Skimming

Er kan niets mis gaan of het gebeurd in drie(honderd)en. Vanochtend belde de bank van mijn vriend dat zijn bankpas was geblokkeerd omdat een automaat waar hij had gepinned was bewerkt dmv een skimming-apparaat en zijn pas mogelijk gecopieerd was. Op mijn vraag of er geld weg zou zijn verzekerde ze me dat het slechts een ‘voorzorgsmaatregel’ betrof.

Helaas, niets voorzorgsmaatregel. Er zijn afgelopen zaterdag vijf opnames gedaan voor bij elkaar bijna duizend euro op een pinautomaat in Bulgerije terwijl wij hier met de orginele pas wat boodschapjes afrekenden. Dus aangifte doen bij de bank die tot onze verrassing melde dat ze niet kunnen garanderen of we het geld wel terug krijgen en het sowieso tot een week of acht kan duren eer we iets meer weten. Vervolgens moesten wij aangifte doen bij de politie (de bank doet dat niet ook?!) en daar kregen we te horen dat we een afspraak moesten maken voor eind van de week (bezopen, het opnemen van de gegevens doen ze wel alvast, een ellenlang kletspraatje met drie mensen achter de balie kon ook prima en vervolgens mag je er nog een extra middag vrij voor nemen). We waren wel inmiddels de twintigste die aangifte kwamen doen van hetzelfde, wat de kans dat het geld uiteindelijk terug komt wat groter maakt.

Overigens was de pinautomaat waar het om gaat beveiligd met een piano-device, dat wil blijkbaar niet in alle gevallen zo goed beveiligen ..

Comments (22)Previous

Mobiel geweld

Next

Aanklacht tegen God

22 Comments

 1. piano-device? Nooit van gehoord zelfs. Wel knap vervelend…

 2. ronald

  Les 1, alleen maar gebruik maken van bekende (en vertrouwde) pin automaten, als je dan toch een vreemde automaat wilt gebruiken, gebruik er dan eentje die bij en bank binnenstaat (die iniedergeval achter een deur zit)

  Les 2, betaalrekeningen (die over een pinpas beschikken) zo leeg mogelijk laten en roodstaan laten blokkeren door de bank, mocht je zoiets naars dan overkomen dan valt er gewoon weinig te halen voor de daders.

 3. Op Curacao hadden we laatst ook een paar gevallen. De mannen zijn gelukkig wel opgepakt. Het waren…. Bulgaren… 😕

 4. desiree

  Dit is echt vreselijk naar, hopelijk kunnen jullie het financieel behappen zo’n hap uit je rekening voor zo een lange periode en dan ook nog eens het risico het niet terug te krijgen…
  Het is toch de verantwoordelijkheid van een pinautomaat aanbieder dat deze veilig is! Je betaald al genoeg aan bankkosten in totaal.
  Laat ze maar gewoon dokken die bank, zijn ze tegen verzekerd hoor!!!

  Moet je nog zorgvuldiger opletten waar je gaat pinnen dus…
  Weten jullie waar het gebeurd moet zijn?
  En kun je aan iets zien aan zo een apparaat dat dit het geval kan zijn?
  Als het zo eenvoudig is haal ik anders in vervolg alleen nog maar geld van het postkantoor of zo, met mijn werk sta ik daar toch bijna dagelijks.

  Hopelijk wat geluk op het pad nu na dit alles…

 5. Ongelooflijk, wat een klotestreek. En wat zijn ze weer hulpvaardig bij de bank. Ik hoop dat alles teruggedraaid kan worden. Sterkte met al het regelwerk :-s

 6. Bulgarije: Het afvoerputje van Europa. Ik hoop wel dat jullie het geld terugkrijgen.

 7. Het kan inderdaad zo zijn dat de bank geen aangifte doet: als het gebeurd is bij een pinautomaat van een bedrijf of een andere bank staan zij er feitelijk buiten (hoewel je je wel af kunt vragen in hoeverre zij verantwoordelijk zijn voor het feit dat dit soort praktijken mogelijk zijn en dus voor het leveren van een onvoldoende veilig produkt). Je zou dan eigenlijk het bedrijf of de bank waar het gebeurd is aan moeten spreken.

 8. Zo dat is 3x ruk. Ik hoop dat jullie toch je centjes terug krijgen.

 9. @Pascal: dat is zo’n extra ding op de sleuf waar de pas in moet, er wordt geadviseerd daarop te letten ivm veiligheid. Vriend doet dat ook altijd maar helaas, die beveiliging werkt niet erg goed blijkbaar.

  @Ronald: het was een vertrouwde automaat, er zat een beveiliging op en er hangt een camera. Daar is niet tegenop voorzichtig te doen vrees ik. En verder lullig, we hadden net een doorlopend krediet over laten maken ivm een nieuwe auto, daarom stond er veel op.

  @CasaSpider: die timmeren aan de weg blijkbaar x(:-&

  @Desiree: we kunnen het eigenlijk behappen omdat er nog een restbedrag van ene doorlopend krediet op stond, erg zwartgallige mazzel dus (want we betalen wel fiks rente erover).

  De bank mag niet vertellen wanneer en waar het was maar de politie gaf de gegevens nogal makkelijk dus we weten welke het was. hebben iedereen ook maar gewaarschuwd, hij staat midden in het uitgaanscentrum. Overigens is het onlangs binnen in een tuincentrum gebeurd bij een service balie, voor tonnen opgelicht.

  @Jaco: denk dat het wel zal lullen, alleen veel rompslomp en twee vrije middagen :/

  @Mack: denk het wel, het is zeer duidelijk overmacht.

  @Frans: dat is een goede, het is bij een andere bank gebeurd idd. Maar uiteindelijk is het interpay (of hoe heet dat tegenwoordig) die onderzoek doet en beslist.

  @Beeobee: tnx, geef het inmiddels wel een goede kans.

 10. Inderdaad een klote streek, Volgens mij hoor je dat geld terug te krijgen, ze zijn toch niet voor niks verzekerd? Maar al die romslomp eromheen kost gewoon teveel energie. Energie die je beter voor andere dingen kunt gebruiken, je hebt er al zo weinig van.

 11. Balen zeg… ben je dat geld kwijt…

 12. Auw, dat is een pijnlijke ontdekking, goed zorgen dat je contact houd met de bank en proberen contact te zoeken met medegedupeerden, dat vergroot in ieder geval je kansen, success ermee!

  @Ronald: Les 2 is geen probleem ;p

 13. ronald

  @12,

  ik doe ook helemaal niks met automatische afschrijvingen, alles gewoon handmatig (via inet bankieren overmaken), dan maar 1,5 euro betalen voor de acceptgiro, ik heb op die manier al ik weet niet hoevaak voorkomen dat bedrijven foutieve bedragen afschrijven, meestal krijg je het wel terug maar ik heb geen zin in dat gezeur om dat te moeten regelen.

 14. citrientje

  jemig wat naar allemaal, is boel veel geld. hoop dat alles terug komt.

 15. @Leegnest: helemaal waar maar goed, de bank is net zo goed opgelicht dus die kunnen er ook weinig aan doen.

  @Chantal: we denken van niet maar dat is even afwachten

  @Kurai: nog geen medegedupeerden gevonden, de politie geeft daar geen gegevens van vrij. Maar ze zijn er duidelijk wel.

  @Ronald: wel iets belachelijks eigenlijk, dat we meer betalen voor acceptgiro’s. Maar ik doe het met de meeste afschrijvingen ook zo ja.

  @Citrien: tnx

 16. jemig cin wat een shitzooi, ik hoop zo dat het snel geregeld word…hoewel snel regelen en nederland niet echt samengaat geloof ik…..

 17. Kan niet anders dan je sterkte wensen met mijn nummer 1 uit de irritatie Top-10;

  Een hoop geregel met dingen waar je niets aan kunt doen x(

 18. Joke

  ik ben ook geskimmed voor het eerst in mijn leven naar vandaag blijkt op het vliegveld van bergamo / milaan daar heb ik nog gepint bij een automaat. nu afschriften van opnames in geldautomaten in bucarest?
  schade 1300 euro. echt verschrikkelijk maar de postbank verzekerde mij dat ik het geld terug krijg…. wat een drama! Gelukkig kan ik maar 250 roodstaan anders was het nog meer geweest
  Ben hier enorm van geschrokken.

 19. Lampie

  Mijn zusje (16 jaar) is geskimmed bij een goedkope textielwinkel (z..man)
  Zij is gelukkig geen 1300 euro kwijt, dat heeft ze niet eens. Wel 60 euro.
  Wat voor haar natuurlijk vrij veel is! Met haar gekopieerde pas is in polen geld opgenomen…
  Best eng dat je eigenlijk niet eens meer normaal kan pinnen…
  Moeten we in Nederland weer terug naar de oude geldbuidel…
  Alles contact betalen. Lang leve de vooruitgang van de techniek [-(

 20. Shiirriie

  Mijn pas is afgelopen zaterdag ingeslikt door zo’n Postbank automaat in de AH. Blijktie een dag eerder geblokkeerd te zijn. Er zat een skimming apparaat in het ABN automaatje aan de overkant… Gelukkig is er bij mij geen geld afgeschreven, maar het brengt een hoop ellende met zich mee! x(

 21. Kelly

  CiNNer: Heb je dat geld inmiddels al terug gekregen?

  Wij zijn vorige week bij een pinautomaat in Garda, Italie geskimmd, ze hebben in totaal van onze rekeningen 1750 afgehaald. Hopen dat we het terug krijgen, maar de banken kunnen dat niet garanderen. Heeft iemand het geld ooit terug gekregen van de bank? zo’ja, het hele bedrag, of een deel ervan?

 22. Ja, wij kregen het geld al erg snel terug. Maar dat was omdat het ging om een hele bende die honderden bankpassen had geskimmed, dus het overduidelijk was dat het niet onze schuld was. Ik heb begrepen als je een van de weinige bent, ze niet terug betalen omdat je wellicht zelf slordig om bent gegaan met je pincode of iets.

  Heel absurd in mijn ogen. Je kan je er niet tegen verzekeren, je hebt een bankrekening en bankpas nodig maar als er iets mis gaat draai je er ook voor op.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft