Jan Peter Potter en de preconceptiezorg

Lang, lang geleden ontstond er uit een hoop water en klei een klein, knus, laag liggend landje, dat na enkele omzwervingen Nederland werd gedoopt. De mensen daar bevochten idealistisch het wassende water, veroverden kleine stukjes land, dansten op klompen, koloniseerden hier en daar een paar landen elders en lazen massaal Annie MG Schmidt. En zoals de mens eigen neukten zij er vanzelfsprekend op los, kregen doorlopend kindertjes die samen generaties vormden die er ook weer op los neukten tot na verloop van tijd er meer dan zestien miljoen mensen in het steeds knusser wordende landje samengeperst zaten. 

Maar dat was helaas niet de enige ontwikkeling die zich in het kikkerlandje voltrok. Een kinderboekfiguur greep de macht, liet mensen geloven dat alleen arbeid bestaansrecht verleent en zorgde er per ongeluk voor dat er minder kindertjes geboren werden omdat de mensen het niet meer konden betalen. De kindertjes die wel geboren werden .. nou ja die moesten maar naar de slechte kinderopvang. Ja dat kon natuurlijk niet lang goed gaan en dat ging het dan ook niet. Al snel vergaten de mensen plots hoe ze ook alweer lichtelijk verantwoord aan de conceptie moesten beginnen. De bevolking was in rep en roer, wat nu te doen?  

Gelukkig hadden onderwijl een aantal wijze mijnheren en mevrouwen een groep gevormd die zichzelf De Gezonheidsraad noemden. Ze sloegen aan het denken en denken en dachten zo hard dat ze er bijna hoofdpijn van kregen. Maar dat gaf niet, want zij kwamen op een lumineus idee.  ‘We moeten een centraal gecoördineerd programma voor preconceptiezorg opzetten!’ riepen zij uit. ‘Watteuh?’ riep de bevolking. ‘Oh eh, wij gaan u haarfijn opdragen hoe u dient te leven voor u aan kindertjes begint’ was het antwoord.

Nou dat vond de bevolking wel fijn natuurlijk. Wetende dat er ook een centrum voor jeugd en gezin in aantocht was en er heeeel veeeeeeel meer kinderopvang zou komen zodat niemand meer iets met zijn of haar eigen kindertjes te maken zou hebben, kon iedereen gerust zijn gezond verstand thuis laten en weer lustig aan het werk.

Amen ..

Comments (26)Previous

Bang, boos en depressief

Next

De Ratelaar

26 Comments

 1. En natuurlijk worden de aanstaande ouders ook nog eens gestimuleerd veel te neuken door de beloofde ceedee van Raphaella. Zorg dat je er een krijgt, nog maar 50.000 exemplaren. Anti-abortuspropaganda van de bovenste plank:

  “En ik weet niet meer
  Hoe ik mijn leven ooit gevuld heb zonder jou
  Ik weet alleen nog wat ik voor je voel
  En dat mijn leven niet compleet was als ik jou niet hebben zou”

 2. Mick

  Je slaat de spijker weer eens op z’n kop, CiNNeR :d

 3. Lennard

  Leuk verhaal Cin. Maar die laatste alinea doet me een beetje pijn.

 4. Hahaha. Hij’s goed.
  Gelukkig heb ik al kinderen. Zelfs zonder dat Jan Peter zich ermee bemoeide. (brrr het idee al)

 5. Ik kan me wel vinden in die laatste alinea… ik denk dat ouders ZELF wat meer met de kids moeten doen en verantwoordelijkheid moeten nemen, zij wilden immers zelf kinderen.

 6. @Jaco: ohhh jaaaa, ik hoorde het. Een welkomst CD om kinderen te verwelkomen in het leven. Nou daar wil je het toch meteen voor doen 😀

  @Mick: dank, dank

  @Lennard: Het ‘amen’? (Sorry, flauw!)
  Waarom doet dat een beetje pijn dan? Het lijkt me alleen pijnlijk als je het naar je toe trekt als van toepassing zijnde. Bovendien is het nogal een generaliserend verhaal doelend op een algemene trend.

  @Greetje: jee, hoe heb je dat gedáán dan, zonder al die extra instructies? En zonder welkomst CD ook nog! 😀
  *Krijgt enge visioenen van Jan Peter Potter verstopt achter een kamperplant*

  @Chantal: inderdaad. Hoewel ik ook denk dat de ruimte ervoor steeds meer beknot wordt. Het is werk, werk, werk wat zaligmakend is, wee de moeder of vader die wenst thuis te blijven voor de kinderen als dat al betaalbaar is.

 7. maatschappij laat het niet meer toe aan ouders om genoeg tijd te hebben voor hun kinderen. Ik ben het dan ook niet echt met Chantal eens..

 8. Het motto van deze regering zal niet voor niets zijn “samen werken, samen leven” met werken op de eerste plaats. [-(

 9. 🙂 Zou het ‘amen’ niet vervangen moeten worden door welterusten?
  Ik bedoel… amen is zo religieus… *denkt* slotwoord, en het tevens BE amen…wordt afgedwongen.

  :(( Zucht, nu kan ik er niet meer van slapen, hoe loopt het af?

 10. @Redstar: denk dat het van tweëen een deel is, tenslotte kunnen de ouders ook keuzes maken.

  @frans54: Ja dat was al erg frappant hoewel helemaal in lijn met alles wat gezegd wordt, werken, de werkenden, arbeid, de arbeiders, de hard werkenden (blijkbaar zit er ook nog onderscheid tussen soorten werkers). Ow ja en dan nog de werkenden met kinderen.

  @feex: Het amen is een kwinkslag richting de christelijke achtergrond van al deze nogal communistische ideeen 🙂
  En hoe het afloopt .. dat hangt deels af van een mijnheer die een lelijk ziektenkostensysteem uitdacht maar desalniettemin voor de kinderboekenfiguur mocht gaan werken, want die heeft een voorkeur voor lelijke systemen.

 11. Voordat men kindertjes mag voortbrengen behoort men te verklaren, dat men de religie(s) afzweert, omdat men anders de kans op stompzinnige opmerkingen vergroot; de mogelijkheid dat men op JanPeter-figuren gaat stemmen verhoogt en hierdoor de geestelijke gezondheid van ons land verlaagt >:)

 12. Ah, hebnk is een eigen partij begonnen? Of blijft het voorlopig lid Henk van S tot S?

 13. Ik denk maar dat ik in Thailand blijf. Ik word hier helemaal gek van.

 14. @ Cinner:
  Geen eigen partij!
  Ik blijf een roepende in de woestijn waar niemand naar luistert 😉

 15. @ CiNNeR , Keuzes maken kan idd iedereen, maar in een maatschappij als de onze zullen ouders alle 2 moeten werken willen ze mee kunnen draaien, mee kunnen doen, meer kunnen hebben, beter en mooier als de rest..

 16. Ik wil een centraal gecoördineerd centrum voor deprogrammering. Verplichte opname voor politici in psychiatrische ziekenhuizen met krankzinnige ideeën.

 17. @Pascal: als die ziekenhuizen krankzinnige ideeën hebben laten ze ze misschien wel weer los 😮

 18. desiree

  Heheh =))

 19. Dat is toch wel echt het meest bemoeizuchtige wat ik sinds lange tijd heb gehoord…een geboorte cd…om mee te beginnen….
  om te :((

 20. @beeobee: in sommige opzichten geen gek idee denk ik.

  @Henk: hm, ik dacht meer aan Don Quichotte, maar dan uitkijken dat je niet onverhoopts windmolens gaat bestrijden 😉

  @Pascal: wat frans zegt =))=)) Maar er zit ergens wat in dat idee ja :-b

  @GobboE: Nou nee, het is de bedoeling dat je dan lachend vol plezier aan je leven begint hoor 😀 :-“

 21. Begrijp ik nou goed dat er bij een geboorte een cd jouw kant op komt met instructies?
  Waarom niet negen maanden voor de geboorte een leuke dvd met instructies?

 22. Ah, geen toezicht op de kids…Zoveel keus en zoveel tijd..zoveel mogenlijkheden om scheef te gaan, meer dan toen ik opgroeide.. volgens mij wordt het een horrorverhaal..
  Gek.. als ik een deurtje verderop het huishouden en de pedagogische gedeelte doe is het ineens wel werk..
  Terwijl ik dezelfde werkzaamheden hier in mijn huis ook heb of erger… moet laten liggen of uitbesteden. hexen… ja ,dat is mijn 2de natuur intussen.

  x(

 23. @cinner
  Don Quichotte was nog gekken dan ik:
  Windmolens moet men niet bestrijden maar promoten; die zijn immers redelijk milieuvriendelijk 🙂

 24. @Mack: nah dat valt mee, het is een CD met vrolijke liedjes met het idee dat een kind verwelkomt wordt (oorspronkelijk uit de hoed van hoogervorst vernam ik vandaag).

  @Feex: breng alles naar de buren, doe het daar en noem het werk 😉 Maar goed, grappig is het eigenlijk niet bepaald nee.

  @Henk van S tot S: vandaar de waarschuwing, beter de gewone molen opzoeken dan (hoewel, dat kon nog eens langs zoeken worden :D)

 25. een cd van Raphaella? dat is toch dat meisje dat met de ene vriend de audities in ging en zwanger van de nieuwe de finale won? goh… sjonge… goed zeg!

 26. Ik wist niet dat ze zwanger was van de finale, dacht dat ze zwanger was van die vriend eigenlijk 😉 Maar vermoedelijk hebben we het over dezelfde ja 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft