Levert u even in?

De eerste effecten van de WMO raken inmiddels beter zichtbaar. De afgelopen weken zijn enkele duizenden thuismedewerkers ontslagen en het lijkt een reële angst te denken dat nog vele duizenden zullen volgen. Waarom, tja ..  “de gemeenten vinden dat de thuiszorg teveel kost en dus moet er worden bezuinigd.

Teveel is in deze context echter nogal relatief. Er zijn dezelfde hoeveelheid medewerkers nodig, de gemeente wil deze mensen alleen zo goedkoop mogelijk hebben. Dus worden ze massaal ontslagen en kunnen dan terugkeren als alfahulp. “Alfamedewerkers bouwen geen pensioen op, zijn niet verzekerd tegen ziekte en arbeidsongeschiktheid en moeten zelf al hun administratie regelen. Dit voor een bruto uurloon van 12,40 euro. (Verder ..)

Oftewel deze werknemers worden gedwongen hetzelfde werk te blijven doen voor een stuk slechtere arbeidsvoorwaarden of worden gestraft met ontslag voor het hebben van gezond verstand. Voor de gemeenten zal het niet veel uitmaken, in nood kan je dezelfde mensen vanuit de bijstand verplichten alsnog alfahulp te worden. Het is werkelijk een walgelijk kunststukje!

Voor de clienten gaat eveneens een sombere tijd in. Velen zagen indicaties zonder meer gehalveerd worden om dezelfde reden, zorg is nu eenmaal duur dus dan heb je er vast niet veel van nodig. Door gebruik van alfahulpen of zelfs simpele schoonmaakbedrijven moet een grote groep überhaupt maar zien wie er op welk tijdstip nu weer op komt dagen. Eenmaal afhankelijk van hulp, dien je je maar aan te passen aan iedereen die toevallig maar naar je toegestuurd wordt.

Zo lijkt het een wet door gemeenten maar vooral vóór gemeenten…

Comments (10)Previous

Lichtelijk getikt

Next

Stoomfriet

10 Comments

 1. desiree

  Huup, huup, huup,
  WMO verdwijntruck.
  Het sprookje was te mooi om lang te zullen duren…
  Dit heeft iemand goed ‘uitgedokterd’.
  Hoe lang gaat het duren voordat er mensen uit Polen gehaald zullen worden om dit werk te moeten doen wat ‘niemand’ hier meer wilt doen straks?
  Wat gebeurd er met het budget wat de overheid aan gemeentes geeft voor het uitvoeren van WMO?

  Dit is weer even ruw wakker worden… 🙁

 2. Het gaat in feite nog iets slinkser dan uit het artikel naar voren komt. De gemeenten baseren zich op de indicatiestelling en daarbij wordt (inderdaad ook weer op aanstichting van de gemeenten) in veel meer gevallen dan voorheen een indicatie voor huishoudelijke hulp via alfahulp gegeven. Waar de gemeenten zich vervolgens weer achter verschuilen.

  Voor de cliënt zit er nog wat meer nadelen aan dan alleen de onzekerheid, de hulp van de thuiszorg heeft wat meer verantwoordelijkheden dan alleen de boel schoonhouden. Deze houdt b.v. ook oog op de medische en sociale situatie van de cliënt en geeft indien dit nodig is een signaal af of adviseert de cliënt hoe dingen beter kunnen. Voor veel cliënten heeft de huishoudelijke hulp bovendien een sociale functie (even een praatje bij een kopje koffie). of doet zonodig boodschappen of haalt b.v. medicijnen op bij de apotheek. Dit vervalt allemaal bij alfahulp, zeker als dan ook nog het aantal uren wordt ingeperkt.

  Bovendien verwacht ik dat alfahulpen in veel mindere mate zelf bepalen wat nodig is maar veel meer alleen doen wat de cliënt hun opdraagt. Voor mij kan dat als mijn huidige indicatie afloopt betekenen dat dingen blijven liggen die eigenlijk wel aangepakt zouden moeten worden doordat ik met mijn ogen zelf niet snel zie of iets weer eens aan een goede beurt toe is. Nu houdt mijn hulp dergelijke zaken goed in het oog, ze is duidelijk geïnstrueerd dat ivm de immuunsuppressie een zo optimaal mogelijke hygiëne van belang is, of een alfahulp dat ook doet is maar afwachten en eerlijk gezegd heb ik daar zo mijn twijfels bij.

 3. Opa-Buiswater

  Ik begon mij zo zoetjes aan al af te vragen wat de zegeningen van ons compleet nieuwe zorgstelsel nu toch wel mochten zijn en zie……ik word op mijn wenken bedient! In het complexe geheel komt het er in het kort op neer dat de verzekeringsmaatschappijen geld verdienen en dat de grote kosten opgebracht dienen te worden door de gemeenten die vervolgens weer gaan bezuinigen op de contracten waardoor er dus mensen onder de prijs moeten werken waardoor het gevaar op ondermaats presteren levensgroot is!
  Méér betalen, bezuinigen enz enz……en voorlopig is de betalende burger geen ene reet goedkoper uit!
  Het woord “schande”dekt de lading niet eens………tijd voor een bijzonder groot parlementair onderzoek zou ik zo zeggen 😉

 4. In deze regering zitten nog meer “christenen” als in de vorige en nog een paar gasten die zich socialisten noemen.
  Je zou toch denken dat een en ander wel i.o. gemaakt zal worden >:)

 5. Joke

  Ik werk dus bij de thuiszorg, bij de klantenadministratie waarbij ik de WMO-beschikkingen moet invoeren, maar ook (heel fijn) de klanten te woord moet staan die huilend aan de telefoon hangen omdat ze niet meer weten hoe ze het moeten bolwerken.
  Als de gemeenten hun werk nou eens goed zouden doen…maar wij lopen constant weken vertraging op omdat gemeenten foute beschikkingen sturen, die onvolledig zijn en waar wij dan weer achteraan moeten bellen/mailen/faxen. Want zo’n formulier invullen, daar doe je blijkbaar twee weken over en dan nog verkeerd ook.
  Ik ben de WMO al maanden BEU, maar dit gaat echt te ver. Walgelijk is het als je iemand aan de telefoon krijgt die nachten moet waken bij zijn terminaal zieke vrouw en overdag nauwelijks tot iets in staat is, terwijl hij, jawel, drie hele uren zorg toegewezen krijgt en dan moet uitleggen dat dat nou eenmaal de regels zijn die de gemeente gemaakt heeft. Ik werk er nog vier weken, maar dat is mij lang genoeg met dit onmenselijke beleid.

 6. triest, diep triest

 7. Ze zijn gek…

 8. citrientje

  in triest, de verandering is al jaren gaande, het is al heel anders dan toen ik nog in de zorg werkte. Toppunt was toen ik hulp aan vroeg dat ze zeiden, zoek maar een vriendin op en betaal haar je bijdragen die je moet geven als je anders ons zou moeten nemen. Dus ze adviseren zwartwerkers. Nutcakes. Kun je 1x per maand paar uur hulp nemen die nog zwart is ook.

 9. @Citrien: lekker voorstel, een zwart werkende hulp kun je ook niet opvoeren als aftrekpost bij de belastingdienst, en aangezien deze hulp onder specifieke uitgaven wegens ziekte vallen loop je dan, als je aan de voorwaarden daarvoor voldoet, ook nog de verhoging daarvan van 113% mis. In mijn geval zou dat b.v. betekenen dat ik die zwarte hulp maximaal 1,50 euro per uur zou kunnen betalen als ik niet duurder uit wil zijn dan nu. Voer je het wel op dan moet je nota’s kunnen overleggen en dan is het geen zwart werk meer en wil de hulp ter compensatie van het bedrag dat de belastingdienst nog bij haar komt halen graag wat meer verdienen per uur. Waarmee je dus minimaal weer op het uurtarief van de alfahulp zult komen, maar zonder het maximum aan de eigen bijdrage dat voor hulp na indicatiestelling geldt.

 10. Keeske de Vlaming

  Of zoals Jan Peter Balkenende hoog in het vaandel heeft: “Zo gaan wij in Nederland niet met elkaar om!”

  Oooooooh……..!, zeg dat dan, Koekert

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft