Het grote bangmaken

Dit lijkt wel de tijd van het grote bangmaken. Zo las ik net het bericht  dat we er de komende jaren bakken vol chronisch zieken bij krijgen en daar staat onder andere te lezen:

Ook het aantal mensen met een aan roken gerelateerde ziekte neemt toe. Deze stijging is onder vrouwen veel hoger dan bij mannen. Dat komt omdat mannen minder zijn gaan roken en vrouwen juist meer.

Eigenaardig, want het aantal rokers in Nederland is al een aantal jaar dalende, ongeacht het feit dat er een verschuiving heeft plaatsgevonden in de sexe van rokers. En met alle genomen maatregelen op het gebied van (niet) mee-roken zou je ook eerder een daling in roken gerelateerde ziektes verwachten dan een stijging.

Persoonlijk denk ik dan ook dat simpelweg een hoop factoren buiten beschouwing worden gelaten. Zoals het feit dat printers net zo slecht zijn als rook bijvoorbeeld. Of dat er zoveel mensen dood gaan door milieu effecten wellicht.

Is roken nog steeds slecht voor de gezondheid maar het grote bangmaken gebeurd niet alleen op gebied van roken. Onlangs werden we opgeschrikt door het bericht dat er dit jaar maar liefst twee mensen zijn overleden aan de gevolgen van blikseminslag, waar het gemiddelde al jaren op twee doden door bliksem per jaar ligt. En gaan we niet dood door roken dan vallen we er wel bij neer van welk voedselprodukt ook.

De hamvraag blijft dan wel, waarom het grote bangmaken …?

Comments (24)Previous

Anti-spam dingskie

Next

To Catch a Predator

24 Comments

 1. Gezien dat het percentage van de volwassen bevolking dat rookt meer dan gehalveerd is (dit zal niet hetzelfde zijn als dat het aantal rokers meer dan gehalveerd is, door de toename van de bevolking zal dat aantal iets – maar niet heel veel – minder gedaald zijn dan met de helft). Nu kan het desondanks wel waar zijn wat ze zeggen: het roken is vooral na WO II een algemeen verschijnsel geworden dus het kan zo zijn dat nu een groot aantal van die mensen op een leeftijd komen waarop de gevolgen van dat roken/gerookt hebben merkbaar worden. Het alleen melden van het verschijnsel zonder de oorzaak verder te specificeren lijkt echter inderdaad op bangmakerij, wellicht aangestuurd door de anti-rook lobby, mogelijk als extra steuntje voor de diverse rookverboden.

  Dat van die bliksem lijkt me een kwestie van statistieken wat al te rechtlijnig interpreteren van statistieken: “het zijn er nu twee in een half jaar dus het is verdubbeld”. Je kunt dat echter pas stellen als de cijfers van het hele jaar bekend zijn en dan nog blijft dat cijfer een gemiddelde waar van jaar tot jaar verschillen in kunnen zitten. Bij zulke aantallen heb je al snel een verdubbeling, je kunt pas na een aantal jaren eventueel stellen dat er een stijgende tendens is.

  Ik heb het idee dat die bangmakerij een beetje verband houdt met de toename van het aantal bevoogdende maatregelen: als je van mening bent dat men/de bevolking niet zelf in staat is dingen in te schatten lijkt het logisch voor steeds meer zaken te gaan waarschuwen en dat maar zo indringend mogelijk te doen.

 2. Het is net als sex, angst verkoopt.

 3. Mensen laten zich ook graag bangmaken… dat zit in de aard van het beestje… ik zeg altijd maar… alles met mate…

 4. Vooral die milieudoden blijven toch wel wat onderbelicht in de media. Maar dat is logisch. We willen natuurlijk niet horen dat we de auto moeten laten staan en dat dat veel meer doden oplevert dan roken b.v.

 5. Fuck spam ding… Nog eens… Met angst weet de politiek altijd geld vrij te krijgen. Met angst zal er tweeracht gezaait worden.:x

 6. Ik snap het wel van dat roken. Sigaretten zijn zo ontzettend veel duurder en dus beter van kwaliteit geworden dat de fabrikant nu trots claimt dat hij met hetzelfde pakje sigaretten nu twee mensen méér ziek krijgt.

 7. citrientje

  ons hele millieu is ziekmakend dus dat er bakken met chronisch zieken bij komen.

 8. Ze hebben zeker een glazen bol waar een barst in zit hehe. Ik maak me er niet druk om, want als er een ding is dat vaststaat is dat ik een keer dood ga, iedereen gaat eens een keer dood. En tjah je moet dan toch ergens aan dood gaan he 😉

 9. Het grote bangmaken werkt denk ik meer en/of beter dan mild erover discussieren.
  Maar het blijft toch gedeeltelijk ook een keuze van de persoon zelf, ondanks dat ze ook de verantwoording moeten nemen om geen overlast te geven naar elkaar toe.

 10. Die stijging van dat bliksem heeft te maken vermoedelijk door dat bizarre ongeluk in Vorden, tijdens de begravenis.

  Maar is er ooit over ‘politieke slachtoffers ‘iets bekend geworden ooit?
  Politiek is stress en ook dat is levensgevaarlijk!Lijkt me ook leuk om daar een onderzoek naar te starten… ghehe.

 11. Heb je het nog niet eens over het angst voor terrorisme

 12. @Frans: wellicht is het gewoon de kerkelijke manier: prediken van hel en verdoemenis is de weg ..

  @GobboE: maar het is niet alternatief voor milde discussie, het is gewoon een wel erg veel goochelen met cijfers om mensen bang te maken. En ik heb geleerd dat angst een slecht raadgever is .. Heb ook niet de indruk dat het echt helpt maar dat het er alleen voor zorgt dat iedereen per defenitie het gevoel heeft nogal ongezond te leven, of dat nu wel of niet zo is.

  @feex: het aantal slachtoffers van bliksem zijn vooralsnog amper gestegen, het verschil zit hem erin dat het nu het nieuws haalt. Wat op mij overigens ook invloed heeft gehad, ik was al bangig voor bliksem en dat wordt van die berichten niet bepaald beter 🙂

  Politieke slachtoffers is weinig van bekend geloof ik .. hoewel we wel weer weten hoe slecht stress is dus het een is makkelijk af te leiden van het ander 😉

 13. @Feex: die politieke slachtoffers worden opgenomen in een inrichting die “directiekamer” wordt genoemd.

 14. Ik had hier een reactie neer gezet eerder van de week, en nu is hij weg :-w

 15. precies wat beeobee zegt, bange mensen kopen meer..

 16. @Redstar: dan zal alleen jij hem gezien hebben en is hij naar de spamfilter verkast vermoed ik. En voor dat ik dat anti-spamdingskie erin had gezet was amper nog te zien of er goede commentaren tussen de spam zat. Sorry!!

 17. @ Cinner, Het is niet anders 😡

 18. het is me vergeven gelukkig 🙂 Heb inmiddels maar wat rigoreuzere maatregelen genomen en files hernoemd enzo. Lijkt ook goed te werken, dus de anti-spam-vraag kon weer aan de kant ..

 19. Hoi Cinner, lang geleden dat ik hier kwam binnen gestrompeld. Omstandigheden en andere fel bezwarende gebeurtenissen alom 🙂 Maar goed… on-topic! Bange mensen zijn doorgaans erg gewillige mensen. Gewillige mensen denken niet meer voor zichzelf maar laten anderen voor hen denken. Bepaalde belangengroepen zijn aardig op weg om via ingehamderde angst een ‘democratische dictatuur’ op poten te zetten waarin het steeds makkelijker zal worden om ‘wat dan ook’ als waarheid te verkondigen. Ik verkies dan ook het vermeende korte leven van levensgenieter boven een lang leven als lijfeigene van een systeem dat mij mentaal probeert te wurgen. Misschien een ietwat mistroostige visie maar mijn gevoel zegt dat ze klopt. We moeten met z’n allen weer vrijuit gaan leven… dringend!!!

 20. Urban!! Blij dat je terug bent, hopelijk onder betere omstandigheden en minder bezwarende gebeurtenissen. En ik vrees dat je gelijk hebt .. betrap mezelf er ook nog wel op richting bangdenkerij in plaats van levensgenieterij te gaan :/

 21. Keeske de Vlaming

  Alsnog het comment van een poosje geleden…
  Ik lees, dat urbain daar als een voorshotje heeft genomen op mijn mening, die daar redelijk naadloos bij aansluit.

  Bange mensen gaan klonteren, en roepen; “Mormormor!!” Zij roepen om een sterke man/vrouw, die de angsten kan beteugelen door onze vrijheden in te korten. Wanr dan zijn wij veiliger….
  Er is altijd wel een sterke man/vrouw, en niet geheel toevallig is dat ook vaak de grote vreesaanjager. Zie Pim & Geert.

  Het is mijns insziens de macht.
  Als het een tijdje rustig is, moeten wij ons zorgen gaan maken, ómdat het rustig is.
  Als het een tijdje niet rustig is, kraait de vreesaanjager victorie.

  Ik probeer er niet aan mee te doen, kan gelukkig redelijk relativeren, en doorzie denk ik ook wel de politieke machtsspelletjes van de grote angstzaaiers.

  Nu is er een spreekwoord: wie wind zaait zal storm oogsten.

  Wat wordt er geoogst bij het zaaien van angst?

  Wij vrezen macht……
  x(

 22. Keeske de Vlaming

  Een P.S. er achter aan, gezellig!

  Laatste nieuws – laatste nieuws – laatste nieuws

  De zorgverzekeraars van Nederland gaan slachtoffers van verkeersongelukken niet meer uitbetalen! De motivatie achter deze regel is, dat verkeersdeelnemers zich willens en wetens in mogelijk levensbedreigende situaties begeven.

  Er is nog een speciale commissie van de verzekeraars ingesteld om te zien, of gebruikers van rollators hier ook onder gaan vallen.

  :):d:)

 23. @Keeske: dat laatste ga je toch niet serieus menen he? *Gaat zich even wezenloos zoeken naar het nieuwsbericht*

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft