Pronk vs PvdA

De PvdA moet hardop tegen premier Balkenende zeggen dat hij ‘een leugenaar’ is. Dit heeft oud-PvdA-minister Jan Pronk dinsdag gezegd op een partijbijeenkomst in Meppel.Pronk presenteerde zich daar met nog zes kandidaten voor het voorzitterschap van zijn partij. Hij herhaalde daarbij zijn pleidooi voor een parlementair onderzoek naar de Nederlandse steun aan de inval in Irak. De PvdA heeft zich er tot teleurstelling van Pronk tijdens de kabinetsformatie bij neergelegd dat een dergelijk onderzoek er niet komt. Volgens Pronk is Nederland op ‘een schandelijke manier’ in de Irak-oorlog ‘gerommeld’. De PvdA dient Balkenende daar op aan te spreken. Verder … 

Ok, ik denk dat Pronk gelijk heeft dat de PvdA had moeten gaan voor een parlementair onderzoek met betrekking tot de inval in Irak. Ik denk echter ook dat dit een voorbode is van een heleboel politieke rotzooi in de nabije toekomst. Dat wil zeggen, mits Pronk daadwerkelijk verkozen wordt tot Partijvoorzitter maar die kans lijkt me levensgroot aanwezig. En wat dan, LPF taferelen waarbij partij en kamerfractie elkaar voortdurend in de haren gaan vliegen?

Misschien is de hamvraag eerder of dat zo’n slechte zaak zal zijn. Tenslotte is dit een kabinet van overmatig compromisvorming met een kleine christelijke partij die teveel macht in bezit heeft gekregen. Ook weer niet iets waar we nog drie jaar mee verder willen, er is bij aanvang al voldoende leed geleden.

Maar Pronk .. predikende partijvoorzitter?

Comments (10)Previous

Oeps!

Next

Nog eventjes ..

10 Comments

 1. Pronk heeft gelijk. Waarom is er bij de kabinetsformatie eigenlijk afgesproken dat er geen onderzoek komt naar de inval in Irak? Hebben ze iets te verbergen?

 2. desiree

  Als het om oorlogen gaat is het altijd goed om te onderzoeken waarom men zo nodig achterlijk erin moest springen achter Amerika aan, onderzoek hiernaar klinkt mij als muziek in de oren als men het wilt gebruiken voor een volgende keer om zo iets een tweede keer te kunnen voorkomen.
  Of is dat laatste een te iets naïeve gedachte…

 3. Sorry hoor, maar ik vind Pronk een emotionele stresskip die heel snel de politieke arena moet verlaten.

 4. Pronk schijnt zijn woorden inmiddels alweer “genuanceerd” te hebben (politiek jargon voor “hij heeft zijn keutel weer ingetrokken”)

 5. @Derek: dat is een publiek geheim he, CDA vond het onzinnig en toen werd het een wisselpunt voor de coalitie.

  @Desiree: ik vree van wel ..

  @Pascal: tja, de politieke arena verlaten hoeft van mij ook niet meteen, maar voor partijvoorzitter vind ik hem dan weer erg ongeschikt.

  @frans: ja, dat zat er ook wel in. Hoewel het niet echt werd teruggetrokken, hij maakte het ‘minder persoonlijk’ 😀

 6. Die kleine Christelijke partij vind ik juist verfrissend. Die willen af en toe ergens geld in investeren, ipv overal op bezuinigen. 😉

 7. Pronk had gewoon gelijk. Jammer dat hij net zo’n slappe zak blijkt te zijn als de rest.:x

 8. Ronald

  Pronk was dat niet die man van Srebrenica en die lid is van die partij die het onderzoek naar Srebrenica zolang frustreerde?

 9. Als je in een kabinet stapt met farizeeër s en schrift geleerden, moet je wel water bij de wijn doen en je “dappere”principes van voor de verkiezingen overboord in het meer van Galilea mieteren 😉
  Maar Woutertje en consorten wilden zo graag regeren zonder links

 10. kerk en staat (of religie en staat) moeten gesplitst blijven…ook in dit kabinet (maar of ze dat kunnen…?)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft