De Ratelaar

De dag van de secretaresse ging zeker vervelen en je kan geen standbeelden genoeg hebben, zal Amsterdam gedacht hebben. Dus trekt er vandaag een stoet aan oude en moderne reinigingsvoertuigen door de hoofdstad om daarna plechtig ende feestelijk het standbeeld van de Ratelaar te onthullen: een ode aan de vuilnisman.

“De gemeente Amsterdam en de stadsdelen werken dag in dag uit hard aan een schone en leefbare stad. Het opruimen, inzamelen en verwerken van afval gebeurt met behulp van de inzet van veel mensen en materieel. Met een campagne “Reiniging Amsterdam. Bedankt!” worden de Amsterdammers actief betrokken bij het bedanken van de reiniging.”

Ja ja. U wist het misschien niet en ik wist het zeker niet, maar blijkbaar wordt de vuilnisman helemaal niet betaald voor zijn werk! Zoveel idealisme in een stad, dat verdient wel een standbeeld ja.

Ben benieuwd wat het volgende evenement zal zijn, want nu kunnen allerlei andere (blijkbaar semi-)beroepsgroepen natuurlijk niet achterblijven tenslotte. Dat geeft maar jaloezie en gekwetste gevoelens enzo, dat kunnen we niet hebben. Mijn voorstel is dan ook om het Vondelpark om te toveren in een beeldentuin van hardwerkende menschen. Met daaraan gekoppeld een landelijke vrije dag, dan hebben diezelfde mensen er ook écht iets aan…

Voor ik een storm van kritiek tegemoet mag zien: ja vuilnisman is een zeer zwaar beroep en nee daar kijk ik niet bepaald op neer. Maar er zijn aardig wat zware beroepen en nog veel meer hardwerkende mensen waar we niet doorlopend dagen voor instellen en standbeelden voor onthullen. Het is ook geheel niet bedoeld voor de vuilnisman natuurlijk, dan kreeg deze wel een leuke salarisverhoging in plaats van een fijn beeld. Het is bedoeld om de bevolking wat meer aan het opruimen te krijgen op een ‘slamiele positieve manier’. En daar kots ik dan wel een beetje op …

Comments (10)Previous

Jan Peter Potter en de preconceptiezorg

Next

Blauw op straat arm?

10 Comments

 1. Dan wil ik graag de computerprogrammeurs nomineren. Zonder hen zouden we dit allemaal niet kunnen lezen. Ik stel voor: een open-source virtueel beeld in Second Life van een ongeschoren bebrilde nerd, kromgebogen over zijn toetsenbord, omringd door computers, koffie, pizza en Tux :d

 2. Wat de denken van schrijfsters die nog geen boek hebben uitgegeven? En het huishouden en de verzorging van de kinderen er ook nog eens naast doen, ZONDER KLAGEN?

  Ik ga een brief schrijven aan Jan Peter. Dat ik vind dat mijn belastinggeld (uhhh…) niet aan de vuilnismannen hoeft te worden betaald aangezien zij al een standbeeld hebben.

 3. Niets mis mee dat vuilnismannen eens een beeld krijgen.

 4. Op zich vind ik het niet verkeerd dat iedereen opdraaid voor eigen zooi.
  Ook dat smerig werk met lage status zoals schoonmaak, rioolwerk en vuilnismensen of soortgelijke beroepen ook wat meer ‘waardering’ krijgen. Dus breder gezien zou het m.i wel ‘passender’ zijn.
  tja.. Ik zou ook liever wat meer financiele ruimte willen dan een beeld..eigenlijk..
  Zo laten ze wel hun ‘respect’ zien in een ‘door hun uitgekozen vorm.’.
  b-)Tja.. nou ja..
  Hopenlijk beland dat beeld uiteindelijk niet in een verdomhoekje, zoals de ‘ijzergieter ‘ hier..
  🙁

 5. Straks is er elke dag wel iets wat je moet vieren. Heeft de middenstand hier een pap in de vinger?

 6. Ach, wat mij betreft mag dat beeld wel. Alleen zullen weinig mensen nog begrijpen wat de ratelaar daar me te maken heeft. Tenslotte weten ook steeds minder mensen dat kaas net zoveel koe is als carpaccio.
  Maar wat wel een ode aan de vuilnisman zou kunnen zijn is dat mensen eens hun huisvuil in draagbare proporties aan de stoeprand zetten. Als je wil weten wat ik daarmee bedoel vraag dan aan je vuilnisman of je eens een dagje mag helpen sjouwen.

 7. @ Arlo, Zo zien we er niet echt uit hoor :d

  Ik vind dat je gelijk hebt hoor Cinner..

 8. Stefan

  Als je wil weten wat ik daarmee bedoel vraag dan aan je vuilnisman of je eens een dagje mag helpen sjouwen.

  Ik heb het ooit 1 dag mogen doen en inderdaad, het is zeer zwaar lichamelijk werk. Maar ik kreeg wel meer betaald dan bij andere beroepen, dus de beloning is er wel naar in ieder geval.

 9. Allemaal erg leuk en aardig.
  Beelden verfraaien (meestal) de omgeving.
  Je suggestie v/h Vondelpark zie ik wel zitten en ik weet nog wel wat plekken.
  Alleen die ratelaar vindt ik wat apart:
  In het verleden werd de ratelaar gehanteerd door melaatsen en dat geeft toch kans op vreemde associaties 😉
  Ter verduidelijking:
  http://www.brusselnieuws.be/site/rubrieken/1091100512/page.htm?newsID=1155560159

 10. @Arlo: Kunnen we ons nu een voorstelling maken hoe jouw buro eruit ziet? *grinz* (Zal maar geen foto van mijn buro plaatsen 😉 )

  @Greetje: Daar ook maar een standbeeld vor doen dan, het Vondelpark kan aardig wat herbergen hoor 😉

  @Mannie: zouden ze er zelf blij mee zijn, gek genoeg is dat geen vuilnisman gevraagd geloof ik ..

  @Feex: toch denk ik zelf dat er meer manieren zijn om waardering voor beroepen te laten zien zonder maar een beeld te plaatsen wat ze zelf ‘mogen’ schoonmaken.

  @Pascal: denk dat dit echt ambtenarensoep is geweest.

  @Peter: kijk maar uit, straks denken mensen nog dat kaas zo van de koe gesneden wordt 😉 Maar goed, het is niet dat ik vuilnismannen geen waardering gun hoor. Ik denk alleen maar dat dit waardering is waar nogal veel nep vanuit gaat en waar de vuilnisman zelf erg weinig aan heeft. Kan me niet voorstellen dat iemand er langs lopt, het standbeeld ziet en gaat overpeinzen hoe zwaar werk het eigenlijk is.

  @Redstar: ha, de voorganger toch wel? 😉 😀

  @Henk: LOL Ja zo is de ratelaar dacht ik vaker ingezet om ellende een viezigheid aan te kondigen. Maar ik neem aan dat er een informatief bordje bij geplaatst wordt?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft