Prinsjedag!!

*Moet ineens aan de tune denken van “Groundhog Day!”*

Heeft u Maartje ook zo gemist? Normaal kregen we uitgebreid verslag van de hoedjes en de jurken maar helaas, dit jaar moesten we massaal zelf aan de bak. Geheel in de geest van de troonrede wellicht, alles gematigd en weinig zeggend.

“We repareren het dak als de zon schijnt” is de leus en ook ik moet nageven dat dat geheel zo gek niet klinkt. Alles meer belast leveren we aardig in maar allee, dat is met oog op een grandioze toekomst. Alleen dat laatste, daar zit hem de kneep. Want persoonlijk krijg ik niet bepaald het gevoel dat die toekomst vol mooie oplossingen zit. Eerder dat we een nare erfenis van eerdere Balkenende kabinetten intact meeslepen en wat hopeloze reparatiepogingen daarop uit gaan voeren. De intentie is welliswaar goed, maar kan dat wel op deze manier verwezenlijkt worden?

Een voorbeeldje: de zorg. Men wil meer handen aan het bed, kwalitatief betere zorg en dat alles ingebed in een socialere setting. Klinkt mooi nietwaar? Alleen zitten we wel opgescheept met een zorgsysteem wat maakt dat de zorgverzekeraar uit financieel oogpunt waakt over uw zorg in plaats van de arts, met verantwoordelijkheden die gedelegeerd zijn richting gemeenten die er nu al een zooi van maken (denk aan de WMO), veelgebruikte voorzieningen die geschrapt worden uit de AWBZ want dat kost allemaal maar teveel en onderbetaald personeel wat net zo goed stil blijft staan in economische ontwikkeling als u en ik. Ok, de no-claimregeling verdwijnt maar daar schieten we sec niets mee op gezien de invoering van het eigen risico. Moet daar nu de hoop op een betere zorg uit voortkomen?

Zo is daar op alle gebieden wel iets op aan te merken of minstens aan te betwijfelen. Onze kinderen moeten beter opgevoed worden dus trekken we nog een blik hulpverleners open om zich tegen ouders aan te bemoeien, die meer moeten gaan werken dus aan die betere opvoeding niet toe zullen komen. Veertig probleemwijken gaan aangepakt worden en – zo zei Beatrix – niet alleen uiterlijk. Nou ik heb daar van mogen proeven en kan u verzekeren dat het ondanks alles en iedereen uiteindelijk neerkomt op uiterlijk schijn: problemen wegestopt achter dubbel glas en een mooi likje verf. Het overmatig alcoholgebruik moet worden aangepakt en dus wordt de accijns een beetje verhoogd, genoeg om de schatkist te verrijken en onvoldoende om ook maar richting een oplossing te durven denken.

En dan nog wat er niet in de miljoenennota voorkwam. Net na de verkiezingen wilde men de voedselbanken overbodig maken en armoede bestrijden, nu is datzelfde vraagstuk opgelost in rook. Chronisch zieken, WAOers en WIAers vormen eveneens een vergeten groep, volledig verdronken door de utopie van werk, werk, werk.

Het liet mij achter met het gevoel dat we niet voldoende vooruit gaan om problemen zelf op te kunnen lossen maar afhankelijk worden van een overheid die dat ook niet zal blijken te kunnen…

Overigens was de speech van minister van Financiën Bos dan wel weer een aangename waarbij hij de PvdA met een vleugje humor leuk op de kaart terug zette. Maar gezien bovenstaande vrees ik ook daar dat het uiteindelijk meer uiterlijke schijn zal blijken.

Comments (11)Previous

Het vergeetachtige volk

Next

Bang, boos en depressief

11 Comments

 1. Ben Helder

  Al die hoedjes en woorden. Ik kan niet verder komen dan wat grimlachen als ik naar al die vergaande, verkeerde ambities kijk. Al dat goud aan de buitenkant, terwijl het van binnen rot is en opgegeten door de bonteknaagkever ..

 2. De zorg, daar maak ik me het meeste zorgen over. Door de marktwerking moeten de ziekenhuizen slimmer werken, wat een ander woord is voor bezuinigen op het personeel. Bovendien hebben de meeste ziekenhuizen een grote schuld waardoor de problemen alleen maar nijpender worden. Ik zie geen meer handen aan het bed. Alleen krappe formaties waardoor er keihard gewerkt moet worden en dat fouten maken op de loer liggen. En dat er weinig aandacht is voor de patiënt. Ook met dit kabinet heb ik er weinig vertrouwen in dat het ooit anders wordt. Voorlopig niet.

 3. Volgens mij moet je zorgen dat het dak niet kapot gaat.

 4. desiree

  On topic: Waarom krijg ik altijd buikpijn van prinsjesdag. Het klinkt zo onschuldig maar het heeft volgens mij maar weinig goeds gebracht… 😕
  Even offtopic: Hee een Helder :d
  Hallo naamgenoot. Weet je dat de naam Helder helemaal terug gaat tot in 1500 uit Groningen (Pieterburen)?
  Tenminste, bij mij 😉
  Okay niet echt interessant… sorry :-@

 5. Ik heb het allemaal niet meegekregen. Nu dus wel.

 6. @Ben Helder: en dat was onder sommige hoedjes reeds te zien ..

  @Pascal: geen onderonsje hier, we kunnen het niet meer eens zijn dan dit.

  @Greetje: Tja zo’n dak blijft niet eeuwig nieuw dus een beetje repareren hier en daar zal wel eens nodig zijn. Plus dat je beter nu kan anticiperen op een veranderend klimaat dan wachten tot de gaten er in vallen. Maar toch, het lijkt als dakpannen verstevigen met een pritstift.

  @Desiree: Dat zal wel niet van Prinsjesdag komen maar door de mensen die onder die hoedjes en achter stropdassen verstopt zitten.

  @Erwin: waar zo’n log al niet goed voor is 😉

 7. Nu er een dak op Nederland blijkt te zitten en het dus kennelijk een gebouw is vraag ik me af of ze met het aflossen van de staatsschuld later niet in de problemen komen met de bijleenregeling. 😕

  Overigens heb ik al een hele tijd geleden een keer een artikel gelinkt waarin duidelijk werd gemaakt dat het aflossen van de staatsschuld helemaal niet zo belangrijk is als men het doet voorkomen: als de staatsschuld gelijk blijft daalt door de groei van het BNP de schuld al als percentage daarvan terwijl ook de inflatie er voor zorgt dat een in euro’s gelijkblijvende schuld steeds makkelijker te dragen wordt. Zelfs een beperkte stijging zou volgens dat artikel geen problemen opleveren, ook dan zou de schuld als percentage van het BNP nog altijd dalen.

  Natuurlijk is het verstandig om als het geld er is schulden af te lossen, maar of het nu wel zo nodig is mensen daarvoor op de nullijn te zetten (of zelfs op min) acht ik op zijn minst twijfelachtig.

 8. @frans54: maar het wordt ook niet alleen gebruikt om staatsschulden in te lossen maar om een potje op te bouwen voor problemen later, voornamelijk de vergrijzing (waarvan je onderhand het idee krijgt dat het uiterst dramatische vormen gaat aannemen terwijl ook dat niet zo schijnt te zijn).

 9. @Cin: Dat potje wordt gevormd door ruimte in de begroting te creëren (het overschot van komend jaar 0,5% en in 2011 1%). Dat overschot kan dan tzt gebruikt worden om de kosten van de vergrijzing op te vangen zonder dat te korten ontstaan. Dat overschot wordt nu gebruikt om de staatsschuld terug te dringen, op zich niet onverstandig, als de staatsschuld met 10% daalt levert dat in de jaren daarna jaarlijks ca. 1,2 miljard op aan besparing op de rente, maar waarom moet dat komend jaar zo abrupt dat iedereen op de nullijn zit of zelfs er op achteruit gaat? Men stelt immers ook dat iedereen er in de jaren erna 4 a 5% op vooruit gaat. Zou het dan niet logischer zijn om het het komend jaar wat rustiger aan te doen zodat die 4 a vijf procent gelijkmatiger over de regeringsperiode wordt verdeeld? Dat zou volgens mij uiteindelijk hetzelfde resultaat opleveren zonder dat pijnjaar.

  Dit maakt op mij dezelfde indruk als het onder de voorgaande kabinetten Balkenende beloofde zoet, waar ook niet zo heel veel van terecht is gekomen. Kennelijk is men van die goede verwachtingen voor de volgende jaren toch wat minder zeker dan men het wil doen voorkomen als men daar niet op durft te wachten. Wat het voor mij meer op een verkoopargument doet lijken dan op iets waarop we kunnen vertrouwen.

 10. Ben Helder

  Staatsschuld? Dat klinkt zo politiek, economisch en berekenend. Ik wilde het over de hoedjes hebben en niet over ‘hoed je’. De derde dinsdag van september is in de eerste plaats hoedjesdag; het politieke belang van die jaarlijkse poppenkast wordt schroomlijk overschat. Het enige lichtpuntje van die dag was geen hoed maar de jurk van Vogelaar. Ik heb liever een hoedje van papier op mijn hoofd dan een gouden kroon.

 11. @frans: ah pardon, dat is waar ja. Wellicht zit er een tactiek achter. Sowieso kan je beter maar het eerste jaar pijn doen en dan drie jaar prettiger doorbrengen met oog op de verkiezingen daarna. Bovendien is moeilijk te voorspellen hoe het na 2008 zal gaan en of je dat geld dan nog steeds bij de burger weg kan halen. Stel och dat de Amerikaanse hypotheekcrisis hierheen overwaait, er wereldwijd toch nog een recessie uitbreekt of iets anders onverwachts gebeurd, dan sparen ze het dak nog niet bij elkaar.

  @Ben helder: Oew, ik vond het idee van Vogelaar leuk maar de uiteindelijke jurk .. oef. Zag de avond ervoor haar bij de ontwerpster staan met veel mooiere jurken op de achtergrond eerlijk gezegd ..

  *Gaat een krant zoeken*

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft