Politie niet nodig

De politie zou niet meer moeten uitrukken voor botsingen waarbij alleen blikschade is ontstaan. Hoofdcommissaris Jan Stikvoort van het politiekorps Hollands Midden pleitte daar donderdag voor in de uitzending van RTL Nieuws. Verder  Hij is van mening dat de automobilist zelf wel een schadeformuliertje kan invullen en ook de verzekeraars schijnen daar geen problemen mee te hebben.

Het zou een hoop mankracht en tijd schelen, daar zit wat in. Toch vraag ik me af of dat plan wel zo zaligmakend is. De politie wordt er immers niet bijgehaald om de schadeformulieren in te vullen maar om te bekijken wie waar schuldig aan is en na te gaan of de verklaringen wel enigzins kloppen. Dat zou dan wel eens een iene-niene-mutte-jij-raakt-je-bonus-malus-treden-kwijt spelletje kunnen worden.

Wat denkt u, goed plan of verkapte bezuiniging over de rug van de automobilist?

Comments (10)Previous

Valkuilen

Next

Aantrekkelijk ..

10 Comments

 1. Als beiden het eens zijn over de schuldvraag en de invulling van het schadeformulier lijkt het me niet zo’n probleem. Maar daarvoor zullen de verzekeraars die duidelijkheid ook moeten toe staan, het erkennen van schuld is echter in zo ongeveer iedere polis verboden, daardoor is zelfs bij de simpelste aanrijding dat onafhankelijk oordeel van de politie over de schuldvraag nodig.

 2. In Belgie is het al een tijdje zo dat bij blikschade geen politie gebeld wordt. Tenzij er gewonden bij zijn, of één van de partijen moeilijk doet. De verzekeringen moeten onderling uitmaken wie schuldig is. Dit werkt erg goed hier. Dus misschien maar eerst eens uitproberen?

 3. Stefan

  of één van de partijen moeilijk doet

  Inderdaad, wil men daar op wachten of het voor zijn? Ik denk dat er heel wat meer gevallen ruzie/gevecht/doodslag van zal komen. En dan… Oh nee, daar komen ze tegenwoordig ook niet meer voor… :-“

 4. Het past helemaal in het beeld dat ik al van politie en justitie heb: je hebt er alleen maar last van, en als je ze nodig hebt, zijn ze nergens te bekennen. Ze lijken alleen nog geïnteresseerd in grotere zaken en boetes uitdelen. Vooral zo doorgaan jongens, zo komen we vanzelf in een semi-anarchie terecht.

 5. Eenvoudig op te lossn door de voorrijkosten en man/vrouwuren der politie in rekening te brengen bij de schuldige.

 6. @Frans: indeed

  @Anne: veel mensen zullen moeilijk doen om wat Frans al zegt, hier wordt afgeraden schuld te bekennen. En daarnaast kan het je nogal kosten, heb het vertrouwen niet dat de verzekeringsmaatschappijen ook maar de minste moeite doen het echt uit te zoeken (en dan spreek ik deels uit ervaring).

  @Stefan: jammer dat we weer geen eigen rechter mogen spelen 😉

  @Arlo: levert meteen meer boetes op 🙂

  @Xiwel: bij mijn weten wordt de politie reeds uit de staatskas betaald, moeten we dat nu dubbelop gaan doen??

 7. Keeske de Vlaming

  Ik vraag mij af hoe dat moet met later opspelende klachten dan?
  Ik vraag mij af of verzekeringen dit pikken?
  Ik vraag mij af waar die tijd dan naar toe gaat?
  Ik vraag mij af of ik er in voorkomend geval met een Hell’s Angel uitkom?
  Ik vraag mij veel af, dus…..

 8. Nou een vraag kan ik toevallig beantwoorden, de verzekeraars staan er niet onwelwillend tegenover ..

 9. @CiNNeR: ‘..we..’? Jij misschien wel, maar ik niet. Ik ben nl nooit schuldig. [-(
  In het andere geval hoeft de staatskas dan minder bij te dragen en mij en de rest monder te vragen.

 10. @Xiwel: zo is het alsof elke automobilist die ooit een ongeluk veroorzaakt een eikel is, maar een ongelukje zit in een erg klein hoekje. En vrees dat je er niet minder belasting om zou gaan betalen 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft