Maatschappelijke stage

‘De randvoorwaarden moeten nog uitgewerkt worden’, wat zoveel wil zeggen als dat het vooralsnog een leeg plan is: de maatschappelijke stage. Het kabinet wil er graag in schooljaar 2008/2009 mee beginnen, met het verplichten van drie maanden stage. Het doel:

Door een maatschappelijke stage leren leerlingen langzamerhand verantwoordelijkheid dragen voor maatschappelijke belangen. Een vrijwillige activiteit kan leerlingen voorbereiden op volwaardige deelname aan de samenleving en inhoud geven aan het begrip burgerschap. Bron

Allemaal leuk en aardig en wellicht niet zo slecht voor menig scholier, vraag ik me af of er nog iets gevraagd wordt aan de onderworpene van dit maatschappelijk gebeuren. Bijvoorbeeld de hulpbehoevende oudere die ongevraagd opgescheept raakt met een scholier die het voor hetzelfde geldt alleen doet vanwege de verplichting, niet uit welk maatschappelijk gevoel dan ook. Lijkt me persoonlijk niet fijn. Dat je al weggestopt bent in een bejaardenhuis en dan bezigheidstherapie krijgt van een scholier die hoopt dat je je verslikt in je kunstgebit, om maar een voorbeeldje te noemen. Of dat je als vrijwilligersorganisatie plots de schone taak erbij krijgt vervelend grut in de hand te houden, om maar een ander voorbeeldje te noemen.

Ik weet het niet hoor, misschien valt het reuze mee. Maar ik lees er ook niets over. En het is wel verplicht. Dus niet alleen voor de scholier maar ook voor degenen er in mee moeten.

Wat vindt u van het hele plan?

Comments (13)Previous

Heeft u PAN?

Next

Renovatieperikelen

13 Comments

 1. Ik vind op zich een maatschappelijk dienstplicht wel een goed idee, maar deel je zorgen over de gemotiveerdheid ed.

  Ik dateer nog uit de tijd dat de militaire dienstplicht bestond en heb in de praktijk mee mogen maken wat een stel ongemotiveerde figuren, dat soms uitsluitend zijn best deed zich zo onmogelijk te maken dat ze weer naar huis geschopt werden, aan schade aan kan richten. Zowel aan materieel als aan sfeer en efficientie.

  En dan had het leger nog een uitgebreid arsenaal aan maatregelen ter beschikking om ongewenst gedrag af te straffen, iets dat ik in die maatschappelijke stages niet zo snel ook opgenomen zie worden.

  Het lijkt me dan ook zeker gewenst om de zorgbehoevenden te beschermen tegen de ongeïnteresseerden en ongemotiveerden en voor die categorie een alternatief achter de hand te hebben waarbij ze niet de kans hebben zorgbehoevenden te benadelen en/of het leven nog zuurder te maken.

 2. Ik ben verdeeld hierover.
  Aan de ene kant een geod idee (maar ook wat betuttlend) aan de andere kant denk ik dat het een slecht idee is. Want er is al te veel veranderd in het scholensysteem, het niveau van lesgeven is al gedaald door alle vakken die ze moeten doen. Dit gaat een verdere inbreuk daarop zijn. Ik denk dat ze de stage hadden moeten verdelen over een aantal jaar.

  ps. Vind je het goed als ik een link aanleg naa rje log?

 3. Is dit niet al in gebruik in vorm van een alternatieve werkstraf?en krijgt het nu een andere naam?
  Ik denk wel dat het goed is om ze te laten kiezen tussen b.v bosonderhoud, dierenasiels en welzijnswerk zeg maar..
  Maar uitvoerbaar? in theorie wel in de praktijk is het lastiger denk ik..
  Tenminste bureau halt legt vaak wel zoiets op aan de jongeren die misstappen maken, de uitvoering en controle faalt wel eens..:-?

 4. ik denk dat er een tekort aan plaatsen gaat komen.

 5. @Chantal: eigenlijk is dat iets dat ik in de zorg een stuk liever zie gebeuren dan een tekort aan personeel.

 6. Mijn mening erover is half om half. 3 maanden verplicht stage lopen. Houd dat in 5 dagen per week? dus uit het onderwijs voor drie maanden. Is het maar 1 dag per week? dan stellen die drie maanden niet veel voor.

  Het is een betuttelidee, wat overgenomen is uit GB, alwaar het een flop is…:x

 7. Ze mogen zo stage lopen op het landgoed van Brillie. Geen enkel probleem mee. Zolang ze maar geen wapens dragen… :)>-

 8. @Frans: hopelijk komt dat idee ook in het uiteindelijke plan terecht. Wat feex zei deed me er wel aan denken dat sommige stageplekken inderdaad veel weg hebben van werkstraf-plekken..

  @Gobboe: tja dat hangt er vanaf hoe je het bekijkt misschien. Veel scholen kennen stages op het eigen vakgebied, een maatschappelijke stage kan bijdragen aan een voorbereiding op de maatschappij in lijn van de school. Het hangt er vanaf hoeveel dagen per week het ook is bijvoorbeeld.

  En linken mag altijd 🙂

  @feex: ja idd zal bij een deel nogal overlap zijn met werkstraffen wat voor sommige scholieren een eigenaardige ervaring zal zijn onder het mom van semi-vrijwilligheid te gaan doen.

  @Chantal: dat ook daarom vraag ik me af of het niet erg opgedrongen gaat worden om maar genoeg plaatsen te creeren.

  @Redstar: er is werkelijk nog niets uitgewerkt dus dat zal niemand weten of het een dag of volledige werkweken gaat behelsen. Nu je het zegt staat me vaag iets van bij dat het in GB ook niet goed uitpakte. Maar dat zegt NL niets. Nav de afschuwelijke privatiseringsflop van openbaar vervoer aldaar deden wij het toch. Menig politicus deed voorkomen alsof het naar goed voorbeeld was zelfs(?)

 9. Lennard

  Ik stam ook nog uit de tijd van de dienstplicht. Naast wat Frans erover te zeggen heeft zijn er natuurlijk ook goeie kanten aan het verhaal. Alleen al het bij elkaar zetten van verschillende mensen uit verschillende lagen van de bevolking en uit alle delen van het land vond ik al verrijkend voor m’n leven.

  Zo’n maatschappelijke stage zal totaal onvergelijkbaar zijn met de vroegere dienstplicht. Maar om jonge mensen een tijdje verplicht dienstbaar aan de maatschappij te laten zijn, ja, dat lijkt me wel wat. Maar er zal inderdaad een instantie moeten komen die het regelt en controleerd. Het is onwenselijk als ongemotiveerde jongeren in zo’n stage hun tijd gaan uitzitten.

 10. Opa-Buiswater

  En uiteraard stam ik ook nog uit de tijden der dienstplicht en ook ik heb enige jaren (!!) op Hare Majesteits vloot mogen dienen.
  Ellende…? Jazeker, maar ook: leren om elkaars mening te respecteren, met volkomen andere mensen leren om te gaan enz enz. Aanpassen; je moet wel met 300 man op een schip van 100 meter en 80 man in een slaapverblijf ( 3 of 4 hoog boven elkaar)
  En ja, ook ik was uiteraard tegen de dienstplicht, uit overtuiging en omdat het mij, net als iedereen , een enorme hoop geld kostte..;-)
  En tóch denk ik, dat de dienstplicht een betere optie is dan een maatschappelijke stage ( werkstraf ja…..)waar jongeren lekker ongeinteresseerd bejaarden te teten gaan geven of voor zitten lezen!
  Hoppa! De stormbaan op met derlui luie reten; de zweep erover en overleven op de veluwe in de zeikregen….huppa, dez morgens om 6 uur appél en keurig geschoren en met gepoetste schoenen aangetreden staan! Discipline en structuur…….dáár hebben ze wat aan!
  Roept u maar….>:)

 11. @Lennard: in dat geval is zo’n maatschappelijke stage nog voordelig in de zin dat ook vrouwen plichtig zullen zijn, niet alleen het mannelijke deel van de pubers.

  @Opa: nou poeh, u bent van de harde hand 😀 Daar ben ik dan weer niet geheel voor, in feite wordt voornamelijk geleerd je smoel te houden en bevelen op te volgen (dat matched niet erg met mijn persoonlijkheid). In die zin zie ik weer meer in een maatschappelijke stage. Hoewel ik daar nog steeds denk dat een maatschappij het eveneens opgedrongen krijgt, daar zie ik wel haken en ogen.

 12. Lennard

  De maatschappij wordt ons ook opgedrongen.

 13. @Lennard: dat is dan toch wel al erg genoeg zonder dat we extra krijgen 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft