To Catch a Predator

Ooit (fragmenten van) “To Catch a Predator” gezien? Het is een amerikaans programma van NBC die pedofielen in de val lokt. Simpel concept: een volwassene doet zich op internet voor als kind op zoek naar een date met een volwassene. Trapt een volwassene erin, wordt hij  of zij geconfronteerd met een cameraploeg, een agressieve presentator a la Willibrord Frequin en een arrestatieteam.

Een 49-jarige dokter uit San Francisco die in het programma is ‘gepakt’ toen hij op bezoek wilde bij een zogenoemd veertienjarige meisje, claimt dat hij geenzins van plan was sex met het kind te hebben maar dat het kind hem dusdanig lastig viel op bezoek te komen dat hij overstag is gegaan. Omdat hij van mening is dat hij erin is geluist, verzoekt hij de rechter de zaak te seponeren.

De eerste neiging zal zijn te denken dat zo’n man niet zomaar op bezoek gaat bij veertien jarige kinderen en dat ze hem maar moeten opsluiten en de sleutel weggooien. Maar “To Catch a Predator” is een programma wat zeer agressief te werkt gaat. Wat nu als de man andere motieven had om het kind te bezoeken?

Wat denkt u, goed programma of nogal ethisch onverantwoord?

Comments (14)Previous

Het grote bangmaken

Next

Spam Karma

14 Comments

 1. desiree

  Absoluut ethisch onverantwoord, nu is het uitlokking van pedofilie, maar het wordt al voor zoveel andere zaken ook al gebruikt in Amerika.
  Ik vind een eerste hoofdregel dat men nooit tot uitlokking mag verzoeken.
  Iemand was misschien niet op het idee gekomen als het niet in de verleiding zou zijn gebracht.

 2. Die gasten die zo iemand in de val lokken zijn al net zo erg als iemand die kinderen misbruikt, zou het nu echt gaan om het tegegengaan van pedofilie, maar hier gaat het alleen om de kijkcijfers

 3. Je kunt beter de vraag stellen; staat het woord ethiek wel in het amerikaanse woordenboek. Indirect verdiend zo’n programma ook bergen met met geld door de reclameinkomsten en verdiend dus geld aan een “negatief verhaal”.

 4. Mick

  @ beeobee: daar ben ik het helemaal mee eens!

 5. Typisch Amerikaans. Uitlokking is verboden. Ik kan me daar niet zo druk over maken. Gewoon je kinderen goed voorlichten over de gevaren van internet en chatten.

 6. Wat een verstandige 1e vijf reacties. Ik sluit me erbij aan. Nu nog wachten wanneer John de Mol dit leest zodat wij het binnenkort ook op de tv krijgen.

 7. Silverblue

  Hm. Ik ben het met bovenstaande 5 schrijvers eens. Ik denk dat dit programma meer op sensatie uit is dan het werkelijk bestrijden van pedofilie.

 8. Is het met alle bovenstaande beweringen eens.
  Als ouders is het vooral belangrijk om toezicht te houden bij het chatten en het internetgebruik van je kinderen en hen ook regelmatig duiden op het gevaar en de verlokkingen. En dan als je dat allemaal goed gedaan hebt, hopen dat je kinderen ook zo verstandig zijn om zich niet laten mee te slepen met een mooiprater in chat.
  Want je kan het nog allemaal zo goed mogelijk doen, kinderen en tieners blijven je verrassen.

 9. Soms denk ik dat er teveel wordt verteld over de werkwijze, zo was er een undercoverprogramma te zien hoe makkelijk het was een sextrip te maken en waar ze “het” konden krijgen allemaal..waar hoe, dat soort dingen.
  Zoiets werkt ook ideeen in de hand.
  teveel informatie vrijgeven kan ook een dominoeffect in de hand werken
  *Denkt aan familiedrama,s en de croftybom ,viaductstenen*
  En ellende verkoopt blijkt des te meer..
  Tja..gezond boerenverstand?

 10. Nu er op deze manier actief geworven wordt , waarbij voorgewend wordt dat het initiatief van het “kind” uitgaat, vind ik dit absoluut onethisch, bovendien zou het zomaar zo kunnen zijn dat iemand reageert en helemaal geen kwade bedoelingen heeft maar juist hoopt door er op in te gaan bv de ouders te kunnen waarschuwen (wat me zeker in het geval van een arts helemaal niet zo denkbeeldig lijkt). Als het duidelijk zou gaan om mensen die zelf al op zoek zijn naar dergelijke contacten wordt het een iets ander verhaal, hoewel ik dan nog steeds ernstige twijfels heb bij het als een tv-show brengen van een en ander.

 11. Even de linkjes wat verder gelezen. Volgens NBC zou hun lokvogel geen enkele aanleiding geven voordat de andere partij over sex begint. Dan moeten er in Amerika heel wat vreemde vogels het internet afstruinen en op de gok elke jongere uitproberen en voor sex benaderen als ze in één sessie 29 mannen oppakken met dergelijke bedoelingen die kennelijk geheel bij toeval in een chat met het betr. “kind” terecht kwamen. Dat komt op mij wat onwaarschijnlijk over en roept bij mij de vraag op hoe het komt dat er zoveel mannen nu net op dit ene “kind” afkomen. Dat maakt het verhaal van de andere kant dat er indringend werd geprest tot het maken van een afspraak in mijn ogen wat geloofwaardiger.

  Bovendien put men zich bij het beantwoorden van een kijkersvraag of dit geen uitlokking is vooral uit in het uitleggen dat van uitlokking sprake is als de politie iemand overhaalt iets te doen wat hij onder normale omstandigheden niet zou doen en dat het dus geen uitlokking kan zijn omdat het niet door de politie gebeurd, die komt pas in beeld als de afspraak gemaakt is. Een nogal vreemde opvatting over de bedoeling van het verbod op uitlokking volgens mij. Dat men afwacht of / tot de ander over sex begint wordt slechts zijdelings genoemd.

  Er zullen tussen de mannen die opduiken ongetwijfeld genoeg figuren zitten die op dit gebied niet deugen, maar of dit, inclusief het direct – nog voor er van een veroordeling sprake is – publiekelijk aan de schandpaal nagelen nu de goede manier is om dit te bestrijden betwijfel ik toch ten zeerste.

 12. Oftewel: we zijn het allemaal erg eens .. Het programma loopt overigens al een aardige tijd daar en is stikpopulair. Zo is het ineens sensatie in plaats van misere 🙁

 13. Sarww

  ze gaan helemaal niet agressief te werk… eerst chatten ze een maandje en soms wel langer en daaruit concluderen ze of die persoon op sex uit is en maken vervolgens met hem een afspraak. Het enige wa tjij misschien agressief vind is denk ik de manier waarop de politie sommige pedofielen oppakt, maar dat is alleen als deze zich verzetten. BOvendien heb ik een aantal afleveringen gezien en daaruit is gebleken dat sommigen weten wat het voor een programma is en weten dat ze een strafbaar feeit begaan en toch doen ze het.

  Ik ben een voorstander van zo’n aanpak en naar mijn mening is het echt geen sensatie maar een juiste aanpak van dit probleem!

 14. sergei

  ik vind dat alle pedofielen hebben verdiend om er mee te geconfronteerd worden. Om getoond te worden.
  Mensen die het onethisch vinden… Is het etisch om met een kind sex te hebben?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft