Ik ben mijn hersenen

Mijn neuroloog kon nav het veronderstelde weeffoutje in mijn hersenen vrij griezelig vertellen welk gedrag en welke emotie ik zal vertonen in specifieke gebeurtenissen. Griezelig omdat het me het gevoel gaf dat hij door me heen keek. Hij kende me amper, wist weinig van mijn prive af maar was absurd nauwkeurig in zijn constateringen. *Twilight muziekje aan*

Uiteindelijk bleek het niet zo griezelig. *Twilight muziekje weer af* Tenminste, als je er vanuit gaat dat wij geen hersenen hebben, maar wij hersenen zijn. En dat klinkt mij wel weer logisch in de oren. Ons denken en functioneren wordt tenslotte geheel aangestuurd door de hersenen. Dus logischerwijs ook onze reacties, onze emoties en ons gedrag. Weten op welk gebied een afwijking ligt zal dan weten zijn wat daar uit voort komt.

Misschien toch wel weer griezelig dan *Zucht. Twilightmuziekje weer aan* Want hebben we dan nog wel een vrije wil? Kunnen we onszelf veranderen? Wat houdt ‘verwerken’ dan eigenlijk nog in? Heeft psychotherapie wel zo’n zin? Zijn we dan alleen nog een samenraapsel van cellen en chemische stofjes?

Het antwoord vond ik in het volgende artikel. *Twilightmuziekje uit* Zelf kan ik het niet beter beschrijven dus daar waag ik me ook maar niet aan. Het is een minder romantisch idee dan het hebben van een geest maar zeker niet minder fascinerend.

Wat is uw filosofie hierover?

Toevoeging: met excuses voor de foute link, deze is inmiddels aangepast.. 

Comments (17)Previous

De Grote Donorshow

Next

In vogelvlucht

17 Comments

 1. citrientje

  ik krijg een error bij die link

 2. ja, ik weet niet hoor, het is een manier van denken en kijken hoe het het lichaam en geest functioneert. Het is maar net waar je in wilt geloven.

 3. desiree

  Same error hier 🙁

 4. Ik wil dat soort dingen niet horen ,denk ik:-? Dat wij niet wij zijn maar onze hersenen wij zijn ,snap je het nog ? En je link doet het inderdaad niet.

  Groetjes Chantal.

 5. Error ja. Net nu ik eens flink wilde gaan filosoferen 😀

 6. Sport stimuleert de gelukshormoonaanmaak, verliefdheid ook.
  Ik denk wel dat wezelf ‘iets’invloed hebben op de hersenchemie ,onze visie en gedachten wel kunnen sturen.
  gelukkig maar!
  * the phantom of the operamuziek aan, om adrealinegehalte op peil te houden*
  Je kunt de hersenen beschouwen als een chemische computer het besturingsorgaan.

 7. Geen idee. Ik weet wel dat ik veel meer hersenen heb dan de rest.

 8. Ik kijk mensen in de ogen, en weet meer te vertellen dan zie dan ook.

 9. Pardon ende pardon, de link is inmiddels goed gezet.

  @Pascal: maar waat als je voor het een bewijs hebt en voor het ander niet, blijft het dan een kwestie waar je in wilt geloven?

  @Chantal: waarom wil je er niet aan denken dan, is het zo’n eng idee of strookt het niet met je levensfilosofie of …

  @Adriana: er was al genoeg aanzet om een filosofietje op te gooien toch? 😀

  @Feex: daar gaat het artikel ook vanuit, dat de input ook van belang is. Maar toch merk je een erge overlap bij specifieke afwijkingen waarbij de input blijkbaar minder van belang is dan het besturingssysteem. Mensen met ADHD, autisme en andere weeffoutjes hebben heel specifieke kenmerken gemeen, ongeacht de persoonlijkheid die enorm kan verschillen. Sommige delen zijn minder bevattelijk voor de input misschien?

  @Mack wat niet wil zeggen dat je daadwerkelijk meer hersencapiciteit gebruikt 😉

  @Arlo: tnx!

 10. Het was Alan Turing die zei: “zolang een computer een mens ervan kan overtuigen dat het een mens is, dan toont het intelligentie.” Als we dit doortrekken en de computer zowel een mens als zichzelf hiervan kan overtuigen, dan hebben we een interessant gedachtenexperiment.

  Want zolang we dus niet alleen andere mensen, maar ook onszelf ervan overtuigen dat wij meer zijn dan een leuk verpakte verzameling chemicaliën en synapsen, dan zouden we daarmee bewijzen dat we dat inderdaad zijn.

  “I am putting myself to the fullest possible use, which is all I think that any conscious entity can ever hope to do.”

  *Strauss aan* 🙂

 11. Ja ,’Die hersenafwijkingen’zijn idd te diagnosteren op gedrag, schijnt met hormonenhuishouding te maken te hebben die van invloed zijn op de premature hersenontwikkeling.
  Maar toch… zit er tussen de ene pddnosser en de ander ook wel een verschil, als ik vergelijk. (heel spectrum aan autisme verwante ‘aandoeningen’)
  Valt me op dat vele dames dames in een hoekje gaan zitten,(passief) en de heren luidruchtig (actief) met hun ongenoegen omgaan, vandaar (denk ik) dat de diagnose ook veel meer bij jongens wordt gesteld.. tenminste… Klein Borculo de school die er voor dit leerlingtype is, heeft meer jongens dan meisjes… Lijkt het een typische mannenkwaal ? Er is veronderstelt dát het vooral om manlijke eh, patienten? gaat, maar ik vraag me af..of..
  In ieder geval is het niet dodelijk,maar soms wel lastig, zeker in de onoverzichtelijke ,vrije situatie,s. orde in chaos, chaos in orde..
  Mijn oudste heeft die diagnose ook, en vroeg wat het was..
  Ik vertelde dat de meesten een apple computer hadden,maar hij een macintosh.. Net eventjes iets anders maar zeker niet minder.
  Moet zeggen dat variabele begrippen voor hem vaak funest zijn, en exacte begrippen er zeer goed ingaan.
  Andere input, maar wat hij niet ‘aanvoelt’ is wel aan te leren!

 12. Hahahaha geweldig, dat muziekje steeds aan en uit. 😀

  Prachtige foto bij het artikel overigens. Je zei op mijn log al iets dergelijks, en je hebt helemaal gelijk. En Dagmar ook natuurlijk. Het is een beetje te vergelijken met geld: we geloven allemaal heilig in die waardeloze papiertjes, zijn ervan overtuigd om, mocht het nodig zijn, ze nog steeds, na eeuwen van doorgeven van die papiertjes omdat dat makkelijker was dan het goud zelf doorgeven, in te kunnen wisselen voor de originele waarde in goud. Zolang we daar allemaal in geloven loopt dat volkomen prima. Zo ook geloven wij er allemaal heilig in een vrije wil te hebben, en verantwoordelijkheid voor onze daden te dragen. Zonder die wetenschap zou de wereld een zooitje worden, niemand zou nog verantwoordelijk zijn voor misstanden bijvoorbeeld. We MOETEN wel zo leven, anders zal er een heel andere maatschappij moeten ontwikkelen.

 13. @Jaco: mooi gezegd. Gek, ik heb er tot mijn laatste diagnose nooit zo ver over nagedacht merk ik. Hoewel ik nooit erg veel geloof heb gehad in het hebben van een ziel, drong dat pas goed tot me door toen ik me er echt in ging verdiepen.

  Mooi en griezelig experiment. Want kan de computer zichzelf overtuigen, staat destructie meteen voor de deur.

  @Feex: hoewel ik begrijp wat je bedoeld met je voorbeeld, moet ik verklappen dat het apple macintosh is, een en hetzelfde. Maar klinkt goed, een beetje anders maar zeker niet minder.

  Op zich zijn er wel verschillen tussen mensen, met of zonder aandoening. Maar er zijn dusdanig overeenkomsten dat het als aandoening gesteld kan worden. Zou er geen gezamenlijk kenmerk zijn, dan zou iedereen gewoonweg afwijken. Ook de verschillen tussen sexen is toch uiteindelijk een kwestie van stofjes en daardoor ontwikkeling. Vind het complex, allemaal uniek maar toch eigenlijk gewoon een wirwar van draadjes met vele overeenkomsten ..

  @Wenz: dat is een stuk beter verwoord dan mijn poging laatst 😀 Hoewel we ergens ook allemaal wel weer iets unieks hebben, omdat de mogelijke combinaties van de stofjes, deeltjes en invloeden ontelbaar zijn. En we in die zin weer allemaal eilandjes zijn.

 14. O.. nou ja..mijn computeraandrijfsysteem heeft ook mankementen..* update antivirus program*

 15. Herkenbaar.. laatst zitten praten met de huisarts/therapeut, iedere keer verdenk ik hem ervan met mijn ex te overleggen, hoewel die dan vervelendere dingen zou zeggen..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft