Dromen

Onlangs las ik een artikel waarin zijdelings genoemd werd dat bepaalde mensen in kleur dromen. Aanvankelijk dacht ik het verkeerd gelezen te hebben, ik kan me namelijk niet voorstellen niet in kleur te dromen. Ik zie in mijn droom zoals ik zie als ik nu om mij heen kijk en ervaar mijn dromen als erg levensecht (hoe onzinnig het verder kan zijn). Maar het stond er toch echt en onder het mom ‘beter een domme vraag dan geen vraag’ ben ik eens om me heen gaan informeren.

En wat blijkt, lang niet iedereen droomt altijd in kleur!? Sommigen dromen zwart-wit, grijzig, alsof het beeld later is ingekleurd of zelfs meer in gedachtenstromen dan echt in beelden. Het is niet helemaal duidelijk of mensen daadwerkelijk kleurloos dromen of de kleur simpelweg niet onthouden wordt omdat de droom te snel wegzakt.

Het fascineert me mateloos dus daarom dan ook mijn nieuwsgierige vraag: droomt u in kleur, zwart-wit, grijs, abstract of anderzins?

Comments (26)Previous

Huwelijkscursus

Next

Denken

26 Comments

 1. Ik droom meestal in kleur, hoewel er ook wel minder gedetailleerde stukken tussen zitten die min of meer zwart-wit blijven of zelfs meer uit gevoel of een gedachtenlijn bestaan met maar heel beperkt beeld (een soort aan mijzelf vertoonde diaserie ofzo)

 2. Ik droom altijd zeer (sur)realistich en in kleuren en geuren.. vanochtend nog gedroomd dat ik met de makelaar aan het bellen was.

 3. Ik droom zelden… kleur? Ik weet het niet.

 4. Ik heb die vraag eerder voorbij zien komen en had begrepen dat vooral mannen in zwartwit (grijstinten) dromen. Zelf droom ik wel vaak en kleur en soms uiterst realistisch. Vannochtend droomde ik in grauwbruin en fietste ik door een kleine stad die het midden hield tussen Oudorp en Bolzano. Midden in de stad ging ik over een houten weegbrug die gewoon een houtkleur had en van de rest weet ik dat ik het ogal donker vond. Maar grauw en donker komen nu eenmaal vaker voor in een oude stad. Op een bepaald moment heb ik in de gaten dat ik aan het dromen ben en begin ik op m’n gemak in de rondte te kijken en te wachten wanneer ik wakker ga worden.

 5. Hilarisch! Ik heb tot nu toe ook altijd gedacht dat iedereen (net als ik) in kleur droomde. Nu ga ik natuurlijk iedereen die ik spreek vragen of ze in kleur of in zwart/wit dromen. 😉

 6. citrientje

  kleur hier

 7. Joke

  Ik droom regelmatig iets levendiger (en in kleur) dan me lief is. Dan word ik wakker en is het óf een enorme opluchting, óf ik ben helemaal in de war omdat ik even niet meer weet wat nu echt is en wat niet.

 8. Heb zelf ook nog wat verder gezocht maar het is een omstreden onderwerp met veel onduidelijkheden. Er wordt beweerd dat een deel van de mensen in kleur droomt maar ook dat iedereen in kleur droomt maar een deel van de mensen het niet onthoud omdat dromen snel wegzakken. Er zijn groepen die beweren dat mannen vaker zwart-wit of grijstinten dromen dan vrouwen maar ook dat hoogbegaafden vaker in kleur dromen.

  Uiteindelijk denk ik dat iedereen wel in kleur droomt maar niet iedereen het even goed onthoud en het verschil eerder meer zit in zeer levendig dromen of niet.

 9. desiree

  In een uiterst geval kun je zelfs dromen als je wakker bent, bij bewustzijn.
  Wetende dat je ‘droomt’.
  In volle kleuren en in 3D alsof je er totaal ‘instaat’.
  En toch helemaal bewustzijn dat je wakker bent en dat dit niet ‘echt’ is.
  Een compleet verschil met hallucineren waarbij men niet meer het besef of onderscheidingsvermogen bezit dat het om psychische beelden gaat…
  Heldere dromen die men niet meer vergeet hebben vaak een verregaande symbolische betekenis die betrekking hebben op het leven die men op dat moment heeft, vaak van een existentieel niveau.
  Op verschillende lagen kan men dromen hebben, het residu van wat er op de dag is gebeurd is men vaak meteen weer vergeten als dit in dromen omhoog komt.
  Alles wat in dromen naar boven komt vanuit diepere lagen uit het onderbewustzijn (hierin zit ook die levendigheid) worden vaak weergegeven in pre-logische beelden (symbolische beelden) die komen van uit trans-logisch niveau (het niveau dat voorbij het denken gaat).
  Interessant is dat veel symbolische beelden in alle culturen over de hele wereld voorkomen voor al vele duizenden jaren en bekend staat als ‘collectief geheugen van de mensheid’.
  Onder andere Jung heeft daar over geschreven en is met dit werk erg bekend.
  Al vind ik zijn werk te beperkt in zijn totaliteit, …maar dat is mijn mening.

  Dream on 🙂

 10. Ik heb geen idee in welke tinten ik droom. Ik vermoed gewoon in kleur omdat ik me bij het ontwaken nog nooit de vraag heb gesteld waarom mijn droombeelden er anders of grijzer uitzien dan als ik wakker ben. (niet dat ik overdag in wakende toestand veel droom hoor) 🙂

 11. Opa-Buiswater

  Ik doe het toch maar niet…. 😉

 12. In kleuren en geuren! Met surround! Verblijf daarom liever graag in dromenwereld dan IRL 😉

 13. Ik heb er noit zo bij stil gestaan, maar nu je het zo rechtstreeks vraagt, ik droom in kleur. De ene keer wat duidelijker dan de andere en soms zelfs zo echt, dat ik na het ontwaken het verschil niet goed kan beoordelen tussen droom en werkelijkheid.

 14. Ik droom in 3D.

 15. @Desiree: of je hebt nachtangsten waar de hersenen gewoon een klein foutje maken en je er weer verstandig aan doet niet op zoek te gaan naar enige symboliek 😉

 16. desiree

  Beide vormen zijn niet gemakkelijk als je niet weet wat het is en je in het begin denkt dat je goed gek bent of op weg bent te gaan worden…

 17. Gek genoeg heb ik dat gewoon nooit gedacht, dat ik gek zou worden. Ken niet anders, heel normaal fenomeen voor me 🙂

 18. er zijn mensen die in een kleur dromen, maa rniet perse zwart of wit, maar ook blauw of rood. Bedoelen ze dat niet? Er zijn ook mensen die met of juist zonder ‘geluid’ (ingebeeld) dromen.

 19. Ik droom zeker weten gewoon in kleur 🙂

 20. In kleur. En soms zie ik de meest idiote details. Maar ook in het dagelijks leven ben ik nogal visueel ingesteld, dus dat verbaast me niet. Zelfs boeken onthoud ik in beeld… in de beelden waarin ik ze me heb voorgesteld tijdens het lezen! Dus misschien heeft het iets te maken met de manier waarop je geheugen werkt?

 21. Keeske de Vlaming

  Ik droom in alle kleuren van de regenboog…
  Daarover valt niets aparts te vermelden hier.
  Wat wel apart is, dat ik me ineens in een droom bevind, als ik klaarwakker ben. Ik kan het dan (net) niet grijpen , het verandert mijn wereld van dat moment wel.

  Het is een soort (in dit geval goedkope) trip, waar ik wel 10 minuten in vast kan zitten; het is een verbazende ervaring,,,
  En dan: PLOP! Weg is het, sluimerend in mijn hersenen om op een ander moment weer binnen te flitsen…

 22. Geen idee. Het lijkt me dat als het zwart wit zou zijn, het me wel zou opvallen. Wat ik wel weet, ik droom soms van iemand, maar later als ik wakker ben denk ik, hee, dat was z’n gezicht helemaal niet. Maar dat maakt niet uit in een droom.

 23. @GoboE: dat kan ook maar blijkbaar is zwart-wit en grijstinten ook mogelijk. Hoewel ik steeds meer ga twijfelen, op elk forum waar dit onderwerp opduikt roepen de meesten uit dat ze in kleur dromen 🙂

  @Peet: dat kan goed ja, het is bekend van ADHD dat sommigen zelfs geheel in beelden denken, ook gesprekken enzo.

  @Keeske: dat lijkt me wel griezelig. Lijkt op naweeën van LSD of iets. Heb je dat altijd al gehad?

  @Mack: denk niet dat het per defenitie zwart-wit hoeft te zijn.

 24. Grappig, ik kwam er laatst achter dat ik daadwerkelijk pratende mensen in mijn droom heb terwijl mijn gesprekspartner altijd door een soort van telepathie weet wat iedereen zegt, maar eigenlijk nooit echt stemmen hoort of monden ziet bewegen ofzo. Weird. Ik droom in kleur, met audio en in 3D. Onsamenhangend, dat wel, maar hee: in kleur! b-)

 25. jil

  @desiree,
  zou je mij misschien kunnen vertellen waar jij die informatie vandaan hebt gehaald over dat dromen als je wakker bent?
  groetjes jil

 26. desiree

  Thanks Cin, had het anders noooooit meer opgemerkt…

  @Jil, zal een paar boeken/titels voor je opzoeken, maar dat wordt morgen pas. Het valt onder lucid dreaming (helder dromen) in ieder geval. Out of the body experiences (uittreden) is weer een heel andere ervaring. Met beide erg bekend mbt zelf geregeld te ervaren.
  Ik heb een goed contact met iemand uit Duitsland, deze vrouw (Christina) kan tijdens haar dromen zelfs bewust sturen hierin, zij had veel nachtmerries en om dit aan te gaan in haar dromen is ze heel ver gekomen, ze is nog maar pas afgestudeerd in psychologie. Dit wordt nu specifiek onderzocht omdat het interessant is voor de sportwereld. Dit is zelfs op de duitse tv geweest in een uitzending, misschien nog te achterhalen via internet/uitzending. Maar dit was vorig jaar. Als je daar interesse ook in hebt zal ik haar vragen of die nog terug te vinden is.
  Het is nu te laat voor me om in de boekenkast te duiken, stond net op het punt bedje in te duiken 🙂
  Moet het in nederlands zijn of is engels ook ok?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft