Staartje Schipholbrand

In mijn ogen heeft het toch iets eigenaardigs. De 24-jarige Libiër die de schipholbrand startte door te achteloos met zijn peuk om te gaan, is veroordeeld tot drie jaar celstraf waarbij het OM nog in beroep gaat. Maar verder is besloten om welke betrokken personen en instanties ook niet te vervolgen. Toch zaten er wel erg veel steken los in dat cellencomplex, van onopgeleid personeel tot missers in de constructie.

Ik begrijp ergens ook wel dat het om strafvervolging gaat en de aanstichter zeker meer te verwijten valt dan alles er om heen. Maar toch, dat alles er om heen heeft er mede voor gezorgd dat er elf doden zijn gevallen en dat lijkt nu aardig onder het tapijt te belanden.

Wat denkt u, zouden ook betrokken instanties vervolgd moeten worden?

Comments (5)Previous

Wisselverlies

Next

Grote Schoonmaak

5 Comments

 1. pjotr

  Als je mensen tegen hun wil opsluit, ben je wel verantwoordelijk voor hun leven en welzijn. Je moet er dan ernstig rekening mee houden, dat een opgesloten persoon uit frustratie, woede of balorigheid een vuurtje gaat stoken of andere vormen van baldadigheid uithaalt. Dat mag geen (levens)gevaarlijke gevolgen hebben voor de andere opgesloten personen. De gevangenis op Schiphol voldeed duidelijk niet aan eisen, die je aan zo’n gevangenis moet stellen. Daarvoor is niet de asielzoeker verantwoordelijk, die kennelijk zelf per ongeluk, het vuurtje stookte.
  Daarvoor zijn degenen verantwoordelijk, die uit onnozelheid, zuinigheid, haast of onkunde beslissingen hebben genomen, waardoor de brandveiligheid verregaand onvoldoende was.
  Door de brand heeft Nederland zichzelf te schande gezet. Zoiets had nooit mogen gebeuren. En door een van de verantwoordelijken vervolgens doodleuk opnieuw te benoemen tot minister van “sociale” zaken is het genant nog Nederlander te zijn .

 2. Om schuldig te zijn is naar mijn mening een vereiste dat je redelijkerwijs kon voorzien dat een daad een bepaald gevolg zou hebben. Bij het redelijkerwijs kunnen verwachten dat het zo uit de hand zou lopen zet ik bij die Libieër wat vraagtekens. Bij degenen die een gebouw neerzetten en in gebruik hadden dat niet aan een aantal brandveiligheidsvoorschriften voldeed vind ik dan veel eerder dat zij deze gevolgen redelijkerwijs hadden kunnen voorzien, en dat geldt ook voor degenen die de Libiër uit zijn cel haalden en toen de cel openlieten zodat deze kon luchten zonder zich kennelijk voldoende te overtuigen dat het vuur werkelijk uit was.

 3. Pisnijdig ben ik over deze vorm van rechteloosheid en van mijn rechtsgevoel is weinig meer over na deze aktie van het OM. Ik heb het, niet wetende dat jij er ook iets over kwijt moest, maar op mijn manier verwoord in een logje.

 4. @Pjotr: inderdeed 🙁

  @Frans: het schijnt dat de twee bewaarders die de cel openlieten nog nooit een brandoefening of instructie hadden ontvangen, vandaar dat die niet erg verantwoordelijk gehouden worden voor die fout. Maar degene die er voor had moeten zorgen dat iedereen voldoende opgeleid is voor camaliteiten vindt men dan ineens ook niet verantwoordelijk blijkbaar ..

  @Rob: luid en duidelijk log ..

 5. Ik vind het ook ongelooflijk, om de redenen die jij ook noemt. En dan de ‘brandstichter’. Iedereen gooit de godganse dag onoplettend zijn peuk weg, maar dan gebeurt er niets. Nu wel, mede vanwege de kleine ruimte.

  Alsof de man willens en wetens zoveel mensen de dood in wilde jagen. Wellicht niet zo slim en onoplettend, maar we kunnen er gerust van uitgaan dat de man niet op zijn allerscherpst was, om het maar even zacht te zeggen. En dan is het juist aan de professionele medewerkers er omheen – die wel precies moeten weten wat er allemaal mis kan gaan – om ervoor te zorgen dat zoiets niet uit de hand kan lopen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft