Gat in het universum

Hier kan ik me nou bijna waanzinnig over denken. Aanvankelijk altijd enthousiast en nieuwsgierig maar meestal eindigend in een mistroostige bui. 

Volgens een studie in het Astrophysical Journal hebben wetenschappers namelijk een gat in het universum gevonden met een diameter van bijna 1 miljard lichtjaren, waar helemaal niets is, ook geen donkere materie. ,,Niet alleen heeft niemand ooit zo’n grote lege ruimte gevonden – we verwachtten ook nooit er een van deze grootte te vinden”, stelt prof. Lawrence Rudnick, Universiteit van Minnesota. Er zijn wel al eerder gaten gevonden die bijna leeg waren, maar nooit zo groot (en zo leeg?). Dit enorme gat bevindt zich blijkbaar op 6 à 10 miljard lichtjaren afstand van de aarde.

Mijn brein kan er niet bij, een gat wat ‘niets’ bevat. Is ‘niets’ dan niet ook ‘iets’? Waarom is het er (niet) en hoe is het (niet) ontstaan? Is het echt niets of zien wij het niet en verklaren het tot ‘niets’? Hoe is uberhaupt het universum ontstaan en hoe kan niets iets worden?

Sowieso vind ik het een absurd idee dat wij ontstaan zijn uit iets oneindigs, ook al zoiets wat niet te bevatten is. Is het oneindig omdat het begin het einde is en het einde het begin of is oneindig ook dat, oneindig? Of noemen wij het zo, omdat het concept ‘niets’ onverdraagelijk is te denken.

Enfin, na nog honderden van dit soort vragen kom ik altijd op hetzelfde uit, we weten het niet en het leven is eigenlijk totaal onzinnig …

Comments (20)Previous

Straatmuzikant auditie

Next

Eddy Zoëy en de Playboy

20 Comments

 1. Zo dat is een aardige mindf**ker voor het weekend. 😉

 2. Kennen we het kabinet niet dat gat in slingeren 😉

 3. Eindelijk een plek waar helemaal niets is. Heeft God dan toch een steekje laten vallen?

 4. Op zich is het niet zo vreemd dat het “alles” ook een “niets” bevat. Als er een niets is, moet het wel in alles zitten, anders zou het alles niet alles zijn. Of betekent alles “alles behalve niets”? 🙂

  Trouwens, als dat gat op zo’n grote afstand is, is het nog maar de vraag of het er überhaupt nog wel is, we kijken immers 6 à 10 miljard jaar in het verleden. In zoveel tijd kan er een hoop veranderen…:)

 5. Tja… maar wat kunnen we met die kennis?
  *Ik zou best wel dat kostenplaatje op mijn bankrekening willen hebben van dat onderzoek*;))

 6. Stefan

  Binnenkort maken we zelf “niets” en met een beetje pech verdwijnen we er ook nog met z’n allen in…

  “Wat verdere gevolgen zijn van de LHC, kan moeilijk gezegd worden. Alleen dat het de voltooiing van het Standaardmodel grote mogelijkheden biedt en ook tot verdere (nu nog onverwachte) ontdekkingen. Misschien kunnen er zelfs kleine, zeer snel verdampende zwarte gaten mee gemaakt worden. Dan zouden verschillende andere kosmologische theorieën getest kunnen worden zoals diverse varianten van de Snaartheorie.”

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Large_Hadron_Collider

  Maar ja… Dezelfde mensen die zich hiermee bezig houden, zijn tevens de uitvinders van het internet:

  “Het World Wide Web (WWW) ontstond bij CERN als een uitvinding van de computertechnici Tim Berners-Lee en Robert Cailliau.”

  http://nl.wikipedia.org/wiki/CERN

  Moeten we ze nu dankbaar zijn, of heel erg bang worden?

 7. desiree

  Frapante overeenkomst dat de grootte van het Niets gelijk is aan het grote Niets in mijn portemonee…

  Een goede vraag wat ‘niets’ is.
  Men is allang tot de ontdekking gekomen dat natuurkundig gezien de fysieke wereld/totale heelal een fractie is van de totaliteit van alles wat ‘iets’ is.
  Dat de fysieke wereld zelfs een bijzondere uitzondering is en meer uitzonderlijk is dan dat het gewoon is dat het er is.
  Dat maakt het ‘iets’ uniek en het ‘niets’ weer gewoontjes…
  :d

 8. Wetenschappers hebben in het brein van onze minister president een gat met een diameter van bijna 1 dm gevonden waar helemaal niets is, ook geen donkere materie. Dit staat in een studie die vrijdag is gepubliceerd in het Frenological Journal. ,,Niet alleen heeft niemand ooit zo’n grote lege ruimte gevonden – we verwachtten ook nooit er een van deze grootte te vinden”, aldus prof. Laurens Roodnek van het Nederlands Instituut voor Neurowetenschappen.Er zijn eerder ‘gaten’ in hersenen gevonden die bijna leeg zijn, maar die waren nooit zo groot. De ontdekking is gedaan met behulp van een radiomicroscoop en een hersenscan. Het grote gat bevindt zich op 6 à 10 mm afstand van de fornix.

 9. Zou het daar ook echt rustig zijn? Geen lichtvervuiling en zo? Volgens mij is het de opening van het lab waar wij onderdeel van zijn.. 😡

 10. @Anders:

  “Hij (de prins) spoedde zich naar de hofarts. De hofarts nu was een wijs man. Hij zat gebogen over zijn boeken, toen de koningszoon binnentrad.
  “Onderzoek dit hoofd”, sprak de prins kort.
  Zo deed de arts, de wijze. Nu is het moeilijk om de waarheid over een koningshoofd te zeggen en daarbij het zijne te behouden. Doch de hofarts was een wijs man. Hij tikte met een zilveren hamertje op het kostbare hoofd en luisterde scherp naar de prachtige klank.
  “Sire”, sprak hij verheugd, “ik feliciteer u, het is hol”
  “Waarlijk,” riep de koningszoon, plotseling blijde, “is het waarlijk hol?”
  De arts, de wijze, boog.
  “Het is beslist zeer zeldzaam, sire”, sprak hij, “en dan die sublieme klank!”

  (Godfried Bomans – De Twaalfde Koning)

 11. Ik ontdekte vandaag dat de container vol met maden zat. Honderden miljoenen. Ik zag een kippepoot liggen waarvan het net leek of die een bewegende wollen trui aan had.
  Ook een ontdekking!

 12. @Stefan:

  Het WWW is niet hetzelfde als het internet, internet bestond al ruim 20 jaar toen het WWW kwam (al heette het toen nog geen internet maar ARPANET). Ook lijkt het me sterk dat dezelfde mensen die het WWW ontwikkelden, aan deeltjesversnellers werken, temeer omdat ze er beiden al een tijdje niet meer werken 🙂

  Het WWW is trouwens niet ontwikkeld in opdracht van CERN; het was Tim Berners-Lee’s eigen voorstel voor informatiemanagement bij CERN. Pas anderhalf jaar later is CERN overstag gegaan.

  Dus we hoeven niet bang te worden, maar we mogen CERN wel dankbaar zijn dat ze hem zijn gang hebben laten gaan :). En nu inderdaad maar hopen dat die deeltjesversnellerdeskundigen en snaartheoristen daar hun vak verstaan 🙂

 13. en die andere wetenschappers van ‘elders’ maar lachen dat ze zo precies onze meetapparatuur in de war weten te schoppen ;p

 14. Die ruimte met Niets…fascinerend toch?

 15. @beeobee: kan je nagaan, daar breek ik een paar keer jaar mijn hoofd over 😉

  @Mannie: dat durt te lang vrees ik 🙂

  @Pascal: iemand zal wel al bedacht hebben dat hij daar een bedoeling mee heeft, maar daar ga ik dan mijn hoofd weer niet over breken ..

  @Arlo: dat zijn maar woorden die beschrijven wat we niet weten of niet begrijpen, taal is zo relatief in dit soort dingen. Echt niets wil misschien alleen maar zeggen dat wij het niet herkennen, er geen naam aan hebben gegeven en het maar tot niets verklaren. En inderdaad, misschien is allang weer iets herkenbaars in de tussentijd, over zes miljard lichtjaar zullen we het weten 😉

  @Feez: ha, ik ook. Zou al een heleboel hoofdbrekens schelen 😉

  @Stefan: blijf dat heel griezelig vinden. Wetenschappers met een licht waanzinnige tik 🙁

  @Desiree: dat vraag ik me af of dat wel zo klip en klaar is. het is theorie, wat weten we er nou werkelijk van. Misschien wel niets 🙂

  @Anders: en de rest is grijs stof vermoed ik zo. Oplossing: als curiositeit in het museum plaatsen 😉

  @Redstar: ha, dat klinkt stikgoed!!! Vinden we onszelf zo slim, blijken we uiteindelijk gewoon een experimentje op de rand van mislukking ..

  @Jaco: en zo worden mijnheren minister president natuurlijk. Verdorie, er moet iemand op gaan staan die de waarheid spreekt!

  @Mack: iewwwwwwwwww!!

  @Kurai: ook aanhanger van de theorie die redstar opgooide? 😉

  @GobboeE: zeker! Maar hoe meer je er over denkt, des te waanzinnigger je er van raakt als je het mij vraagt. In elk geval geeft het tegelijk de niettigheid van aarde, historie en de mens aan.

 16. Stefan

  @ Arlo: De discussie over hoe het internet is ontstaan is een beetje off-topic hier, vind je ook niet?

  “En nu inderdaad maar hopen dat die deeltjesversnellerdeskundigen en snaartheoristen daar hun vak verstaan”

  Dat valt nog maar te bezien, tenslotte weet niemand wat er gebeurt als er een zwart gat op aarde ontstaat, voor hetzelfde geld verdwijnen we er met z’n allen in. Het laatste wordt in ieder geval niet door de CERN wetenschappers ontkent.

  Sterker nog, het betreft hier een 2 billioen dollar project, waarvan niemand met zekerheid kan zeggen of het het gewenste resultaat oplevert of wat de gevaren ervan zijn…

 17. Ik heb er zelf de ballen verstand van, maar ik vind dit soort dingen ook vreselijk interessant.

  Is zo’n zwart gat niet een plek waar ooit een gigantische ster geïmplodeerd is en dat het nu een soort van vacuüm is? Dat het een beetje als een putje werkt en alles naar zich toe trekt en in zich opslokt.

  Hmmz creapy!

 18. Keeske de Vlaming

  Mmmm, filosoferen over iets of niets.!

  Ik ervaar dan zelf met dit voorbeeld het onvermogen om de dingen écht te snappen. Alleen het mogelijke gegeven al, dat niets in feite toch iets is: het heeft , een weliswaar ongevuld, volume en moet dus iets zijn: het neemt plek in, ook al is het niets.

  Ik blijf ook struikelen in de geest over een variatie van kip of ei. Ik kan er niet om heen te denken, dat alles een begin moet hebben, Ooit eens ergens start er iets (of niets) en wordt dan wat (of niks).

  Dan kom ik ook nog in de knoei met oneindigheid. Het heelal is oneindig, lijkt de stelling. En het wordt groter…

  Hier slaan bij mij dan wat stoppen door, terwijl ik het, masochist als ik bij tijd en wijle ben, ook prachtig vind om hier iets (of niets) van of over te vinden.

  Dank voor dit onderwerp!

 19. @Twennie Five: “Een zwart gat is een bijzonder soort object in het heelal, waaruit als gevolg van het sterke zwaartekrachtsveld geen licht of materie kan ontsnappen.” Verder ..

  Maar dit schijnt gewoon een gat te zijn met helemaal niets erin. Of tenminste, dat wordt verondersteld dan. Nog meer creapy 😀

  @Keeske: klinkt griezelig bekend!

 20. Hmmz ik zat er niet zo heel ver naast zag ik met mijn geïmplodeerde sterren verhaal las ik, maar inmiddels weet ik door jouw linkje al veel meer. (grijns)

  Thnx!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft