Gitaar-meditatie

Toen vriendje vorige week een gitaar ging kopen werd ik verliefd en had bijna zelf een gitaar gekocht,  maar mijn vader wist tijdig die impuls nog even in te perken. Eerst maar eens wat aanklungelen op de gitaar van vriendje en kijken of het een leuke hobby blijft, is tenslotte zo onverstandig niet. Dus ben ik nu een kleine week wat aan het aanklungelen. Vingeroefeningen alleen nog, omdat het al knap moeilijk is je vingers verspreid te gebruiken. De eerste keer zat ik verkrampt alsof ik 24 uur non-stop aardappels had geschild te hannessen en riep uit dat ik dat ‘nooooit zou leren!’ (opgelucht dat ik die gitaar had laten staan). Maar tee dee hee, nu ik een paar keer heb geoefend denk ik dat zelfs ik het best eens onder de knie zou kunnen krijgen. Met heeeeeel veeeeeel oefenen dan he.
En dat blijkt een fijne bijkomstigheid te hebben. Normaal denk ik altijd wel over meerdere dingen tegelijk na en mediteren lijkt me een horror-bezigheid zo moeilijk. Maar in het klungelen met snaren kan ik zo opgaan dat ik vrijwel niets denk. Behoorlijk relaxerend dus!

Bespeelt u een instrument eigenlijk, of mediteert u wellicht?

Comments (23)Previous

Live nestdrama

Next

Dyspraxie

23 Comments

 1. Ow waauw! Best een mooi exemplaartje, dat je op het oog hebt. 🙂

  Ik had vroeger een aantal vriendjes die gitaar speelden en mij de kunst ervan ook wilden leren. Maar in mijn geval was het inderdaad na een week of wat weer gedaan met mijn enthousiasme. Ik heb er het geduld niet voor geloof ik. Overbodig te melden dat ik ook niet mediteer. 😀 Het enige dat mij rustig maakt, en mijn denken stoplegt in drukke tijden, is huishouden. 😮 Ghahahaha. Ja, vreemd hè. Ik kan er niets aan doen. 😀

  Maarre, als je je eerste nummer kunt spelen dan verwacht ik een audiologje! 😀

 2. Allebei… 😉 Ik speel gitaar, basgitaar, toetsen, drums. En spelen is mediteren.

 3. Ik ben a-musicaal ,maar kan wel heel erg van muziek genieten.

  Groetjes Chantal.

 4. Allebei: een akoestische en een electrische gitaar (Allebei Ibanez), vroeger ook nog een steelguitar maar dat is een instrument waarvan het spelen nogal wat werk oplevert, op een gegeven moment had ik daar door mijn ziekte gewoon de kracht/lucht niet meer voor.

  En mediteren doe ik ook (ben het er overigens mee eens dat musiceren ook een vorm van meditatie kan zijn): een vorm van Yoga die zich vooral op meditatie en ademhalingstechniek richt(de meer inspannende vormen had ik indertijd absoluut niet aangekund en zouden ook nu nog de nodige problemen opleveren en dat werkt niet, dan ben je meer met je tegenwerkende lichaam bezig en valt het mediteren in het water)

 5. Ik speel al 31 jaar gitaar, basgitaar, en een klien beetje viool 😡

 6. Joke

  Van alles wat. Ik mediteer geregeld, maar speel ook verschillende instrumenten. Ik heb me sinds een tijdje ook op de gitaar gestort, na de viool, piano en panfluit.

 7. mescaline

  Maar hoe @Frans54 ter wereld is een steelgitaar inspannender dan een gewone gitaar ? Beetje plok, plok plok pedaal, schuif en van je hela hola plok schuif plok pedaal, pedaal, plok. Met hele lekkere akkoorden.

  Dus nee, snap ik ff niks van, van je reactie.
  😉

 8. citrientje

  geweldig hoor, hier staan ook drie van die dingen te wachten tot al de noten weer boven ploppen en ik weer concentratie heb. Maar we wachten al 14 jaar. Ik heb geduld, de gitaren gaan nergens heen. succes hoor.

 9. @Mescaline: Pedalen, kniepedalen, volumepedaal, zowel links als rechts een zeer goede coördinatie nodig om de steelbar precies op de juiste plaats te houden en de snaren op het juiste moment weer te dempen,je bent veel intensiever bezig dan op een gewone gitaar en als je erg weinig lucht krijgt kom je heel snel tot de ontdekking dat iedere beweging die je maakt om extra lucht vraagt die je niet hebt (ik werd zelfs van eten kortademig omdat de spijsvertering ook om extra zuurstof vraagt !). En voor het bedienen van die pedalen is toch echt ook de nodige kracht nodig die nog weer extra zuurstof vraagt.

 10. @Wenz: ja he, alleen voor de heb voldoende om verliefd op te worden 😡 Tot nog toe was ik er niet aan begonnen omdat ik dacht het geduld er niet voor te hebben maar dat valt nu mee moet ik zeggen. Hoewel ik het maar per week bekijk 😉

  @Pascal: het lijkt wel of de meeste muzikanten ook meteen van meerdere muzikale markten thuis zijn.

  @Chantal: ik ben ook niet echt erg muzikaal denk ik hoor. Het zal wel bij hobbyen blijven 😉

  @Frans: mediteren vind ik ook een kunst. Heb je er lang over gedaan om te leren spelen?

  @Redstar: oew viool, dat lijkt me ubermoeilijk!

  @Joke: dan zal je het sneller oppikken dan ik vermoed ik. Heb geen enkele ervaring behalve zingen onder de douche 😉

  @Mescaline: toevoeging aan de uitleg van Frans: hij heeft een longtransplantatie ondergaan, vandaar.

  @Citrientje: LOL Maar jij kan al noten lezen, dat is wel weer erg handig. Misschien af en toe eens wat proberen?

 11. citrientje

  ik kon noten lezen, ik heb jaren les gehad en was best goed, en ineens was alles weg. We hebben de hoop dat als dochterlief 5 is we samen op les kunnen. Wie weet komt er dan wat boven. Maar goed, zoals ik al zei de gitaren gaan nergens heen en ik ook niet.

 12. desiree

  O ja, mediteren gaat bij mij vanzelf, dat talent heb ik dan weer wel 😀

 13. @Cin: iemand heeft me ooit (toen ik een jaar of 13 was) 3 accoorden geleerd, verder volledig autodidact en het geleerd door afkijken, luisteren en naspelen. Omdat ik steeds weer accoorden tegenkwam die ik niet kende en waarvan ik de vingerplaatsing maar niet kon ontdekken heb ik op een gegeven moment maar een boek gekocht waar een paar honderd schema’s van accoorden instonden. En nog niet uitgeleerd, er is altijd wel weer iemand die iets anders doet dat ik ook wil kunnen (waarbij een bindweefselvergroeiing in mijn linkerhand me wat beperkt omdat ik b.v. geen barré’s kan pakken). Maar met die eerste 3 accoorden (C, F, G7) kon ik al na een paar maanden een hoop folk en country nummers meespelen. Voordat je aan nummers van de Beatles of Pink Floyd toebent duurt echter wel iets langer.

 14. @Mescaline: en wat ik zelf dan nog weer aan kan vullen is dat je een steel zittend bespeeld en dat is niet de ideale houding om optimaal lucht binnen te krijgen.

 15. desiree

  Een leven zonder muziek is geen leven!
  @Frans: Duidelijk dat je het talent hebt wat ik moet ontberen Frans 😀
  Je zou een stukje muziek van jezelf via film op youtube moeten plaatsen op je website 🙂
  Nu ben ik heel nieuwsgierig geworden naar je kunnen!

 16. @Desiree: toeval wil dat ik met Hemelvaart als het goed is weer met kennissen bij die kampeerweek op de Veluwe zit waar ik vorig jaar de talentenjacht(je) won. Van die week wordt elk jaar een dvd gemaakt en vermoedelijk staat er ook wel een stukje van mijn optreden op. Dus wie weet 😡

 17. mescaline

  Dank @Frans voor je onbekrompen uitleg. Ze zouden een steelgitaarmodus moeten hebben op een toetsenbordklavier. Of op een echt toetsenbord 😉

 18. Epi

  Ooit als kind blofluit- en daarna accordeonles gehad. Was een langdurig drama.
  Nu staat er al jaren een gitaar in de kamer maar na uur uur priegelen wist ik dat het nooit wat zou worden, ik was definitief een passief muziekliefhebbber.
  Mediteren? Nee, ben ik ook te onrustig voor. Mijn rust haal ik vooral uit tuinwerk of lezen.

 19. @Frans: inmiddels heb ik er ook drie geleerd en de vierde gaat maar moet ik steeds op mijn papier kijken 🙂 Langzaam maar gestaag hee 🙂

  @Epi: LOL, een uur zegt toch nog niet zoveel met een gitaar, het is niet iets wat je ‘even’ aanleert. Ik had ook het gevoel dat ik het nooit zou leren het eerste uur maarmenigeen heeft me verzekerd dat iedereen dat idee heeft aan het begin. Maar goed hetmoet wel leuk blijven natuurlijk.

 20. desiree

  Toen ik 15 was was het liefde op het eerste gezicht.
  Ik had een voorlopig leengitaar (western met stalen snaren, niet die klassieke met de drie onderste als plastic snaren).
  De eeste week pingelde en accoorde ik minimaal 3 tot 4 uur per dag, blaren en alles maar ik was helemaal verliefd, er was geen moment van moeite, echt een verliefdheidsroes van minsten een maand of 3 a 4 😀
  De moeite kwam pas toen mijn zwakke kanten in muzikale zin helder werden, eigenlijk nooit goed bij de wortel aangepakt en daarmee vastgelopen en de moed opgegeven.
  Heb altijd voor mij zelf gespeeld, had ook een soort vreselijk schaamtegevoel om me te laten horen aan anderen.
  Durfde dan niet voluit te spelen maar ging steeds zachter en het liefst ook steeds sneller spelen om er van af te zijn, stel je voor dat ze me hoorden en mijn zwakke kanten opmerkten.
  Mijn zwakke kanten waren voornamelijk het leren lezen van de maten, wel maatgevoel maar niet erg sterk hierin en de verhogingen en verlagingen van de noten hoger op de hals niet kunnen oppakken en als er te veel mollen of kruizen ( bij drie en meer) stonden, gewoon niet genoeg hersens te hebben om het te onthouden.
  Alleen als ik een stuk instudeerde en uit het hoofd leerde. Misschien was een half uur les in de week of uit geldgebrek 2 weken ook te weinig begeleiding voor me…
  Kent/herkent iemand dat?

 21. desiree

  @Frans; Hemelvaartsdag houden we in de gaten 😡

 22. Pete

  hoe land duurt het voordat je goed bas gitaar kan spelen:-s:-ss
  en wat is het verschil tussen een bas gitaar van 200 euro en 500 euro?:-b

 23. Een duurdere basgitaar is vaak gemaakt van beter materiaal dus klinkt hij beter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft