Nederland berispt

Het kabinet past het asielbeleid aan na een vermaning van het Europees Hof in Straatsburg. Nederland zal voortaan bij een asielaanvraag bekijken of een vluchteling behoort tot een groep die in eigen land gevaar loopt. Dat is een verandering ten opzichte van de bestaande werkwijze, waarbij vooral wordt onderzocht of de asielzoeker persoonlijk gevaar loopt. Verder … 

Dit is een van de eerste keren (zo niet de eerste keer) dat ik zulk positief nieuws hoor door toedoen van Europa. Vond het toch al een zeer eigenaardige manier van asielaanvragen beoordelen. Kan me nog herinneren dat mensen teruggestuurd werden onder het mom dat zij persoonlijk geen gevaar liepen in betreffend land, zolang ze hun religie, geaardheid of politieke voorkeur maar secuur voor zich hielden om het risico op steniging en meer naars te voorkomen. Hoe onmenselijk is dat? Hopelijk is dat probleem met deze beslissing de wereld of in elk geval Nederland uitgeholpen… 

Wat denkt u, Nederland terecht berispt of waar bemoeit het Europees Hof zich mee?

Comments (10)Previous

Renovatieperikelen

Next

Renovatieperikelen maar dan anders ..

10 Comments

 1. desiree

  Al die schrijnende gevallen schieten me nu weer te binnen in het nieuws van vrouwen en mannen die werden teruggestuurd waar steniging of moord op ze wachten. Dat heb ik nooit begrepen, gelukkig nu helder uitspraak!
  Dus, goed goed goed :)>-

 2. Ik vind dit ook eens een goede beslissing. En nu maar hopen dat diverse landen die een voorbeeld namen aan het binnen Europa zo ongeveer strengste asielbeleid zoals Nederland dat uitvoerde (of dat wilden gaan doen) dit ook goed in hun oren knopen.

 3. Het Europese hof is wat anders dan de EU (neem aan dat je die met de term ‘Europa’ bedoelde). Pas als mensen door blijven procederen kan het een keer bij het Europese Hof komen. Goede zaak dat ze Nederland op hun vingers getikt hebben.

  Als het om de EU (of was het toen nog de EG?) gaat, die hebben de binnenscheepvaart in NL nieuw leven in geblazen. Door een soort sociale regeling had NL die in de soep geholpen en investeerde niemand meer in de binnenvaart. Via een antikartelregel moest NL daarmee stoppen en dat was een goede zaak. De binnenvaart haalt veel vrachtvervoer van de weg en neemt veel minder brandstof per kilometer dan de trein of vrachtwagens. Dus ook de EU/EG doet wel eens iets goed. 🙂

 4. Ze doen toch waar ze zin aan hebben…. :-“

 5. @Xiwel: ja ik had me al gerealiseerd dat er een onderscheid is tussen de Europese Unie en het Europees Hof, mijn enthousiaste nam een loopje met me 🙂

 6. Ik vind het hele asielvraagstuk erg moeilijk…

 7. desiree

  “ik had me al gerealiseerd dat er een onderscheid is tussen de Europese Unie en het Europees Hof, mijn enthousiaste nam een loopje met me”
  Kan iemand het voor me toelichten?
  Maatschappijleer was niet mijn sterkste kant op sommige gebieden.. :-s

 8. @Desiree: Met hof wordt gerechtshof bedoeld. Die vallen onder Justitie net als de gerechtshoven in Nederland en andere landen. Rechters zijn onafhankelijk en je kan ze zelf aan het werk zetten tegen hun eigen baas. Zo kan je in NL de staat (Nederland) aanklagen en bij het Europese hof lijkt het me mogelijk om de Europese Unie aan te klagen.

 9. kurai

  het assiel beleid is een lastig iets, maar denk dat deze uitspraak zeer helder en duidelijk een zeer sociale oplossing bied.

  Denk dat er teveel geneuzel is met persoonlijke verwikkelingen, dat de beleidsmedewerkers zich niet kunnen distantieren en nuanceren als het om personen gaat en hierdoor teveel in de verkeerde details gaan wroeten.

  ik denk niet dat er 1 europa moet komen(want europa bestaat toch eigenlijk al) maar een europees gerechtshof met dit soort uitspraken doet mij wel weer twijfelen..

 10. @Kurai: ik blijf denken dat de landen onderling teveel verschillen om echt een Europese Staat op te richten en invloed van de Eurpese Unie regelmatig te groot blijkt. Wellicht ook omdat de invloed vreemde vormen kent. Zo werden er een tijd overal verkeersdrempels, rotondes en verkeersborden aangebracht, niet omdat het nodig was maar omdat de Europese Unie dat nu eenmaal had bepaald. Weinig toegespitst op het specifieke land lijkt me dat invloed waar niemand op zit te wachten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft