(Geen) Slaap

Wat is het toch een verspilling ergens, slapen! Ja ik weet wel dat slapen gezond is bla bla en ik voel regelmatig dat ik genoeg uren slaap nodig heb. Maar het zijn uren die feitelijk zo aan je voorbij gaan. Kostbare, mooie uren waarin je van alles zou kunnen ondernemen. Als je tenminste geen slaap nodig zou hebben dan.

Ik raak dan ook regelmatig totaal opgefokt tegen de tijd dat bedtijd er aan komt stormen. Zoveel plannen, wensen en ‘to-do’lijstjes en wetende dat ik daar allemaal geen tijd en energie voor zal hebben. Er moet immers eerst geslapen worden en dat feit alleen maakt me al gestressed.

Moet ik bekennen dat ik met vlagen sowieso niet dol ben op slapen vanwege mijn nachtangsten. Slapen verwordt dan tot uiterst vermoeiende bezigheid en dan lijkt het helemaal zonde om al die kostbare uren te verdoen in bed. Bovendien nog meer uren slaap nodig dus nog meer stress over al die onzinnige uren.

Heb overigens wel geprobeerd de pre-slaapstress te reduceren door een vast ritueel voor het slapen gaan: kijken van mijn favoriete soap (onzinnigheid ontspant nietwaar) met een rustgevend kopje warme chocolademelk. Helaas is dat ritueel van stress reducerend naar stress opwekkend gegaan. Nu ‘moet’ ik mijn ritueel ook nog afwerken en weet je wel hoeveel tijd dat kost!

Zaten er gewoon maar meer uren in een dag …

Mocht u nog tips hebben om het slapen aantrekkelijker te maken, barst alstublieft los!

Comments (17)Previous

Mannen, vrouwen en complimentjes

Next

'Bemoeizorg'

17 Comments

 1. Liesan

  Niet veel tips alleen: het kijken van een soap mag dan voor je geest ontspannend zijn het is beslist heel erg inspannend voor je ogen en hersenen om een tv te volgen en dat wil het slapen ook wel eens in de weg staan

 2. Chocolade is niet goed, bevat te veel suiker, zo voor het slapen gaan, neem liever gewone warme melk…

 3. Ik heb zelf slaap probleem, wat eigenlijk weer gek is voor iemand met chronische vermoeidheid. Flink van bil gaan voor het slapen gaan helpt vaak wel..:x

 4. Een lastig probleem… tijd, altijd te kort, slaap ook.

 5. desiree

  Dat is een heftig probleem 🙁
  Ik heb er wel eens een documentaire over gezien op Discovery of National Geographic, en dat zag er inderdaad heftig uit!
  Kunnen ze er helemaal niets aan doen?
  Of hebben ze nog helemaal niets hiervoor?
  Zit hier geen verband tussen het recent gediagnosticeerde ADHD en je slaapproblemen?

 6. je te do lijstje inkorten? De afwas staat er morgen ook nog wel…. ~o)

 7. Tedje

  Een goeie vrijpartij helpt bij mij altijd om daarna snel in slaap te vallen. Maar ja, ik ben dan ook een mannetje. Voor vrouwen schijnt het een minder probaat middel te zijn.

 8. @Liesan, Chantal: het probleem is niet dat ik niet in slaap val na dat ritueel of vanwege dat ritueel maar dat ik gestressed ben omdat ik niet wil slapen. Ik kan wel slapen, vind het alleen een jammerlijke bezigheid.

  @Redstar: chronisch vermoeiden hebben vaker slaapproblemen, blijkbaar is het zo gek nog niet. En sex helpt zeker maar om iedere nacht mijn vriend wakker te maken zodat ik makkelijker naar bed ga .. 😉

  @Pascal: ah, een medestander!

  @Desiree: de nachtangsten doel je waarschijnlijk op. Nope, niets aan te doen wat niet uit noodgrepen bestaat (ze kunnen indringend medicatie geven waardoor je slaapfases overslaat maar dat is ook zeker niet gezond dus moet het wel heel erg zijn wil je dat doen). Geen idee of er een verband is met ADHD, er zijn ook veel niet-ADHDers die nightfright hebben. Mijn verschoven slaapritme heeft wel te maken met mijn andere weeffoutje.

  @Wolvin: die afwas staat er morgen nog maar dan nog groter terwijl dan ook de was gedaan moet worden en en en ..

  @Tedje: geloof mij maar, er zijn vrouwen te over waarbij dat middel net zo probaat is 😀

 9. Ik heb soms ook problemen met in slaap komen: vooral sinds ik de B12 injecties krijg en desondanks af en toe midden op de dag in slaap val, toen ik de B12 nog niet kreeg sliep ik desondanks ‘s nachts ook prima, maar nu verminderd zo’n middagdutje mijn behoefte aan slaap ‘s nachts. Dan kom ik dus of moeilijk in slaap, of ik ben ‘s morgens al om 4 – 5 uur wakker (vandaar dat ik ook af en toe op vreemde tijden log of reageer). Een boek wil bij mij nog wel eens helpen, vooral als de schrijver wat lang van stof is (niet de leukste boeken om te lezen iha, maar wel prima als slaap pil).

 10. We slapen omdat het programma van de dag opgeladen moet worden in de hersenen. Ik heb daar al eens een heel stuk over geschreven… :-w Oja, vandaag allen mijn blog lezen als je 16 jaar of ouder bent. :)>-

 11. citrientje

  heb liever meer dagen in een week dan meer uren in een dag. Je moet die dag ook volmaken. Lijkt me vermoeiend. Dus dan maar dag extra in de week. 😕

 12. @Frans: daarvoor (voor de B-12) was je wellicht vermoeider dan hoorde in plaats van nu wakkerder?

  @Brillie: tuurlijk is dat zo maar die wetenschap draagt niet erg bij aan mijn gevoel 🙂

  @Citrien: ja dat klinkt eigenlijk wel logischer ook voor mij maar mijn stress ligt op de dag en niet op de week. Hmmm, moet ik eens over nadenken ..

 13. Lennard

  Tja, slapen is lekker. Als je eenmaal in slaap bent.

  Ik heb ook weleens last van slapeloosheid. Vooral als er veel in m’n hoofd zit. Dan ga ik me dus vooral niet druk maken om wat ik nog moet, hoeveel tijd het kost en dat soort dingen. Ik probeer m’n hoofd leeg te maken door te gaan lezen. Of even een rukje doen ofzo. Dat werkt meestal wel.

 14. @Lennard: je kent mij toch … maak me altijd druk 🙂

 15. Epi

  Ik herken het. Juist als je eigenlijk zou moeten gaan slapen is er nog zoveel te doen. En ‘s ochtendsvroeg is er zoveel te doen terwijl er er eigenlijk geslapen zou moeten worden.

 16. @Tedje:dat werkt bij mij wel.

  Groetjes Chantal.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft