De Grote Donorshow

Wie van drie jonge en levenslustige nierpatiënten krijgt een donornier en een extra kans op leven? Die vraag staat centraal in De Grote Donorshow die BNN op vrijdag 1 juni om 20.30 uur uitzendt op Nederland 3. In dit live-programma met Patrick Lodiers bepaalt een terminaal zieke donor wie van de drie geselecteerde nierpatiënten, aanwezig in de studio, in aanmerking komt voor haar nier. Verder …

CDA-Kamerlid Joop Atsma wil een poging ondernemen de show te stoppen. “Het hek is met dit programma van de dam. Een zorgvuldige medische afweging wordt zo gepasseerd. Waar worden de mensen in het programma op beoordeeld? Op hun kleur? Op hun geslacht? Op hun seksuele geaardheid? (…) Volgens Atsma riekt het naar kijkcijfergewin. “Patiëntenverenigingen en artsen zetten grote vraagtekens bij het programma. (…) Ik wil weten of we het programma kunnen verbieden. Er is een goede kans dat het tegen de wet indruist. Ik wil uitgelegd hebben of er een verschil is met het verkopen van een orgaan aan de hoogste bieder.”

Het lijkt inderdaad een absurd concept van ons belastinggeld. Mensen kunnen zelfs SMSen om hun voorkeur uit te spreken: wie verdient de nier. Je moet er ook niet aan denken hoe de twee patienten die de nier niet krijgen zich zullen voelen na afloop van de show. En hoe moet de terminale patient in hemelsnaam beslissen welke patient haar donatie krijgt? Overgoten met een laagje show lijkt het bizar om er naar te gaan kijken.

Maar aan de andere kant, slaat Atsma de plank niet erg mis? Tenslotte gaat het niet om de medische beoordeling of de hoogste bieder. Het gaat om het feit dat patienten die op een wachtlijst staan voor een donororgaan, wachten op een lot uit de spreekwoordelijke loterij waar een aanzienlijke groep (het leven) verliest. Dat het aantal mensen met een donorcodicil – elke overheidsmaatregel ten spijt – aan het afnemen is. BNN wil die harde realiteit overbrengen aan de kijker en wellicht is dit absurde concept daarmee tegelijk een geniaal concept. Dusdanig schokkend dat het nu een week van te voren al zorgt voor maatschappelijk en politiek debat, wie weet hoeveel goeds daar uit voort kan komen. In nagedachtenis van Bart de Graaff lijkt BNN dan nog eens de zender bij uitstek om dit project vorm te geven.

Wat vindt u van De Grote Donorshow, schokkend goed of goed verkeerd?

Comments (28)Previous

Poederig alcohol

Next

Ik ben mijn hersenen

28 Comments

 1. Voor zover ik weet (het kan dus zijn dat ik fout zit) is het niet mogelijk om zelf te bepalen wie je organen krijgt na je dood, dus ik gok dat deze show vooral tot doel heeft om de mensen die op een orgaan wachten “zichtbaar” te maken.

  Dit zal de discussie over het al dan niet dragen van een donorcodicil doen oplaaien en het publiek meer doen nadenken over het afstaan van hun eigen organen. Het is een beetje een buldozertechniek, maar dat is wel vaker bij BNN :d
  Ik denk zelf dat het niet verkeerd is dat er meer aandacht besteedt wordt aan orgaandonatie, als ik er met mensen over praat blijkt dat er toch veel misverstanden, vooroordelen en ongegronde angsten spelen, die mensen beletten organen af te staan. Ik vind het zelf prima als je besluit niet te willen doneren, maar ik vind wél dat dat op de juiste gronden moet gebeuren.

 2. Lennard

  Ik ben nog steeds lid van BNN…

  Ik vind het inderdaad een fijn, hard en confronterend idee, deze donorshow.

 3. Joke

  Ik zit nog een beetje in de twijfelzone. Vooral omdat ik me afvraag hoe de ‘vorm’ waar zoveel kritiek op is (nu al!) er echt uitziet. Het lijkt me dat de mensen die meedoen op de hoogte zijn gesteld en dat er wel zorgvuldig mee om wordt gegaan. Vooral als ik kijk naar series als ‘Je zal het maar hebben’ en ‘Over mijn lijk’, die zijn met zoveel integriteit gemaakt, maar wel met genoeg ballen om niet aan een overdosis aan sentimentaliteit ten onder te gaan.
  Ik vind het per definitie een goed idee om het donorprobleem een gezicht te geven. Niet langer anonieme zieke mensen, maar gewoon drie levende mensen die wachten op hun lot uit de loterij.

 4. @Poelekie: normaal gesproken wordt de donor niet bekend dacht ik. Begreep verder dat ze willen laten zien hoe de mensen die wachten op een donororgaan leven en ze idd een gezicht willen geven. Ik ken eigenlijk voornamelijk mensen die er niet over nadenken. Dat zou met zo’n show als deze heel wel kunnen veranderen.

  @Lennard: ben ook nog lid van BNN.

  @Joke: juist vanwege de eerdere shows en hoe dat is gedaan, denk ik ook dat deze ook zorvuldig aangepakt zal worden.

 5. Mag ik een braakbakkie?

 6. Ik vind het wel goed.
  Die vent van het CDA moet gewoon zoals elke christen iets te zeiken hebben. Sneu voor de 2 patientjes die afgewezen worden, tjah als hij z’n zin krijg sneu voor alle drie. Ze moeten alle 3 toch wachten, nu hebben ze een kans om eerder aan een nier te komen. Hij heb dus liever dat ze alle 3 kans hebben te sterven in plaats van er in ieder geval 1 te redden.

 7. citrientje

  ik heb het niet gezien en zit er ook niet zo op te wachten, als ze dan toch een show doen laten ze dan zorgen dat ze een nier hebben voor alle patienten of maak een programma rond 1 patient die een nier krijgt dat is ook duidelijk genoeg. Een spel element of showelement gaat hier te ver. Enneuh bovendien moeten de patienten meedoen want wat zou jij doen als je leven op spel stond???? dan heb je GEEN keuze.

 8. Het idee spreekt me erg aan. Een confronterende manier om de schrijnende donorweigerachtige houding van de Nederlandse bevolking aan het licht te brengen. Natuurlijk is het ethisch en juridisch allemaal niet netjes, en ik vraag me ernstig af of de winnaar daadwerkelijk ook de nier krijgt, maar kom op, de donorbehoeftigen in Nederland hebben daadwerkelijk een gezicht nodig. Dat lijkt mij het belangrijkste doel van dit programma. Mensen zijn zo onverschillig op het gebied van donorschap. In de tijd dat het bevolkingsbrede donorschap werd verspreid gooide ik het oud papier weg in de studentenflat waar ik toen woonde: minstens zes formulieren werden ongezien weggeflikkerd. Niet eens de moeite genomen om een ‘nee’ in te vullen en terug te sturen, maar gewoon weg.
  Ik ben echt van de school: heb je geen ja óf nee gezegd tegen donorschap, dan kom je onderaan de lijst. Ik heb respect voor mensen die donor willen zijn, ik heb zelfs respect voor mensen die het niet willen zijn, maar de negeerders? Voor domheid kan ik geen respect hebben.

 9. l.w.DE wIT

  als die 80 procent schijnheiligen mensen nu eerst zelf eens donor zou worden ,was een programma als dit in een klap overbodig.Mijn zoon kreeg twee jaar geleden op het laatste nippertje donor longen gratis van een onbekende,vorige week is hij getrouwd,dankbaar voor zijn leven,geschonken door een onbekende,
  Ik vind dat jullie alleen mensen aan het woord moeten laten die zelf donor zijn
  ook zou de wet veranderd moeten worden ,in de zin dat iedereen automatisch donor is,tenzij je persee niet wil,zo iemand zou dan ook niet zelf voor donatie in aanmerking moeten komen
  mijn conclusie ,elk programma dat op welke manier dan ook iets doet voor het welzijn van een ander moet aangemoedigd
  worden

 10. Bernardo

  Als deze show kan dan weet ik ook nog wel een leuke.
  3 vrouwen laten strijden om mijn lul, dan kunnen jullie thuis ook smsen wie hem mag hebben.

 11. @Citrientje: een programma over een patient die een nier krijgt is wel al gedaan maar trekt geen enkele aandacht. Juist het absurdistische trekt de aandacht en zet mensen misschien aan het denken.

  @Jaco: dat is wel erg kort door de bocht, je weet niet of mensen die niets terug gestuurd hebben dat allemaal uit laksheid niet hebben gedaan of andere redenen hebben. Veel mensen willen wel maar durven tegelijk niet en zullen wellicht ook neigen tot nietsdoen bijvoorbeeld. het confronteerd nogal met zware onderwerpen als stervelijkheid en veel mensen willen daar niet aan. Zelf heb ik ook nog geen codocil omdat me zeer onduidelijk was of iemand met ME geschikt was (die patientengroep mag bv geen bloed geven namelijk) en ik uiteindelijk heb gedacht dat artsen het op dat moment moesten bepalen. Wat ook niet netjes is, ik liet het aan familie over om het te beslissen dus. (Overigens ga ik nu wel informeren hoe dat zit ivm met mijn diagnoses en me dan laten registreren). Denk wel daarom dat het goed is dat de show er komt, om het denken en beslissen wat meer impact te geven.

  @I.W. de Wit: verplicht donor zijn tenzij expliciet wordt geweigerd vind ik ook geen slecht idee. Toch zou ik niet meteen iedereen schijnheilig willen noemen. Jullie zijn er ontzettend mee geconfronteerd maar dat is niet bij iedereen het geval. Het is misschien eigenlijk angst en gebrek aan kennis wat je die mensen verwijt.

 12. Eerst zien en dan oordelen en voorlopig heeft BNN wel de boel weer op de kaart gezet.Zou me niks verbazen dat het straks een super hoax in het kwadraat is. Bart lacht daarboven zijn ballen uit zijn broek 😉

  Wat ik erger vind is dat er mensen in de tweede kamer zijn die vinden dat een minister een vorm van vrije meniningsuiting moet proberen te verbieden. Dat vind ik veel ernstiger. Dat is pas schandalig. Ik zou zeggen wakker worden.

 13. Rob

  Ik ben een groot voorstander van dit soort programmas.

  niet omdat het kijkers trekt, maar laten we nu eindelijk eens
  een beslissing nemen wat er gebeurt met ons en anderen als we eenmaal de pijp uit zijn.
  Kan het mij wat schelen of ik zonder hart, nieren lever, ogen of wat dan ook begraven of in de fik wordt gestoken? NEE DUS!!!
  ik heb al ruim 38 jaar ( sinds mijn twaalfde ) een briefje op zak en/of donorcodicil,op zak dat ze alles mogen nemen wat bruikbaar is.
  Kijk ik geloof in niets………. dat wil zeggen ik heb geen geloof, dus voor mij is dood doodgewoon dood.
  geen hierna of nogmaals.
  Dus wat moet ik met die organen? liever een man of vrouw verder laten leven met mijn restanten dan dat alles de lucht in gaat of door de wormen wordt opgevreten.

  Ik heb alle, maar dan ook alle respect voor mensen die vanuit hun geloof niet kunnen of mogen doneren, ieder maakt dat zelf uit!

  Maar laten we nu eens stoppen met dat ultieme egoisme, van wat van mij is is van mij en als ik dood ga, dikke neus voor de rest.

  Rob

 14. Wat ik enigszins verbazend vindt is het aantal mensen dat roept dat dit onmenselijk is tegenover de mensen die verliezen. Ik hoop dat BNN kans ziet in het programma goed duidelijk te maken dat de kans dat ze in dit programma op redelijke termijn een donornier krijgen aanmerkelijk groter is dan in de loterij waar ze anders in belanden – en die dan dus kennelijk nog veel onmenselijker is.

 15. MeisjeMeisje

  Geweldig! De hele wereld viel over ons heen, iedereen een grote bek, maar wel een prachtige stunt! En nu als den donder allemaal zo’n donorformulier invullen!

 16. Gerhard

  Haha geweldig! De hele tweede kamer de mond gesnoerd!

 17. kim

  BNN super!!.. kan er gewoon niet over uit. Nederland moet DONOR worden. ik heb een codicil en ik ben bloeddonor.

 18. Bibi

  GEWELDIG!! WAT EEN STUNT!! :d

 19. prinsje

  De schaterlach van Bart de Graaf aan het eind gaf me kippevel.
  Meesterzet van BNN!!!!!!

 20. Goed gedaan, geheel des BNN’s 😀

 21. Fantastische prestatie! Ik heb niet gekeken, maar wel de media eromheen gevolgd, die zich allemaal prima voor het karretje van Bart hebben laten spannen. Atsma zal zich wel heel erg dom voelen nu :d:d:d:d:d:d

  @Cinner: beetje mosterd na de maaltijd, maar mijn eerdere reactie was verloren gegaan in een digitaal zwart gat x(. Natuurlijk is mijn opmerking kort door de bocht, maar niet vreselijk kort. Uiteraard zijn er mensen die goede en valide redenen hebben tot twijfelen, zoals jij. Maar geloof me als ik zeg dat ik die huisgenoten van mij heb aangesproken op hun lakse gedrag, en dat zij allemaal hoogst verbaasd waren over het feit dat ik mij zo druk maakte over het donorschap. Geen sprake van twijfel, maar gewoon van niet wíllen nadenken over de consequenties van je wangedrag. Misschien dat mensen handelen uit angst of uit onwil om na te denken over sterfelijkheid, maar dat is een wel heel erg luxe manier van struisvogelpolitiek. Al die mensen die in doodsangst wachten op een donororgaan hebben die luxe niet, en kunnen doodgaan tijdens dat wachten. Ik vind dat moreel gezien mensen zich níet de luxe van twijfel mogen permitteren. Daarom: bij gerede twijfel stoppen en gewoon ‘nee’ invullen op het codicil, daar zijn duizend goede redenen voor. En anders ‘ja’.
  En nog steeds: 12000 mensen hebben zich nu geregistreerd naar aanleiding van BNN. Daar zullen nog wel enkele duizenden zich aan toevoegen, wat geweldig is. Maar ik denk dat minstens twee miljoen mensen naar de Donorshow hebben gekeken. Ligt het nou aan mij, of is de boodschap dan niet helemaal overgekomen?

 22. Judith

  Echt geweldig!:d
  Die lach van Bart op het eind, klasse.
  Zeker toen die politiekus zei dat hij zelf nog wel even donor zou worden, dat hij dat nog niet eens was!
  Nu zullen ook meer mensen in het buitenland het doen, als ze het daar weer in de krant zetten.
  In 1 woord: Briljant:)>-

 23. @Judith: in diverse buitenlanden kunnen helemaal niet meer mensen invullen dat ze donor worden: daar hebben ze allang het systeem van donor-tenzij dat in Nederland tot nu toe steeds weer van tafel werd geveegd. Meestal met als reden “je kunt mensen dat niet dwingend opleggen en stel je voor dat iemand er niet aan denkt die “nee” verklaring in te vullen”. Naar mijn idee zal dat best meevallen: degenen die er een principieel of ander sterk bezwaar tegen hebben zullen dan volgens mij de door Jaco aangehaalde struisvogelpolitiek heel snel aan de kant zetten.

 24. Sterker nog, zelfs op het moment van de ‘oogst’ kan de familie nog bezwaar aantekenen en wordt de transplantatie stopgezet. Dat is helaas ook een van de redenen waarom niet alle donorcodicillen een transplantatie tot gevolg hebben.

 25. @Jaco: inderdaad een bijzonder vreemde kronkel in de Nederlandse manier van hiermee omgaan waarbij de wens en het zelfbeschikkingsrecht van de donor terzijde kunnen worden geschoven ten gerieve van de familie.

 26. mart

  Prachtig gedaan BNN.
  Laat dit land maar eens shaken.
  Ze willen alles dicht spijkeren met hun regeltjes maar vergeten de mens zelf.
  Het wordt tijd dat de media ons nederlandse beleidt eens te kakken zet.
  BNN ga vooral zo door

 27. desiree

  Ik was blij met de positieve afloop in de media van het BNN programma.
  Persoonlijk vind ik het momenteel een moeilijk onderwerp.
  Ik heb altijd een donorcodicil gehad, al van jongs af aan.
  Maar de laatste jaren heb ik grote twijfel gekregen wat omtrend dit soort zaken juistheid is.
  Het is voor mij geen geloofskwestie opgelegd door een kerk of soort van religeuze vorm, maar ik heb serieuse twijfels over donorschap en heb mijn donorschap hierdoor juist afgezegd.
  Het hierover twijfelen heeft mijn inziens niets met egoisme te maken, het is twijfel die ik eerst wil oplossen in mijzelf voor ik hier weer bewust voor zou willen kiezen.
  Voordat ik deze keuze van twijfel ervaarde en ik zou zijn overleden met in het bezit van de donorcodicil zou ik geen moment spijt hebben als ze me ‘gestript hadden voor de onderdelen’. Dat was voor mij juist op dat moment.
  Maar nu zit ik al een lange tijd (ver voor deze BNN show) in de denktank hierover en tracht te doorvoelen wat hier mijn gedachten over zijn of ik dit juist vind en wat juist is.
  Ik zie het lichaam niet als ‘mijn’ lichaam maar als een lichaam in ‘bruikleen’ waarbij ik het gevoel heb een taak te hebben dit zo heel als mogelijk te houden omdat dit verregaande consequenties kan hebben. Geen onderscheid makend in levend zowel als dood.
  Ik heb zelfs het idee dat als men te vroeg de onderdelen stript voordat de definitieve dood intreedt er een residu van dit (ontbreken) overblijft die doorwerkt in een volgend aan te nemen leven in het fysieke bestaan (hee sorry, ik heb herinneringen van vorige levens dus voor mij is incarnatie geen vaag begrip…).
  Wetenschappelijk onderzoek van Ian Stevenson naar reincarnatie gaf aan dat specifieke rituelen met overleden baby’s/kinderen in bijvoorbeeld Afrika effect had op latere geboortes met verwante geboorte afwijkingen.
  Ook kinderen die zich vorige levens herinnerden door bijvoorbeeld een tragische dood hadden vaak zichtbare plekken op het lichaam die overeenkwamen na research van de overleden persoon die zij beweerden te zijn geweest.
  Dit zijn maar een paar voorbeelden.
  Veel heeft te maken met wat voor mij het leven precies is en wat dit inhoudt.
  Gelukkig zijn we hier in Nederland (nog) vrij om hierin keuzes te maken.
  Ik vind wel dat men een radicale lijn mag stellen op het gebied van donorschap, wie niet wilt geven zal niet ontvangen.
  Een oog voor een oog, een tand voor een tand, tot net iets voor het moment dat de dood ons scheidt.
  Ik heb geen enkele moeite met de optie ‘het systeem van donor-tenzij dat’, ik zou dit zelfs zeer toejuichen.
  Ik moet mijn fase doordenken en zal dan hoogst waarschijnlijk mijn donorcodicil weer oppakken.
  Voor het moment ben ik er nog niet uit.
  Er bewust over nadenken doe ik al langere tijd, al ver voor Bart in beeld was waarin ik in die tijd er juist wel bewust voor koos.

 28. @Desiree: toch denk ik niet dat ze organen verwijderen voor je echt, echt overleden bent. Het schijnt dat meer mensen daar bang voor zijn trouwens. Maar het is je eigen keuze en daar mee bezig zijn is in elk geval goed toch.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft