Het vergeetachtige volk

Rita rende alle actualiteitenprogramma’s af – en kreeg vreemd genoeg geheel kritiekloos alle spotlights kado – maar er bleek toch nog een klein gaatje over ter voorbereiding op Prinsjesdag. En het zou me niet moeten verbazen maar deed het toch, ‘het volk’ blijkt elk kabinet weer korter van memoires te geraken.

Zo is Wouter Bos het vertrouwen als minister van Financiën al kwijt voor dat de hoedenparade ook maar is begonnen. Dat niet alleen, de krenterige, harde en vaak vervloekte Gerrit Zalm is plots de geweldigste minister van Financiën ooit. De mens van de straat had hem zelfs graag behouden want “Gerrit gaf nog wel eens wat terug”. Merkwaardig, daar kan ik me niets van herinneren eerlijk gezegd.

Nog erger wordt het als het om de bezuinigingsmaatregelen vanuit het gehele kabinet gaat. Toegegeven, komend financieel jaar ziet er niet bepaald rooskleurig uit. Maar menigeen beweerd onmiddelijk doodleuk dat het onder vorige kabinetten Balkenende veel beter was en er, tee dee hee: minder bezuinigd werd. Ehr … zelfs het Centraal Planburo voor de Statistiek bleek het vorige week daar grondig mee oneens te zijn, ondanks wat optimistisch gechoogel met de cijfers bleken we toch echt vanaf 1998 in alle opzichten achteruit gehobbeld te zijn.

Dan nog even terug naar Rita, want daar bleek zelfs het geheugen van menig journalist weinig waard. Vol verbazing vroeg de interviewer van 2Vandaag zich af waarom arme Rita toch de portefeuille van integratie en vreemdenlingenbleid niet meer had gekregen. De tranen zouden in je ogen schieten, als je tenminste vergeten bent dat het laatste kabinet viel op de achterlijke fratsen van voormalig minister Verdonk op .. juist ja, integratie en vreemdelingenbeleid was het, tóch?

Nog drie jaar voor de volgende verkiezingen. Dan stemt dit volk waarschijnlijk de VVD, Rita Verdonk en D’66 zo weer de zetels in. Want er was wel iets mee maar ja .. wat was dat ook alweer?

Comments (21)Previous

Beetje politiek

Next

Prinsjedag!!

21 Comments

 1. Staat Verdonk ook al in de Van Dale? En wat zal daarvan de betekenis zijn?

 2. Waanzinnig!

  Geweldig goed geschreven, goed geannaliseerd en scherp gezien. Ben het helemaal met je eens CiNNeR.

 3. Mick

  Doe eens een gok, Erwin … 😕

 4. Lennard

  Gerrit was ook goed. En leuk. En wat dat teruggeven betreft: Ik denk bijvoorbeeld aan zoiets als de ‘Zalmsnip’.

  Hoest verder met je eigen geheugen? 😉

 5. desiree

  In al mijn verdriet over nederlandse politiek die Cinner weer adequaat weet te verwoorden las ik net tot mijn verbazing een positief stukje over de Europese Commisie en ‘onze’ Neelie Kroes.
  Als het ergens fout gaat moet het elders toch ook wel weer een beetje goed gaan.
  Een mens moet toch ergens hoop in houden nietwaar? b-)
  De media is inmiddels verworden in de vorm van opportunistisch gebral die niet meer in staat is om in deze huidige dagen een gezond stuk verslag/nieuws te verwoorden. Schijnbaar moet alles gedachteloos neergekwakt kunnen worden zonder tegengehouden te worden door enige mate van kennis…
  Alles wat meer dan drie woorden moet kosten lijkt te moeilijk te zijn om weer te geven om de lezers en kijkers nog te boeien, maar dit is alleen maar gewenning.
  De andere kant van de waarheid ligt voornamelijk ook in het feit dat de huidige krantenwereld of NOS als voorbeelden te noemen met zware reorganisaties en kostenbeheersing hun reporters (die tegenwoordig naast schrijven ook nog eens moeten fotograferen of filmen) afknijpen die over alles toch een heel artikel moeten neerzetten. En daarbij is er geen tijd meer voor grondig research. Volgens mij ligt werkelijke journalistiek al lang in de goot voor dood.
  Dan krijg je inderdaad wat je net beschreven hebt Cin b-)

 6. Het draait te veel om grote ego’s en te weinig om echte politiek.

 7. Opvallend dat er alle kanten op gekeken wordt behalve naar de burger zelf die er hier niet best vanaf komt.

  @Erwin:
  Verdonk: kenau die door list en bedrog probeert zich structureel in de politiek te nestelen.
  ~en: door list en bedrog de politiek binnendringen
  Zoiets? 😉

  @Twennie Five: tnx!

  @Lennard: hij was goed in zijn functie met de hand op de knip, maar dat was duidelijk niet wat ‘het volk’ bedoelde. Die ziet hem plots als leuke weldoener in plaats van goede boekhouder. Enneuh, de zalmsnip die afgeschaft werd onder Zalm zelf bedoel je toch? Dezelfde zalmsnip die nog geen fractie opwoog tegen alle bezuinigingsmaatregelen en afbraak aan ons sociale systeem? Tóch? (Zo hard was de klap op mijn hoofd ook weer niet)

  @Desiree: dus het komt door de media dat het volk steeds korter van memoires raakt? 😉

  @Pascal: en het gros valt er ook nog voor …

 8. desiree

  @ Cinner, daar zit naar mijn inziens een factor in ja…
  Waar twee kijven hebben twee schuld overigens hoor :)>-

 9. @feex: zakdoekje, chocolademelk, een knuffel? 😡

  @Desiree: die laatste stelling is in mijn ogen in sommige gevallen behoorlijk discutabel. Maar sowieso, mensen mogen gerust gezond verstand blijven gebruiken als de media het grondig af laat weten. Dat een journalist niet even oprakelt hoe Rita Verdonk blunder na politieke rel veroorzakte ten tijde van haar ministerschap tot aan de val van het kabinet toe, wil toch niet zeggen dat Jan met de pet ook maar tekenen van een totale blackout moet vertonen?

  Ik vind het verbijsterend om te zien dat de kabinetten Balkenende die zijn vervloekt en verzucht, waarvan het vertrouwen tot een waar nulpunt daalde en waarbij iedereen de negatieve consequenties heeft ondervonden, nu reeds gezien worden als een gezellige boel die het maar leuk deden. En zowel politiek als media komt daarmee weg omdat de gemiddelde burger blijkbaar een geheugenspanne heeft van een pantoffeldiertje ..

 10. desiree

  Ik denk dat je het nu over die specifieke burger hebt die zelf CDA of VVD hebben gestemd. Je moet namelijk ook niet meer verstand hebben dan een pantoffeldiertje om dat te kunnen doen… =))

 11. Zalm gaf toch een snip terug of is dat ook alweer vergeten?

 12. Ah. Eerst Lennard lezen.

 13. Nieuwe poging. Zalm en Balkenende hebben toch een miljard van de EU contributie afgepingeld?
  Ach laat ook maar. Die zullen we wel nooit teruggezien hebben.

  Ik weet er één. Zalm heeft de goede doel bijdrage aan de tsunami verdubbeld! Toch?

 14. @Desiree: ik vrees dat er allerlei tussen zat ..

  @Mack: punt is meer dat ‘het volk’ binnen een jaar vergeet waar het zelf over klaagde of hoe de zaken uberhaupt zijn verlopen. Spijkers op laag water zoeken maakt dat niet bepaald minder waar.

 15. Leuk was dat die, inmiddels onder de eerdere kabinetten Balkenende net zo hard weer afgeschafte, Zalmsnip: de gemeente waar ik woon zagf daarin een goede reden om maar eens een rioolbelasting in te voeren “want dat kon nu zonder dat het een lastenverzwaring voor de burger betekende”. Schoot dus niet echt op.

  En dat zoet heeft hij vooral beloofd (en dus niet gegeven) tijdens de voorgaande kabinetten Balkenende: tegen de tijd dat dat waargemaakt moest worden was het kabinet gevallen en was het een zaak voor het nieuwe kabinet. Dat zich vervolgens genoodzaakt zag zelfs in al aangekondigde stukjes zoet fors te snijden omdat de situatie toch iets mandier ruimte voor zoet bood dan Balkenende en co. eerder beweerden.

 16. @frans: had het overgrote deel van de gewone man in actualiteitenprogramma’s dat nu ook maar onthouden 🙂

 17. Aan de andere kant is oppositie voeren een stuk makkelijker dan regeren. Want de beste politici zitten achter de computer.

 18. @Mack: en dat heeft iets met het gebrek aan geheugen bij sommige lieden te maken omdat de straling van de computer blackouts oplevert, met name op politiek vlak? 🙂

 19. Nee, dat heeft gewoon te maken met het simpele feit dat in Nederland iedereen overal verstand van denkt te hebben.

 20. @Mack: Dit logje heeft niet eens te maken met regeren of oppositie voeren vanachter de computer. Kijkende naar de verschillende actualiteitenprogramma’s valt simpelweg op dat de geinterviewde burger aldaar een geheugen heeft wat niet langer terug kan dan zes maanden. Een constatering die je zonder enig verstand van zaken kan doen, zolang je de gebeurtenissen nog maar enigzins in het geheugen hebt liggen. Ik bedenk hier niet ter plekke dat de rapportcijfers die de kabinetten Balkenende 1 t/m 3 kregen zwaar ondermaats waren en de kritiek tot in de hemel rijkte of dat Rita Verdonk sneuvelde op de zoveelste rel die ze zelf veroorzaakte. En mijn ogen vallen uit mijn kop als ik zie dat menig Nederlander dat al lang en breed vergeten is alsof het twintig jaar geleden plaats vond in plaats van nog geen jaar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft