt echter dat de natuur nu eenmaal hard is en dus niet alleen leuke en prettige cambeelden zal opleveren, zij willen niet ingrijpen.

Toen ik het las gaf ik de vogelbescherming meteen gelijk, het is de natuur! Toen ik de foto bij het artikel zag brak mijn hart, zo ontzettend ziellig. Mijn idee, schakel dan tenminste de webcam uit?!

Wat denkt u?

Comments (10)Previous

Winst in de zorg

Next

Gitaar-meditatie

10 Comments

 1. Ingrijpen lijkt mij niet de juiste oplossing. De webcam uitzetten ook niet: laat mensen maar zien dat de natuur wreed kan zijn. Wat ik wel een goede zet zou vinden is de beelden van de webcam niet direct tonen maar eerst het verhaal vertellen waarna mensen kunnen kiezen of ze de beelden wel of niet willen zien. Overigens zag ik dat de jongen inmiddels wel al weer een paar keer gevoerd zijn door de vader.

  De jongen redden zou trouwens nog niet zo simpel zijn en waarschijnlijk niet zo heel veel goed doen: de diertjes zouden dan met de hand gevoed moeten worden. Afgezien van de vraag of ze dat accepteren zijn ze daarna gewend aan mensen en kunnen ze dan waarschijnlijk niet meer vrijgelaten worden omdat ze hun angst voor mensen geheel kwijt zijn. Dat kan later makkelijk leiden tot serieuze aanvallen op mensen: als je te dicht bij een nest van een roofvogel komt hebben veel soorten toch al de gewoonte schijnaanvallen te doen die al angstaanjagend (en af en toe pijnlijk) genoeg zijn.

 2. Zet eens een webcam op de doorsnee kip, koe of ander beest dat men wel ‘s avonds in delen, netjes in plastic verpakt, in de supermarkt koopt? Hang de cam in de slachterij, of in de bioindustrie. Misschien dat mensen dan eindelijk ook eens zeggen dat dat zielig is? Als het leed maar dichtbij genoeg komt dan bestaat het opeens wel en gaat iedereen schreeuwen.

 3. Als die ‘natuur-z’n-gang-laten-gaan’-gedachte maar niet overslaat op onze medische wereld en zorgverzekeraars. 😕

 4. Epi

  Met m’n drie voorgangers eens.
  En stel dat de kleintjes met de hand kunnen worden groot gebracht en vervolgens met een camera om de nek ‘de natuur’ in mogen: ze killen een lekker mereltje en hop, gelijk is het land weer te klein. Arme merel, wrede valk.

  Volgens de laatste beelden lukt het Pa heel goed om de kleintjes groot te krijgen. Eigenlijk is het een relationeel drama. Pa was een beetje uitgekeken op zijn ega en ging in op de avances van een jonger ding. Die krijgt er nu gelijk drie kinderen bij, maar ze heeft de vent van haar dromen. Ik hoop voor de biologische moeder dat ze er een gunstige omgangsregeling uit kan slepen.

 5. Het is de circle of life… en webcam uitschakelen is wel een optie, maar het blijft de natuur.

 6. Want wat je niet ziet bestaat niet… toch?

 7. Live is leven… en zo ook de dood.

 8. Er zijn ook een hoop kindertjes die de webcam volgden en in verband daarmee leek het me geen slecht idee de cam af te zetten. Maar inderdaad is dat ernstig hypocriet, daar maak ik me alleen minder druk over 🙂 Ik stuit duidelijk op hevige weerstand.

  @Frans54: dat ze niet ingrijpen om verschillende reden begrijp ik wel en kan ik me ook prima in vinden. En geen slecht idee om even te waarschuwen misschien.

  @Wenz: ik ben een overtuigd vleeseter en vind het eerlijk gezegd appels en peren vergelijken. Deze vogel zit niet in onze foodchain en verwacht niemand verpakt in de supermarkt, waar dat bij kippen, varkens en koeien wel zo is. Uiteraard is dat stik hypocriet want daar is het ook heel zielig om te zien hoe zo’n beestje geslacht wordt. Sterker, ik zou zelf geen kip kunnen slachten waarschijnlijk tenzij de nood wel erg hoog zou worden, nog meer hypocritie. Maar goed, van mij mogen er camera’s in slachthuizen komen. In dat geval weten mensen echter waar ze naar gaan kijken. Hier moest ik denken aan de jonge kinderen die volgens het nieuws een tijdje terug dit soort cams op de voet volgen en die wil ik al dat volwassen lees nog best besparen. Misschien is dat idd ook hypocriet, daar zit wel wat in.

  @Xiwel: LOL Kijk maar uit dat je de politiek niet op ideeen brengt 😉

  @Epi: ah, dat van pa wist ik weer niet. Toegegeven, het geeft een realistische inkijk in de natuur.

  @Chantal: waarheid als een koe.

  @Pascal: *grinz* dat was niet mijn intentie in elk geval (zie eerdere reacties) maar hij zit!

  @Brillie: zit wat in.

 9. Epi

  Als er veel kinderen kijken zou er een opvoedkundig verhaaltje bij moeten: een soort waarschuwing dat er veel jonge vogels in het nest sterven en dat de survivors door hun ouders (of plaatsvervangers) muisjes of lieve zangvogels als maaltijd krijgen aangeboden. Opdat zij gewaarschuwd zijn.

 10. @Epi: ja zoiets of zoals Frans opperde in een portal ofzo. Wat dat betreft ben ik wel om om de cam aan te laten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft